DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Piszczący wentylator nawiewu

Gasnik - 2013-03-27, 13:28
Temat postu: Piszczący wentylator nawiewu
Cholera jasna...

Zaczął mi piszczeć wiatrak nawiewu, tak jak by łożysko było wyrobione (po 6kkm?!). Czy jest możliwość jakiegoś łatwego zdjęcia tego wiatraka? Mogło coś tam wpaść?

laisar - 2013-03-27, 13:37

Gasnik napisał/a:
Czy jest możliwość jakiegoś łatwego zdjęcia tego wiatraka?

Przy uwzględnieniu względności łatwości - tak.

Gasnik napisał/a:
Mogło coś tam wpaść?

Tak.

Marmach - 2013-03-27, 18:47

U mnie po 25 tys co jakiś czas też popiskuje. Na razie na tyle cicho, że z reguły zapominam ;-)
Gasnik - 2013-03-27, 18:49

U mnie właśnie dość głośno... Najlepsze jest to że piszczy tylko jak dłużej pochodzi. A że zwykle jeżdżę z nawiewem włączonym na jedynkę, to po kilkunastu minutach od włączenia silnika zaczyna piskać. Jest to odgłos taki, jak czasem odtwarzacze DVD wczytują płyty, tak jak by łożysko było wytarte.
laisar - 2013-03-27, 20:21

Może został mocno zapylony? Chociaż u mnie po 99 tys. i ponad 5,5 roku nie piszczy, a też dość często zdarzało mi się urządzać "Dakary"... (;
kaczok1 - 2020-10-28, 12:21
Temat postu: piszczący wentylator nawiewu
Czesc, jak w temacie, w DDII piszczy mi niemiłosiernie wentylator nadmuchu. Szczególnie jak jest obieg zamknięty. Patrzyłem od spodu i ciężko tam rękę wsadzić a co dopiero jakoś dostać się do wentylatora. Macie jakies rady co z tym fantem zrobic?
Odpowiedzi jedz do ASO przeciez gwarancja prosze sobie darować. Średnio myślący szympans zna już tą odpowiedź.

laisar - 2020-10-28, 13:10

http://www.daciaklub.pl/f...1751308#1751308

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3404

Natomiast faktycznie - po to się kupuje nowe auto, żeby takie problemy rozwiązywało ASO na gwarancji...

dudu$ - 2020-10-28, 14:34

W mojej poprzedniej dacii jaką była Lodgy również piszczał / ćwierkał wentylator nawiewów na pierwszej prędkości. Samochód był na gwarancji wiec zgłosiłem do ASO gdzie wymienili mi wentylator na nowy
Killer King - 2020-10-28, 19:03

dudu$, Ćwierczał tylko na mrozie, czy cały czas ?
Od nowości mam takie przypadki, że na mrozie przez pierwszą minutę daje jak kanarek. Ale to jest możne dwa razy w roku.