DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Korekcja licznika w MCV

Mikele - 2013-08-17, 09:49
Temat postu: Korekcja licznika w MCV
Cześć,

mam taki problem, potrzebuję zmienić wskazanie licznika w samochodzie.
Kilka miesięcy temu miałem wymienione zegary na białe i w warsztacie panom nie chciało się dłubać, więc zamiast zmienić tylko tarcze i obwódki, wymienili jeden panel z zegarami i wyświetlaczem na nowy...

Nowy wyświetlacz pewnie jest z jakiegoś rozbitka, bo startował od 9200 przejechanych kilometrów, a chciałbym mieć aktualne wskazanie, czyli sumę z tego co przejechałem na starym i na nowym.

Dowiadywałem się o ceny takiej korekcji i w każdym miejscu które się chwali, że robi to tanio, chcą ode mnie po kilka stówek, na zasadzie "bo to Dacia" i na nic tłumaczenie, że liczniki identyczne są w Clio 2, Thalii i tak dalej...

Czy znacie może jakiś warsztat, który mógłby zrobić to za rozsądne pieniądze ?

Trzeba zrobić tak: podłączyć stary licznik (mam go luzem), żeby zobaczyć jakie dokładnie jest wskazanie, a potem dodać tyle ile tam wyjdzie na nowym liczniku. Nie jestem na 100 procent pewny, ale wydaje mi się, że można to zrobić bez wyjmowania zegarów, przez łącze diagnostyczne.

kali - 2013-08-20, 08:47

Do przodu zrobisz clipem.
Mikele - 2013-08-20, 23:22

kali napisał/a:
Do przodu zrobisz clipem.

To jest na 100 procent ?
Wystarczy zwyczajny program diagnostyczny, taki jak do kasowania błędów ?

kali - 2013-08-21, 06:34

To nie jest zwyczajny program diagnostyczny czy fejsik z allegro za 30 zł. Tylko servisówka producenta.
DD - 2013-08-22, 10:31
Temat postu: Re: Korekcja licznika w MCV
Mikele napisał/a:
Dowiadywałem się o ceny takiej korekcji i w każdym miejscu które się chwali, że robi to tanio, chcą ode mnie po kilka stówek, na zasadzie "bo to Dacia" i na nic tłumaczenie, że liczniki identyczne są w Clio 2, Thalii i tak dalej...

Wow, to Dacki teraz takie bardzo luksusowe/drogie samochody ;-) ? No jeszcze moglbym zrozumiec gdybys podjechal tam nowym Dusteram za ok. 70kzl, ale zeby w przypadku piecioletniej MCV-ki tak drogo zaspiewali??

Kali: Wiesz moze, czy jest jakis mimimalny skok/krok o jaki mozna zwiekszyc stan licznika za pomoca Clipa, czy mozna o dowolna liczbe km, np. o 1km?

kali - 2013-08-30, 09:17

Podnosisz z krokiem o 1km.