|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - sandero pierwsza jazda
piotrres - 2008-07-17, 19:47 Temat postu: sandero pierwsza jazda strona moto.pl, kojarzona z portalem gazeta.pl zamieściła tekst opisujacy pierwszą jazdę Dacią Sandero:
http://moto.pl/MotoPL/1,88389,5452983.html
sam Sandero jeszcze nie dotykałem, ale... znowóż spalanie. ...nogę masz ciężką....
Panie Redaktorze. I to w warunkach prawie górskich
ekrzysztof - 2008-07-17, 20:21
Niezły artykuł i myślę, że dość obiektywnie opisuje wady auta.
Nie mogę doczekać się 12 sierpnia, bo wtedy mam odbiór mojego Sandero (Ambiance + pakiet elektryczny) i bedę mógł sam ponarzekać jak autor artykułu. Może sam coś naskrobię żeby obrzydzić auto sobie i innym? Hehehe
piotrres - 2008-07-17, 20:28
Tak duże spalanie mogło się wziąść z: ciężkiego buta Redaktora (sam pisze o tym, że to nie auto do sporyowej jazy), jazdy po drogach krętych z dużmi przewyższeniami. Wszak to Chorwacja !
Fajne fotki, zwłaszcza tytułowa....
dogberry - 2008-07-17, 22:07
Aygo większe i ładniejsze
piotrres - 2008-07-17, 22:12
Chyba Waść, żartujesz!
2 lata temu kolega za tego malucha z 6 poduchami dał ca 40 000 , w środu na drzwiac widać gołą blachę, bagażnik=schowek,
ale... do miasta suuuper (choć ja wolę rower )
jan ostrzyca - 2008-07-18, 09:06
ekrzysztof napisał/a: |
Nie mogę doczekać się 12 sierpnia, bo wtedy mam odbiór mojego Sandero |
Kurczę, zamówiłeś wózek nawet nie widząc go w realu?
ekrzysztof - 2008-07-18, 10:00
jan ostrzyca napisał/a: | ekrzysztof napisał/a: |
Nie mogę doczekać się 12 sierpnia, bo wtedy mam odbiór mojego Sandero |
Kurczę, zamówiłeś wózek nawet nie widząc go w realu? |
No własnie żona i dzieci nabijają się ze mnie, że złamałem swoje życiowe zasady - kupuję tylko na promocji po dokładnym sprawdzeniu i wybieram tylko to do czego dodają gratisy.
Na moje szczęście dostałem pakiet elektryczny, którego nie ma w standardzie cenowym a więc dostałem jednak coś gratis!
Mimo wszystko cała rodzina nie może doczekać sie odbioru auta i liczymy, że dostawa może być wcześniej niż planowana w umowie.
piotrres - 2008-07-18, 21:51
Dzisiaj, przejazdem zahaczyłem o salon Renault/Dacia w RZ i zapytałem się o to kiedy bedzie mozna zbadać ogranoleptycznie Dacię Sandero. Wywołałem troszkę zamieszania tym pytaniem. Po dłużyszych konsultacjach miła pani oswiadczyła mi że dopiero koło połowy sierpnia, boprzecież nie było jeszcze oficjalnej premiery w PL
Pozdrawiam,
P.M.S.
jan ostrzyca - 2008-07-20, 15:22
piotrres napisał/a: | Dzisiaj, przejazdem zahaczyłem o salon Renault/Dacia w RZ i zapytałem się o to kiedy bedzie mozna zbadać ogranoleptycznie Dacię Sandero. Wywołałem troszkę zamieszania tym pytaniem. Po dłużyszych konsultacjach miła pani oswiadczyła mi że dopiero koło połowy sierpnia, boprzecież nie było jeszcze oficjalnej premiery w PL
|
No to może reno zaprosi nas na oficjalną premierę?
piotrres - 2008-07-21, 09:37
jan ostrzyca napisał/a: | No to może reno zaprosi nas na oficjalną premierę? |
Reno ? Jean Reno ? A zmieści się
ian - 2008-07-21, 10:12
To dorzucę jeszcze ten tekst...
2008-07-15
Dacia Sandero - śladem Logana
Po modelach Logan, Logan MCV, Logan Van i Logan Pick-up, Dacia wprowadza Sandero. 5-drzwiowy hatchback produkowany w rumuńskich zakładach w Pitesti to kolejne auto o korzystnym stosunku ceny do właściwości użytkowych.
