|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Zdjęcie przedniego błotnika
orzeszek2 - 2013-09-19, 08:12 Temat postu: Zdjęcie przedniego błotnika Witam
Nie mam pomysłu na pozbycie się piasku i syfu pod przednim błotnikiem logana (sedan) Myjką się boję by woda nie dostała się do wnętrza kabiny. Patrząc w poradnika Diter Korp'a to wychodzi, że wystarczy odkręcić śrubki. Jak z drzwiami od strony kierowcy i pasażera obok, też będzie trzeba wymontować
DrOzda - 2013-09-19, 08:36
Błoto usuniesz zdejmując plastikowe nadkole (wystarczy je poluzować i lekko unieść do góry).
Jeśli chcesz koniecznie zdemontować cały błotnik to musisz zdjąć zderzak i reflektor, poluzować nadkole i masz wtedy dostęp do wszystkich śrub. Po odkręceniu tej dolnej z progiem musisz jeszcze rozciąć ostrym nożem mastykę z lakierem na styku błotnik/próg.
laisar - 2013-09-19, 08:39
orzeszek2 napisał/a: | Jak z drzwiami od strony kierowcy i pasażera obok, też będzie trzeba wymontować |
Nie - zdemontować trzeba:
1. koło;
2. nadkole;
3. kratkę podszybia;
4. zderzak;
5. reflektor;
6. kierunkowskaz boczny.
Potem już sam błotnik:
* 4 śruby od góry, widać je pod maską;
* 1 śruba z przodu od dołu, pod reflektorem;
* 1 nakrętka z tyłu, w kierunku grodzi silnika, dostęp przez wnękę koła;
* 1 śruba na dole z tyłu, w kierunku podłużnicy, pod progiem.
Moment dokręcania - wszystkie 8 Nm.
Ostatnia oraz 2 środkowe z pierwszych mają dodatkowo metalowe spinki, w które wchodzą.
wat - 2013-09-19, 20:01
otwierasz drzwi
lance wkładasz do środka pomiędzy błotnik na nadkole mi sie fajnie zmieściła i elegancko sobie płukasz błotko
wnętrze samochodu nie zalane a problem wypłukany
orzeszek2 - 2013-09-20, 19:07
Dzięki wszystkim za odpowiedź. Po przeczytaniu chyba zrobię jak wat. Tylko czy teraz przed zimą jak kilka razy będę robił to nie zardzewieje mi? Przynajmniej teraz, z odkręcaniem blachy to poczekam na lato.
DrOzda co to jest mastka z lakierem?
loganik - 2013-09-21, 09:32
Aby zdemontować błotnik nie trzeba demontować zderzaka, odkręcić to co podał laisar, ale uwaga! jest jeszcze wkręt mocujący końcówkę zderzaka z błotnikiem, wkręcany pionowo.
laisar - 2013-09-21, 09:43
loganik napisał/a: | nie trzeba demontować zderzaka |
Ja podałem to co mówi serwisówka, a w niej metoda przewiduje po prostu pełny dostęp do śrub, a nie na zasadzie "trzeba wygiąć i przytrzymać zderzak, bo zasłania wkręt" (;
loganik - 2013-09-21, 16:01
Ponieważ orzeszek2 zamierza robić to sam, to chyba lepiej "wygiąć i potrzymać" jak rozbebeszać cały zderzak.
laisar - 2013-09-21, 17:10
@loganik: Ja nic nie pisałem na temat tego co jest lepsze, a co gorsze [:
orzeszek2 - 2013-10-04, 17:36
laisar napisał/a: | loganik napisał/a: | nie trzeba demontować zderzaka |
Ja podałem to co mówi serwisówka, a w niej metoda przewiduje po prostu pełny dostęp do śrub, a nie na zasadzie "trzeba wygiąć i przytrzymać zderzak, bo zasłania wkręt" (; |
Wygięcie zderzaka trochę mnie przeraża, to konieczne?
laisar - 2013-10-04, 22:43
orzeszek2 napisał/a: | to konieczne? |
No nie - zderzak można po prostu zdjąć (:
orzeszek2 - 2013-10-08, 19:31
No dobrze, tak powinno być, ale co miałeś na myśli wygiąć i potrzymać?
laisar - 2013-10-08, 19:58
orzeszek2 napisał/a: | co miałeś na myśli wygiąć i potrzymać? |
Uzyskanie w ten sposób dostępu do wkrętu, na który zwrócił uwagę loganik.
r_lukas - 2013-10-09, 07:15
Będziesz później sprzedawał to ktoś powie, że robiony - ślady nakrętkach/śrubach. Ja też zdjąłbym nadkole i wyczyścił ile się da a resztę zostawił - to nie egzemplarz muzealny
orzeszek2 - 2013-10-13, 19:36
r_lukas napisał/a: | Będziesz później sprzedawał to ktoś powie, że robiony - ślady nakrętkach/śrubach. Ja też zdjąłbym nadkole i wyczyścił ile się da a resztę zostawił - to nie egzemplarz muzealny |
Pewnie tak zrobię
|
|