|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Pierwsze 4000 km Lodgy
Marckok - 2012-09-21, 11:39 Temat postu: Pierwsze 4000 km Lodgy pierwsze szlify Lodgy - trasa w dniu wczorajszym Wrocław - Warszawa - Wrocław
wiadomo że wypoczęty po niej nie byłem, bo na tej trasie nawet w Mercedesie S-class nie da się jechać komfortowo, ale z tych rzeczy co mogę powiedzieć:
zdecydowanie lepsze wytłumienie wnętrza, bardziej komfortowe tłumienie nierówności niż w MCV, którą pokonałem tę trasę kilkadziesiąt razy (przez cztery lata średnio raz w miesiącu)
skrzynia i silnik perfekcyjne, wyraźnie czuję więcej mocy, wyprzedzanie tirów (wracałem w nocy i pełno ich było na drodze) bezproblemowe
MediaNav: ekran czytelny, trasę pokazuje prawidłowo, mapa aktualna, bardzo łatwe wpisywanie w trakcie jazdy - duża klawiatura ekranowa i dobrze reagujący na dotyk ekran; wobec klasycznej nawigacji mocowanej na szybie: lepsze umiejscowienie, w nocy mniej męczy wzrok
po 800 km: średnie spalanie 5.4 l ON przy średniej prędkości 60 km/h
TD Pedro - 2012-09-21, 11:41
to wypada tylko życzyć dalszej frajdy... co niniejszym czynię...
Marek1603 - 2012-09-21, 11:52
A ja dodam że warto zmienić model w profilu.
yakov - 2012-09-21, 12:02
Okrągłych kółek i płaskiej drogi
Dar1962 - 2012-09-21, 15:17
życzę jeszcze więcej zadowolenia i zero trosk
wiciu_r - 2012-09-21, 18:53
A ja się ślinię z zazdrości bo jeszcze 2 msc. czekania na odbiór...
Szerokości
marszelest - 2012-09-21, 19:05
gratuluje wyboru oraz dużo radości z użytkowania
BMH - 2012-09-21, 19:58
Mozna jakieś zdjęcia?Ja jeszcze ponad dwa miesiące czekania na autko,heh
Marckok - 2012-09-22, 12:48
no i wczoraj stuknął pierwszy tysiąc ;)
na trasie Wrocław - Kowary, a ściślej hotel Jelenia Struga - istotne o tyle, że dojazd dość stromymi i krętymi górskimi drogami, więc mogę teraz też coś powiedzieć o właściwościach "terenowych" auta;
o nic nie zahaczyłem, więc pomimo że prześwit o 2cm mniejszy niż w Loganie to nadal chyba wystarczy; w zakręty wchodzi pięknie, mam wrażenie że jest bardziej stabilna niż Logan
silnik i skrzynia naprawdę zachwycają
sprawdziłem jeszcze wczoraj odtwarzanie muzyki z pendrive - działa pięknie, wszystko czyta bez zwłoki i zgrzytów, wyświetla katalogi i tytuły
Dar1962 - 2012-09-22, 12:50
czekamy na foto-relację
Daras - 2012-09-22, 13:44
Marckok - ekstra, oby dalej autko zaskakiwało Cię tak pozytywnie. Fajnie się czyta takie info o Daci
TD Pedro - 2012-09-22, 14:20
Marckok napisał/a: | no i wczoraj stuknął pierwszy tysiąc |
pora zmienić tytuł tematu popieram oczekiwania na fotogalerię
maciek - 2012-09-22, 15:10
przenieść temat do Galeria naszych samochodów i tam opisywać swoje przygody jak reszta
Axia - 2012-09-22, 15:39
Ale tu nie ma ani jednego zdjęcia :) więc do galerii samochodów to temat pasuje jak pięść do nosa ;P
Marckok - 2012-09-22, 16:17
jak tylko zrobię fotki, to wrzucę je do odpowiedniego działu
na razie uważam, że pierwsze relacje jednego z pierwszych użytkowników Lodgy są w dobrym dziale i chyba pomagają tym, którzy o zakupie tego auta myślą...
