|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Forumowa akcja serwisowa - przewody czujnikow ABS - DD 4x4
RnR - 2013-01-25, 00:05 Temat postu: Forumowa akcja serwisowa - przewody czujnikow ABS - DD 4x4 Witam
Tutaj opisywalem swoja przygode z przetarciem sie przewodu czujnika ABS: http://www.daciaklub.pl/f...p=153716#153716
Przy wymianie twierdzono, ze cos musialo uderzyc w przewod i dlatego wyskoczyl z mocowania a potem sie przetarl. Nie do konca w to wierzylem wiec obserwowalem ten nowy przewod i... w zeszly weekend (tydzien po wymianie) zauwazylem, ze znowu wyskoczyl z mocowania... wskoczylem pod auto i wcisnalem go porzadnie w mocowanie ale juz kilka km dalej znowu byl na zewnatrz...
W serwisie w koncu zrobiono to co sugerowalem delikatnie zaraz po wymianie przewodu na nowy i zabezpieczylismy z mechanikiem te przewody opaskami samozaciskowymi i teraz napewno bedzie spokoj.
Watek zakladam bo byc moze poprostu na duzym mrozie przewod traci na elastycznosci i wtedy na nierownosciach moze wyskakiwac z mocowania a jesli tak to problem moze byc szerszy niz tylko u mnie - zreszta trudno sobie wyobrazic co mialo by u mnie byc takiego dziwnego zebym byl jedynym :)
Obraz przed i po zabezpieczeniu widac na zdjeciach - jesli mozecie to zajrzyjcie pod swoje samochody (szczegolnie 4x4) - moze nie tylko mi to wyskakiwalo a jesli tak to nie warto ryzykowac naprawde powaznych problemow z autem (brak abs, esp, napedu) i polecam opaski. Oczywiscie ciekaw jestem czy jestem jedynym ktoremu to sie stalo :)
kisu - 2013-01-26, 09:28
sprawdziłem u siebie w aucie - wszystko jest na swoim miejscu
Domel - 2013-02-03, 17:45
u mnie (Logan MCV), jak odpalam w zimie to kontrolka ABS sie swieci - nie wiem czemu. Po odpaleniu gasnie i juz sie nie odzywa. Sprawdze te przewody.
esdziewiaty - 2013-02-03, 18:43
O ile dobrze widzę, to przeciera się pancerz linki hamulca ręcznego. U mnie wymieniony wraz z całą linką już dość dawno
Reszta na swoim miejscu
|
|