|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Duster 1.5 dCi - nagłe hamowanie silnika podczas jazdy
wacosia - 2014-01-31, 10:30 Temat postu: Duster 1.5 dCi - nagłe hamowanie silnika podczas jazdy Czesc,
od niedawna pojawia mi się dziwny objaw po ruszeniu rano - potem ustępuje.
Ruszam, jadę i nagle hamuje mi silnik. Najpierw myslałam, że coś od spodu go jamuje, ale 2 dni temu przy takim obajwie zaświeciła mi się kontrolka silnika. Jak zwolniłam zgasla.
Zastanawia mnie:
(1) zamarznięcie paliwa
(2) zamarznięcie oleju
(3) zatkany filtr cząstek stałych (dawno nie wyjeżdżałam dalej)
Cy ktoś może coś podpowiedzieć? Miała takie obajwy?
Dziękuję z góry za podpowiedź.
pluto - 2014-01-31, 10:56
Stawiałbym na paliwo - chodź nigdy nie miałem żadnych kłopotów z paliwem, a tankuje zwykle z Shella i przy tegorocznych mrozach -17 stopni palił i jeżdził bez problemów nawet na króciutkich odcinkach po mieście.
wojtek_pl - 2014-01-31, 11:19
Zapchany filtr paliwa , być może parafiną wytrąconą z paliwa. Pytanie, kiedy było ostatnie tankowani i czy było to paliwo zimowe.
Oczywiście może to być coś innego. Pojechać na warsztat, w końcu jest gwarancja, niech sprawdzają.
Boogie - 2014-01-31, 11:55
Tylko gwarancja nie obejmuje złej jakości paliwa ;) Spróbuj dolać Skydd albo coś podobnego do baku i zatankować na innej stacji.
gbyrka - 2014-01-31, 12:58
Ale zaraz, co to znaczy "silnik hamuje"? Odbiera mu moc?
Jeśli odbiera mu moc, a do tego zapala się kontrolka silnika? To równie dobrze mógł uszkodzić się jakiś czujnik (np. ciśnienia doładowania) i moc odbiera komputer by chronić silnik.
Zdecydowanie należy podpiąć komputer diagnostyczny by wiedzieć co się dzieje.
Lukas87 - 2014-01-31, 13:47
wacosia napisał/a: | Ruszam, jadę i nagle hamuje mi silnik. Najpierw myslałam, że coś od spodu go jamuje, ale 2 dni temu przy takim obajwie zaświeciła mi się kontrolka silnika. Jak zwolniłam zgasla.
Zastanawia mnie:
(1) zamarznięcie paliwa
(2) zamarznięcie oleju
(3) zatkany filtr cząstek stałych (dawno nie wyjeżdżałam dalej)
Cy ktoś może coś podpowiedzieć? Miała takie obajwy?
|
Samo paliwo nie zamarza tylko wytrąca się parafina, olej też nie zamarza więc to pomijamy, co do filtra to też wątpię aby on był powodem tego. Najlepiej podjechać do ASO i podpiąć pod interfejs bo jeśli kontrolka się zaświeciła to jakiś błąd musiał zostać w sterowniku. Jeśli silnik ci hamuje to tak jakby nie dostawał paliwa czyli coś związane z układem wtryskowym bądź czujnikami.
mekintosz - 2014-01-31, 16:12
Stawiam jak Koledzy na wytrąconą parafinę w filtrze. Miałem taki sam objaw rok temu przy -15 stopni C. Samochód przyhamowywał podczas dodawania gazu. W ASO wymienili filtr paliwa ( odpłatnie ). U mnie świeciła sie kontrolka przegrzania silnika. Może wstaw samochód na jakiś czas do ciepłego garażu. Jeśli po jakimś czasie nie poprawi się czeka wymiana filtra. U mnie w ASO na tej podstawie zakwalifikowali do wymiany filtr.
więcej o tej historii:
http://www.daciaklub.pl/f...ic.php?p=116915
ajax - 2014-02-08, 23:12
Podpięcie pod komputer, kontrola błędów i dopiero wtedy ewentualna dalsza diagnostyka/naprawa
|
|