DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Niezidentyfikowane pikanie Duster PH2

mendelmax - 2014-01-18, 18:38
Temat postu: Niezidentyfikowane pikanie Duster PH2
Czołem koledzy i koleżanki :)

Moja lepsza połowa odebrała ostatnio Dustera Prestige 4x4. Auto jest absolutnie rewelacyjne, ale jedna rzecz mnie irytuje- co jakiś czas pojawia się piknięcie ostrzegawcze. Zwykle dwa w odstępie kilku sekund.

Nie pojawia się przy tym żadna kontrolka

Występuje przy zapiętych obu pasach

Nie mogę znaleźć żadnej prawidłowości w tym pikaniu

Wygląda na to że źródłem pikania są głośniki, czyli że byłby to sygnał z Media Nav.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Bo mnie już ręce opadają, a calutką instrukcję przewertowałem i żadnej wzmianki nie znalazłem.

Cav - 2014-01-18, 18:52

Jakiś włączony tryb w radio w rodzaju TA?
Tak Ci pika co kilka sekund?

johnson - 2014-01-18, 19:14

ja stawiam na navi i informowanie o ograniczeniu prędkości, w ustawieniach jest opcja tego alarmu
edit: nie jestem już pewien ale chyba pikała mi rezerwa jak auto odebrałem, ale mogło to być też navi w sumie, nie dojeżdżam do rezerwy więc nie potwierdzę na 100%

mendelmax - 2014-01-18, 20:21

Ponad pół baku, więc rezerwa odpada. Po tankowaniu do pełna zresztą też pikało.

W radiu w pewnym momencie wyłączylem cały RDS i i tak pikało. Wcześniej był włączony tylko ten "region" i na to stawialem pierwotnie.

Co do częstotliwości- piknęło raz, a godzinę później z 5 razy, w różnych odstępach.

Jechałem bez nawigacji, po prostu słuchałem radia.

nikita1589 - 2014-01-18, 20:53

mendelmax, My mamy w swoim media nav i możliwe ze chodzi o ograniczenie prędkości przykład: włączyłam mapy szukałam miejscowości w drodze powrotnej mapy były wyłączone na panelu głównym radio pojawiło się pikanie co jakiś czas zastanawiałam się długo nad tym czy to pasy czy drzwi czy może radio szuka fal lepszych ale później włączyłam spowrotem mapy i w niektórych miejscowościach znów pikanie przyczyna ograniczenie prędkości jechałam o 10 za dużo :lol: takie pikanie pojawi się prawdopodobnie jeżeli nawet w nawigację nie wchodzisz musisz wyłączyć w ustawieniach
mendelmax - 2014-01-18, 21:04

O, to ciekawy trop. Zaraz jutro się przejadę i sprawdzę. Nie przyszło mi do głowy, że pewne funkcje nawigacji mogą być aktywne w momencie gdy się jej nie używa.

Miałoby to sens o tyle, że teraz docierając auto jeździmy delikatnie więc bardzo rzadko przekraczamy prędkość, stąd mogłoby pikać właśnie przy końcu trasy, jak byliśmy w terenie zabudowanym.

Muszę to zweryfikować.

EDIT: właśnie moja połowica uświadomiła mi, że dziś włączałem tą opcję ostrzegania, ale pikało już zanim ją włączyłem, czyli to raczej nie to :/

nikita1589 - 2014-01-18, 21:19

Jutro sprawdź i ewentualnie wyłącz bo głos co do skrętów itp w nawigacji włącza/wyłącza się w innym miejscu a ogranicznik który pika inaczej
Cav - 2014-01-18, 21:52

Rozumiem, że jechaliście cały czas do przodu, bez włączania wstecznego? ;-)
mendelmax - 2014-01-18, 22:46

Tak, dokładnie jakieś 80 km stale do przodu ;-)

Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to podrzućcie :)

johnson - 2014-01-18, 23:13

może pika bo wybuchnie? 3.2.1.... ;-)
edit: a tak poważnie to czy ten ogranicznik prędkości przy tempomacie/ograniczniku nie pika?

mendelmax - 2014-01-19, 10:55

Ogranicznik był wyłączony zresztą ponoć piknęło też raz na postoju (mnie przy tym akurat nie było).

Nie jest to jakiś dramat, ale wkurza, bo nie jestem w stanie tego wywołać "od ręki", więc nawet nie mam po jechać do serwisu.

Cav - 2014-01-19, 10:57

W Peugeot 206 syn ma pikanie gdy temperatura spada poniżej 4 stopni, wraz z komunikatem Ice Alert i mrugającą cyfrą na wyświetlaczu stopni.
Może tutaj jest tak samo?

nikita1589 - 2014-01-19, 11:23

mendelmax, a czy jak media nav jest wyłączona to też pika ?? W sensie nawet radio wyłączone? Spróbuj przejechać się w zabudowanym z wyłączonym nawet radiem przed znakiem ograniczenia prędkości i jedź szybciej ciekawe czy będzie pikało, jak widzi fotoradar też pika jeśli opcja nie wyłączona w instrukcji medianav strona PL.39 "ostrzeżenia" jest o tym napisane trzeba wszystkie opcje wyłączyć
sereq - 2014-01-19, 16:55

Zdecydowanie to kwestia Media NAV. Jak się uruchomi mapę i potem nawet ją wyłączy to mapa działą "w tle" i daje ostrzeżenia. Po wyłączeniu stacyjki (a więc resecie) pikanie ustanie :-) przynajmniej u mnie tak jest
mendelmax - 2014-01-19, 18:11

Póki co wyłączyłem wszystkie komunikaty nawigacji, przejechałem dziś tylko 30km (na więcej brakło czasu) i nie pikało, także może to jednak to. Przynajmniej taką mam nadzieję ;-)

Ice alert też rozważałem, aczkolwiek nie wyświetla się przy tym nic na komputerze pokładowym, a chyba powinno?