Axia - 2012-09-22, 16:52
Marckok Super! Przyznam, że myślimy z mężem o drugim autku w postaci Lodgy, ale wole najpierw poczytać opinie pierwszych odważnych :D czytałam gdzieś, że spalanie wcale nie jest takie małe jak to piszą w katalogach, jak niemniej widzę, że tobie spala całkiem rozsądnie.
A jaka widoczność navi w dzień? Korzystałeś z zestawu głośnomówiącego? Jak wybieranie połączeń?
Marckok - 2012-09-23, 00:49
silnik jest jeszcze niedotarty i komputer też może pokazywać nie całkiem prawdziwie, ale nawet z analizy tankowania i przejechanych km widzę, że 6/100 nie przekracza i sądzę, że w takim przedziale będzie się mieścić
od początku wątpiłem i dawałem temu zresztą wyraz tu na forum, w spalanie jakie podaje Dacia czyli 4,4 w jeździe mieszanej
ekran MediaNav jest świetnie widoczny i w dzień i w nocy, nawet przy silnym słońcu wszystko jest czytelne, w czym pomaga jego umiejscowienie niżej niż tradycyjnej nawigacji
swoją Nokię podłączyłem bez problemu przez Sinozębego ;) widać wszystko tzn. można przeglądać na ekranie MediaNav książkę telefonu i wybierać kontakty, dzwonić i odbierać połączenia; swoją drogą warto uważać jak kto jest u nas wpisany w telefonie, żeby uniknąć problematycznej sytuacji gdy pasażerowie zobaczą na ekranie że dzwoni do nas "stary nudziarz" np. ;)
DrOzda - 2012-09-24, 09:56
Jakie koło zapasowe dają do fabrycznych 16 cali ?
Marckok - 2012-09-24, 18:27
stalowe 15'' (o ile się nie mylę, ale stalowe na pewno)
RenaultDacia - 2012-09-24, 21:36
A jak ogólnie wrażenie przestrzeni w środku? Dużo miejsca? Masz możliwość porównania do jakiegoś minivana / vana, w którym siedziałeś?
Marckok - 2012-09-24, 23:02
mogę porównać do Scenica III, bo myślałem o kupnie takiego używanego; w Scenicu oczywiście bardziej komfortowo, ale miejsca z przodu tyle samo, a z tyłu raczej mniej
mówię oczywiście o swoich odczuciach, bez zaglądania w fabryczne wymiary obu aut
RenaultDacia - 2012-10-07, 00:31
Minęło trochę czasu od ostatniego posta - jak się sprawuje auto? Jakieś przemyślenia, uwagi?
Marckok - 2012-10-07, 09:06
stan licznika taki jak w zmienionym tytule posta ;)
na początku trochę denerwowała mnie plastikowa część po prawej stronie kolana, bo w długiej trasie kolano bolało od opierania się o nią; ale jakoś się dostosowała sylwetka i ta dolegliwość ustąpiła
kolejne spostrzeżenie dotyczy zestawu głośnomówiącego: przy otwartych oknach w czasie jazdy raczej nie słychać rozmówcy - pomimo ustawienia głośności na maks; przy zamkniętych oknach jest ok
i to tyle na razie; poza tym wszystko ok; średnie spalanie 6,1 l. ON / 100 km (trasa mieszana: miasto, zwykłe drogi, autostrady)
TD Pedro - 2012-10-07, 09:53
nie dajesz jej ("lodzi" ) odpocząć ... fajnie, że jesteś zadowolony z samochodu , nowy "twór" zawsze budzi wątpliwości co do wygody, zachowania się w trakcie eksploatacji, rzeczywistego zużycia paliwa itp... jak widać marka Dacia kolejnymi modelami umacnia opinię o dobrych samochodach z tym znaczkiem na masce... oby tak dalej
laisar - 2012-10-11, 00:05
Marckok napisał/a: | prześwit o 2cm mniejszy niż w Loganie |
4 [:
|
|