Sandero, podobnie jak inne samochody z gamy Dacia, został opracowany według zasady kierowania projektem w zależności od ustalonych z góry kosztów projektu i wdrożenia do produkcji („design to cost"), jak również poprzez wykorzystanie szeregu części z innych pojazdów grupy Renault (efekt „carry over" w celu optymalizacji jego niezawodności i kosztów własnych). Posłużono się też projektowaniem komputerowym, eliminując konieczność budowy kosztownych prototypów. To wszystko pozwoliło zaoferować klientom pojazd o bardzo korzystnym stosunku ceny do parametrów użytkowych. Auto ma 3 lata gwarancji z limitem 100 tys. km.
Dacia Sandero została opracowana na płycie podłogowej B0 (płyta Logana, oparta na płycie B Aliansu) z zawieszeniem przednim typu Mac Pherson z wahaczami trójkątnymi. Stabilizator poprzeczny z przodu – montowany we wszystkich wersjach za wyjątkiem podstawowej – poprawia stabilność na zakrętach. Wielkość przechyłów bocznych w Sandero spełnia standardy obowiązujące w tym segmencie w Europie. Tylne zawieszenie Dacii Sandero również pochodzi z płyty podłogowej B0. Jest to elastyczna oś o programowanej charakterystyce, wyposażona w sprężyny śrubowe i pionowe amortyzatory o zwiększonym skoku. Parametry zawieszenia zostały dostosowane do specyfikacji Dacii Sandero: przeguby dolnych wahaczy oraz tylnego zawieszenia zapewniają precyzyjne prowadzenie i doskonałe trzymanie się drogi nawet przy gwałtownej zmianie kierunku jazdy. Podobnie jak inne modele Dacii, Sandero ma duży prześwit (155 mm), umożliwiający jazdę nawet po wyboistych drogach. Jest również wyposażone w osłony najważniejszych podzespołów, dzięki czemu może bez obaw poruszać się po nieutwardzonych drogach. Dodatkowo istnieje możliwość montażu zestawu SUV, składającego się z osłony przedniej i kratek na światłach przeciwmgłowych z przodu, pary spojlerów progowych oraz osłony tylnej, co nadaje modelowi zdecydowanie terenowy wygląd.
Gama silnikowa Dacii Sandero obejmuje 2 silniki benzynowe o pojemności 1,4 i 1,6 l. Rozwijają one odpowiednio moc 75 KM (55 kW) i 87 KM (64 kW) przy 5500 obr/min i osiągają moment obrotowy 112 Nm i 128 Nm przy 3000 obr/min. Obie jednostki współpracują z mechaniczną, 5-biegową skrzynią biegów. Średnie zużycie paliwa w cyklu mieszanym wynosi 7 l Pb95/100 km w wersji 1.4 i 7,2 l Pb95/100 km w wersji 1.6. W późniejszym terminie ofertę uzupełnią dwie wersje silnika Diesla 1.5 dCi o mocy 68 KM i 85 KM. Cechować się one będą niskim zużyciem paliwa i niską emisją CO2, nieprzekraczającą 120g/km.
Sandero zostało wyposażone w układ ABS Bosch 8.1 najnowszej generacji z elektronicznym korektorem siły hamowania (EBV) oraz system wspomagania nagłego hamowania (AFU) – inaczej asystenta hamowania, stanowiący nowość w gamie Dacii. W aucie zastosowano różne systemy zwiększające bezpieczeństwo bierne. W zależności od poziomu wyposażenia auto może mieć od 1 do 4 poduszek gazowych. Zaprojektowany specjalnie dla Sandero airbag kierowcy został wyposażony w zawór regulujący siłę nacisku na ciało kierowcy po jej napełnieniu. Siedzenia z wbudowanymi poduszkami bocznymi mają wzmocnioną konstrukcję i są wyposażone w zagłówki zapobiegające urazom kręgów szyjnych w razie silnego uderzenia w tył pojazdu. Dacia Sandero dysponuje również systemem mocowania fotelików dla dzieci Isofix na bocznych miejscach z tyłu. Bagażnik ma pojemność 320 litrów. W razie potrzeby można go powiększyć do 1200 l składając tylną kanapę, dzieloną w stosunku 1/3 – 2/3.
