DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Burczeni,warczenie z przodu po stronie pasażera

Pawel26 - 2014-01-23, 11:03
Temat postu: Burczeni,warczenie z przodu po stronie pasażera
Mamy pytanie.
Czy koś już miał takie objawy w swoich drakulach :-) ??
Od pewnego czasu pojawiło się irytujące, drążniące ucho buczenie,warczenie z przodu po prawej stronie od strony pasażera.
Owe burczenie,warczenie nie zawsze występuję,choć ostatnio coraz częściej.
Dźwięk przenosi się do kabiny i zaczyna się hałas.
Burczenie,warczenie jest tylko na biegu jałowym. Przy normalnej jeździe nie słychać tego.
Żadnych innych objawów nie ma. Nie ma spadku mocy itd.

laisar - 2014-01-23, 11:28

Ponieważ odbiór dźwięków - rodzaj, ton, umiejscowienie, natężenie - to sprawa bardzo, bardzo subiektywna, to takie sprawy bardzo ciężko porównywać i diagnozować "przez Internet".

Niemniej, sprawdź temat http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=218 - może to coś podobnego?

Ale najlepiej po prostu osłuchać auto, wsadzając głowę, uszy i... ręce (drgania!) w różne miejsca (;

Pawel26 - 2014-01-23, 12:25

Kolega z pracy twierdzi,że może to być pasek klinowy??Aby to wykluczyć trzeba prysnąć na pasek sylikonem w sprayu. Nie wiem czy tak można :?: i co mi to da??
Marek1603 - 2014-01-23, 12:30

A ja bym na początku sprawdził - przytrzymał rurki klimatyzacji w okolicach mocowania amortyzatora.
Przemek77 - 2014-01-23, 12:46

Pawel26 napisał/a:
Kolega z pracy twierdzi,że może to być pasek klinowy??Aby to wykluczyć trzeba prysnąć na pasek sylikonem w sprayu. Nie wiem czy tak można :?: i co mi to da??

Pasek to by raczej piszczał / skrzypiał a nie warczał.

marek_k - 2014-01-23, 13:07

U mnie drżały rurki z klimy zaraz po wyjeździe z salonu. Przymocowali je i problem ustąpił, ale po 2 latach pojawiło się coś podobnego. Na razie niezlokalizowane źródło
Przemek77 - 2014-01-23, 13:11

Aha właśnie: sprawdź zawieszenie tłumika. Miałem podobnie, też mi pyrczało na wolnych obrotach, okazało się, że wieszak tłumika się urwał.

http://www.daciaklub.pl/f...hlight=#1613627

corrado - 2014-01-23, 13:30

Otwórz maskę i posłuchaj przy napinaczu paska klinowego, może to rolka z niego, albo może koło pasowe alternatora , coś wg mnie z tego opisu wskazuje na te rolki do sprawdzenia.
Kristoff - 2014-01-23, 13:44
Temat postu: Re: Burczeni,warczenie z przodu po stronie pasażera
Tak jak koledzy piszą - najprawdopodobniej rurki klimatyzacji wydają taki odgłos.
Też tak miałem. Dzieje się to tylko przy określonych obrotach, lekkie dodanie gazu zmniejsza wibracje. Na postoju na biegu jałowym bardzo delikatnie dodawaj gazu - jeśli warkotliwe buczenie się zmniejszy lub ustanie - to raczej to. Jeśli natomiast zwiększa się wraz z obrotami silnika, to raczej nic nie wpada w rezonans i wibruje, tylko rolki, pasek albo coś takiego dźwięczą.

Kiedyś jeszcze ta czarna plastikowa osłona silnika tak mi warczała po przeglądzie w ASO, ale sam jakoś ją poprawiłem i było cicho.

Pawel26 - 2014-01-23, 14:04

Najgorzej Panowie jest to,że przy - 19 C jakie u nas panują i garażu nie ogrzewanym czyli temp. trochę wyższej niż na zewną. ;-) ciężko jest teraz to sprawdzić.
Jeżeli to rurki od klimy to raczej pół biedy jak zabiorę sie do tego wówczas jak warunki atmosferyczne na to pozwolą :-)
Obawiam sie jednak jeżeli to rolki lub pasek, to czy przy takim stanie rzeczy można nadal jeździć i czy nie będzie to miało wpływu na większą awarię drakuli ?

Domel2250 - 2014-01-23, 14:47

A może jakimś cudem kolega ma u siebie w aucie plastykowe nadkola z przodu zamontowane? U mnie kiedyś w Felicji na wolnych obrotach, przy niższych temperaturach wpadały w taki rezonans i drgania, że się miało wrażenie iż coś eksploduje, lub minimum koło odpadnie.... :oops: Ale skoro koledzy twierdzą iż znają to z autopsji to może to i te rurki od klimy.
Ikarusiarz - 2014-01-24, 13:21

U mnie też to jest. Szczególnie jak jest zimno. Wkurza to, bo mam wrażenie, że stukają, urywają się zawory, albo siedzą krasnoludki i walą młoteczkami w cylindry...

Jest to słyszalne w pewnym zakresie obrotów, lub po cofnięciu pedału przyspieszenia.

Parametry, spalanie w normie.

Przemek77 - 2014-01-24, 13:23

To znaczy, że jest jakiś rezonans - czyli coś tłucze o coś. Sprawdź rurki od klimy i tłumik na początek.
ajax - 2014-01-24, 20:03

Macie koledzy francusko-japońską krzyżówkę kucyka ze złym psem zamiast koni mechanicznych. Są złe , chcą się na wolność wyrwać to warczą na kierowcę :-P
bossboss - 2014-01-27, 23:33

zaraz zaraz"irytujące, drążniące ucho buczenie,warczenie z przodu po prawej stronie od strony pasażera"----u mnie tak jest jak jade ze swoja żoną buahahahah to by się zgadzało
cameltrucker - 2014-05-04, 12:23

u mnie było takie buczenie z prawej tylnej strony odczuwalne najbardziej przy dodawaniu gazu.okazało się że winny był żle poprowadzony przewód paliwowy (stukał o podwozie).