|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - jakość paliwa
wiciu_r - 2014-02-05, 18:06 Temat postu: jakość paliwa Jak wiadomo na paliwie kupionym w Niemczech jedzie się trochę inaczej (sprawdziłem).
Spalanie ciut mniejsze, silnik elastyczniejszy.
Znalazłem w necie coś takiego:
http://shop.arnoldproduct...er-in-dose.html
Nie znam tematu i nie wiem czy tym się zainteresować, ale jakby to miało działać to nie widzę problemu kupić na stacji 5L, sprawdzić jakość, a potem natychmiast zatankować auto plus z 80L w kanistry.
Jeśli ktoś to przerabiał to proszę o zdanie.
benny86 - 2014-02-05, 18:55
Jeżdżę raz na kwartał w okolice Dolnej Saksonii i jak dla mnie te cudowne właściwości niemieckiego paliwa to lipa, spalanie mam mniejsze bo jeździ się tam spokojniej, ze stałą prędkością. Tankuję zawsze przed granicą pod korek, a wyjeżdżam z kraju Goethego na oparach z reguły
czaju - 2014-02-05, 19:50
benny86 napisał/a: | Jeżdżę raz na kwartał w okolice Dolnej Saksonii i jak dla mnie te cudowne właściwości niemieckiego paliwa to lipa, spalanie mam mniejsze bo jeździ się tam spokojniej, ze stałą prędkością. Tankuję zawsze przed granicą pod korek, a wyjeżdżam z kraju Goethego na oparach z reguły |
klekotałem bardzo dużo po Niemczech i naszym kraju. Również nie widzę żadnej różnicy, poza ceną. Zarówno na Polskim jak i Niemieckim paliwie więcej niż 230km/h nie dało rady.
wiciu_r - 2014-02-05, 19:53
no nie wiem, chociaż w tym kontekście myślałem o dieslu napędzającym paska B6
czaju - 2014-02-05, 19:56
wiciu_r napisał/a: | no nie wiem, chociaż w tym kontekście myślałem o dieslu napędzającym paska B6 |
A ja Leona FR 2.0TDI z tego samego okresu...
benny86 - 2014-02-05, 20:20
Ja albo Mondeo 2.2 TDCI albo Focus 2.0 TDCI, a ostatnio również Mondeo 2.0 TDCI. Kilka wyjazdów z szefem jego 750 ką i też nie było różnicy w spalaniu.
Dusterjack - 2014-02-06, 18:57
Nie wiem jak na paliwie kupionym w Niemczech, ale tankowałem kilka razy i jeździłem w Szwecji. Silnik pracuje ciszej i zasięg na baku jest o ok. 40-50 km większy. Niby nic, a jednak tak jest -sprawdzone kilka razy.
matucha - 2014-02-08, 14:26
U mnie na paliwie zatankowanym w Niemczech auto mniej paliło w okolicach prędkości max
Na LPG ogólnie też mniej pali, ale jest droższe więc w zł wychodziło na to samo.
dojaczek - 2014-02-10, 10:38
Dosyć często zdarza mi się jeździć z Warszawy do Berlina. Tankowałem wiele razy w Reichu i nie widzę absolutnie żadnej różnicy. Więc to chyba mit.
|
|