Produkcję Dacii Sandero w zakładzie w Pitesti rozpoczęto pod koniec października 2007 r. Sandero jest produkowane na tej samej linii co pozostałe modele Dacii, a ponad 70% części jest wspólnych z Dacią Logan, co ułatwia produkcję na tej samej linii i zmniejsza koszty projektowe i zakupów. Zakład w Pitesti jest drugim z kolei zakładem Grupy produkującym Sandero, po fabryce w Kuritibie (Brazylia), wytwarzającej Renault Sandero na rynek brazylijski i argentyński. Dacia Sandero będzie stopniowo wprowadzana do sprzedaży w Europie, Turcji i krajach Maghrebu od czerwca 2008 r. Od stycznia 2008 r. Sandero jest sprzedawane w Brazylii i Argentynie, zaś od czerwca 2008 r. w Europie, Turcji i krajach Maghrebu. Podobnie jak w przypadku Logana, czeka go światowa ekspansja. Do końca 2008 r. produkcja tego kompaktowego, 5-drzwiowego hatchbacka zostanie uruchomiona w Kolumbii (w zakładach Sofasa w Medellin, pod nazwą Renault). Od roku 2009 Dacia Sandero będzie również produkowana w Maroku (w zakładach Somaca w Casablance, pod nazwą Dacia), w Rosji (zakłady Avtoframos w Moskwie, pod nazwą Renault) i w Afryce Południowej (w zakładach Nissana w Rosslyn, pod nazwą Renault).
Oprac. (rb), źródło: Renault
GeRRaD - 2008-08-01, 17:53
Dzisiaj skusiłem się na jazdę Sandero Laureate z silniczkiem 1.6. Wrażenia jak najbardziej pozytywne - choć w porównaniu do Logana nie ma różnicy w jakosci wykonania (co sugerują zdjęcia).Trochę zraził mnie ten chromowany plastik (klamki, uchwyty drzwi, ramki nawiewów, konsola). Silniczek niedotarty więc różnicy pomiędzy 1.6 a moim doratym 1.4. też żadnej (nie będę się rozpisywał bo każdy klubowicz zna te silniczki, jak i walory zawieszenia). Znacząco in minus ilość miejsca na tylnych siedzeniach (po ustawieniu fotela kierowcy na 186 cm - pasażer 186 cm na tyle nie mieści nóg), ilośc miejsca w bagażniku i jego dziwne otwieranie (niby jest przycisk do otwierania ale nie da się za niego podnieść klapy - tak jak w sedanie). Pozytyw za obudowę wewntęrznej strony klapy bagażnika z poręcznym uchwytem do jego zamykania, nowe ładniejsze wzory obić tapicerskich i kształt zagłówków tylnej kanapy.Generalnie fajne autko miejskie o ciekawym dizajnie
dogberry - 2008-08-02, 20:12
Czy mi się zdaje czy Sandero jest główną nagrodą w konkursie Miss2008?
Pablo78 - 2008-08-03, 19:20
dogberry napisał/a: | Czy mi się zdaje czy Sandero jest główną nagrodą w konkursie Miss2008? |
dogberry linka byś zapodał...
dogberry - 2008-08-03, 21:28
Nie mam linka widziałem raz w TV przelotnie zapowiedź i w pewnym momencie była nagroda główna.
Gregosa - 2008-08-04, 19:46
A ja dziś jechałem sandero 1.6
Całkiem sympatyczny samochodzik; silnik niedotarty, więc nie będę się czepiał mułowatości. Wnętrze nieco nowocześniejsze i weselsze niż w moim loganie, za wyjątkiem:
- klamek zewn. (nie chcę zabrzmieć jak polscy dziennikarze, ale jak ją złapałem to wydała mi się taka... tania
- wewn. uchwytów drzwi - trzeszczą niemiłosiernie w stojącym w salonie nowym aucie - to zdecydowana przesada.
- kierownica lepiej wygląda na zdjęciach niż w realu.
Poza tym jak w loganie. Do tyłu nie wsiadałem.
Podobno słabo się sprzedaje i generalnie się nie dziwię. Moim zdaniem sandero powinno być albo 2-3 tys tańsze, albo być lepiej wykonane. Tańsze raczej nie będzie, bo Rumuni zaczynają cenić swoją pracę...
dogberry - 2008-08-04, 20:42
Sandero będzie się gorzej sprzedawać. To jest segment rynku bardzo wymagający. Taniością się nie zawalczy.