Ogólnie to pikanie nie jest jakieś dramatycznie uciążliwe, ale nie daje mi spokoju to, że nie wiem dokładnie co ono oznacza.

sereq - 2014-01-19, 18:23

Mimo że powyłączasz komunikaty i dźwięk to i tak zawsze będzie pikać jeśli mapa jest lub była uruchomiona. Jedyny sposób to wyłączenie zasilania i nie włączanie mapy ;-) Moim zdaniem to jest trochę niedopracowane.

Mam nadzieję że wystarczająco łopatologicznie wyjaśniłem :)

mendelmax - 2014-01-19, 18:25

Oki, spróbujemy i tak :)

Czyli można włączyć radio, ale nie odpalać mapy, tak?

Jeśli tak jest, to mam nadzieję na jakąś rychłą aktualizację, bo to oczywisty błąd :roll:

nikita1589 - 2014-01-19, 18:42

Jeżeli włączysz radio to mapa można powiedzieć sama będzie włączona nawet jak z niej nie korzystasz bo to jest na jednym panelu ale jeżeli masz wyłączony dźwięk w ustawieniach co do ostrzeżeń radarowych to pikać już nie powinno
sereq - 2014-01-19, 19:10

mendelmax napisał/a:
Oki, spróbujemy i tak :)

Czyli można włączyć radio, ale nie odpalać mapy, tak?

Tak jest, po uruchomieniu Media NAV, można korzystać z radia, mp3 itd. Dopóki na nowo nie uruchomisz mapy to pikać nie będzie.

sereq - 2014-01-19, 19:11

nikita1589 napisał/a:
Jeżeli włączysz radio to mapa można powiedzieć sama będzie włączona

Nie, mapa sama się nie uruchamia, musisz ją włączyć ręcznie.

nikita1589 - 2014-01-19, 19:32

sereq, Być może źle mnie zrozumiałeś. Włączyłam radio tylko mapy nie włączałam a jak jeszcze ustawień nie zmieniłam to mi pikało przy przekroczeniu prędkości jak były ograniczenia. o to chodzi.
Cav - 2014-01-19, 20:32

mendelmax napisał/a:

Ice alert też rozważałem, aczkolwiek nie wyświetla się przy tym nic na komputerze pokładowym, a chyba powinno?

Niekoniecznie.
Ale poobserwuj przy jakich temperaturach pika, może to się okazać rozwiązaniem zagadki, jeśli zawsze będzie to np. przy przejściu z +1 na 0.

mendelmax - 2014-01-19, 21:22

W większości aut pika przy 4*C, a tyle akurat mogło być jak jechaliśmy ostatnio, więc ma to pewien sens.

Teraz 3 dni nie mam dostępu do auta, więc nie będę się nim bawił, ale od czwartku trochę spróbuję potestować :)

johnson - 2014-01-19, 21:28

termometr nie pika tylko miga w ten durny sposob, powinno zamigac raz i pipnac jak wchodzimy za kazdym razem w ryzyko gołoledzi
Cav - 2014-01-19, 21:43

Może właśnie jemu tak pika i jak widzisz go wkurza. ;-)
Boogie - 2014-01-20, 13:26

Cytat:
Mimo że powyłączasz komunikaty i dźwięk to i tak zawsze będzie pikać jeśli mapa jest lub była uruchomiona. Jedyny sposób to wyłączenie zasilania i nie włączanie mapy Moim zdaniem to jest trochę niedopracowane.

Mam wyłączone ostrzeżenia o przekroczeniu prędkości i fotoradarach i nic nie pika przy wyłączonej jak i przy włączonej nawigacji.

sereq - 2014-01-20, 13:30

Boogie napisał/a:
Cytat:
Mimo że powyłączasz komunikaty i dźwięk to i tak zawsze będzie pikać jeśli mapa jest lub była uruchomiona. Jedyny sposób to wyłączenie zasilania i nie włączanie mapy Moim zdaniem to jest trochę niedopracowane.

Mam wyłączone ostrzeżenia o przekroczeniu prędkości i fotoradarach i nic nie pika przy wyłączonej jak i przy włączonej nawigacji.

To mi się chyba nie udało dotrzeć do takiej opcji ;)

Boogie - 2014-01-20, 13:34

No to musisz jeszcze raz sprawdzić, na pewno się da :)
LEWCIO - 2014-03-12, 05:10

U mnie też pika i nie zewzgledu na temperaturę, pojedynczy pip i nic nie wiem o co chodzi może to ogranicznik prędkości sobie pika ale za szybko to ja nie jechałem chyba drugi bieg?? :cry:
mendelmax - 2014-03-12, 22:41

Chyba to faktycznie nawigacja, bo jak nie używamy w ogóle to nie pika. Ale naprawdę trudno jakąś prawidłowość w tym wyłapać.