KaS602 - 2008-08-04, 21:31
dogberry napisał/a: | To jest segment rynku bardzo wymagający. Taniością się nie zawalczy |
Wydaje mi sie, ze w Europie Sandero (podobniej jak Logan) nie bedzie narzekal na brak hetnych. W Polsce - wiadomo - lepszy okaze sie kilkuletni hitlerwagen...
dogberry - 2008-08-05, 15:34
W Europie na pewno nie powtórzy sukcesu Logana. Logan to tanie, duże pudło do wożenia i wśród nowych samochodów nie ma sobie równych.
Z Sandero jest gorzej. To ma być miejski samochód a taki ma mało palić i być wygodny w jeździe w mieście. A jak ma być wygodnie jak w podstawowej wersji nie ma wspomagania?
GeRRaD - 2008-08-05, 17:08
ja też zwróciłem uwagę na ramiona wycieraczek i moim zdaniem są takie same jak w Loganie I po lifcie
Gość - 2008-08-11, 00:03 Temat postu: O Sandero Więcej wrażeń z używania Sandero 1.4 MPI napisałem w w komentarzu do postu na stronie głównej.
Tutaj tylko kilka uwag:
1) w salonie na Al. Jerozolimskich przy Sandero chwilami wręcz "tłum". Widziałem dwóch panów wsiadających do samochodu, nie mogli się zdecydować, który pierwszy ma capnąć za kierownicę. Czy się to przełoży na sprzedaż - nie wiem.
2) Prawie wszystkie Sandero w wyższych wersjach z pierwszej partii już poszły. Zdaje się, że o mały włos nie poszedł nawet egzemplarz wystawowy i do jazd próbnych (z napisami).
3) Letnie promocje Volkswagena i innych producentów mogą nieźle namieszać Renaultowi - cena VW Polo z promocji 390 jest bardzo bliska Sandero w full wersji Prestige z klimą i CD (39000 do 38000)
4) Klamki w Laureacie (a raczej Prestige - bo tak się we Francji nazywa Laureate + z klimą i CD) rzeczywiście porażają w pierwszej chwili (na minus). Tysiąc razy bardziej podobają mi się nawet w dotyku klamki w Ambiance (czarne) i pozostałe detale zewnętrzne. Wnętrze Laureata jednak jest zdecydowanie fajniejsze niż ambiance (białe tarcze zegarów są wyraźniejsze).
5) Dobra opcja pour moi oczywiście to Ambiance z pakietem elektrycznym i pakietem komfort (klima) niestety - w tym przypadku należy zapomnieć o dzielonej kanapie, bo tego w opcji nawet w tej wersji nie ma.
sami-99 - 2008-08-15, 14:37
Kratylos napisał/a: | 4. malo miejsca z tylu wysiadajac z tylnego siedzenai walelem glowa... malo miejsca na nogi |
Mam 186cm wzrostu. Przy ustawionym przednim fotelu do jazdy (gdy usiądę z tyłu) nie uderzam głową przy wysiadaniu, a na nogi mam wystarczająco dużo miejsca (porównywalnie do skody fabii kombi), więc albo jesteś wyższy niż ja, albo nie wiem
GeRRaD - 2008-08-15, 16:45
Nasze zastrzeżenia wynikają z przyzwyczajenia do luksusu Logana
sami-99 - 2008-08-17, 14:03
Kratylos napisał/a: | sami-99 napisał/a: | Kratylos napisał/a: | 4. malo miejsca z tylu wysiadajac z tylnego siedzenai walelem glowa... malo miejsca na nogi |
Mam 186cm wzrostu. Przy ustawionym przednim fotelu do jazdy (gdy usiądę z tyłu) nie uderzam głową przy wysiadaniu, a na nogi mam wystarczająco dużo miejsca (porównywalnie do skody fabii kombi), więc albo jesteś wyższy niż ja, albo nie wiem |
ja mam 197 cm :D |
i wszystko jasne
mgg - 2008-08-18, 08:50
nie kupiłbym SANDERO chożby ze względu na mały bagażnik w porównaniu z Loganem.
jak jedziemy na wakacje w 5-osób to bagaznik 510l ledwo się domyka , raczej zerkam w stronę MCV , ale to dopiero za 3 lata, jak się bedę pozbywał Logana. Po za tym sedany mają jeszcze jedna zaletę , jak sie w zimie otworzy bagaznik to nie ciągnie lodowatym powierzem po całej kabinie.
mgg - 2008-08-18, 08:52
jeszcze jeden teścik porównawczy:
http://moto.pl/MotoPL/1,88389,5320642.html
zwracam uwagę na komentarze do artykułu.
|
|