DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Wysiadło mi światło wstecznego... (odp: awaria czujnika)

omar - 2007-10-19, 21:10
Temat postu: Wysiadło mi światło wstecznego... (odp: awaria czujnika)
Dziś wyjeżdżając z garażu widok z tyłu był inni - jakoś tak ciemniej ;)

Wstępnie rano założyłem, że wysiadło coś co związane jest ze światłem wstecznego, po powrocie sprawdziłem jeszcze raz - rzeczywiście się nie pali niestety...

Jak myślicie jakie mogą być przyczyny tej małej awarii - żarówka, bezpiecznik, jeszcze coś innego - sam się na tym na tyle nie znam żeby wyrokować, a z drugiej może jest to jakaś mała pierdółka, która można zrobić/sprawdzić samemu nie fatygując się do serwisu.

Będę wdzięczny za rady.

pzdr

Pablo78 - 2007-10-19, 21:17

Pisałem już dawno temu o tym na forum, bo miałem to samo.

u mnie była to sprawa niejakiego "czujnika styczności światła wstecznego".

Objawy były takie same jak u ciebie, wymienili mi na gwarancji i od tamtej pory nic się nie dzieje, było to prawie 2 lata temu.

no chyba, że przepaliła się żarówka ;-)

omar - 2007-10-19, 21:42

Dzięki za info - żarówka chyba odpada - auto ma pół roku i 9tys. na liczniku...

Ten "czujnik styczności światła wstecznego" to na poczekaniu wymienili, czy trzeba było umawiać się, czekać itp.? Gdzie w ogóle coś takiego się znajduje?

pzdr

Pablo78 - 2007-10-19, 22:01

Nie mam pojęcia gdzie to jest :-) , pisze z tego co powiedzieli mi na serwisie.

Ja się umawiałem na "za 2 dni", bo musieli sprowadzić ten czujnik, podejrzewam, że to mało chodliwa część, ale wymiana trwała, ja wiem... może godzinkę, albo i nie.

radzę więc podjechać do ASO, żeby lukneli :-D

Ciekawy jestem, czy to bedzie to 8-)

RWw - 2007-10-20, 07:50

Radziłbym jednak sprawdzić żarówkę. To że samochód jest nowy nie ma tu znaczenia. Żarówka, szczególnie w samochodzie, może spalić się w każdej chwili.
Marcin - 2007-10-20, 08:49

Tez sprawdzilbym najpierw zarowke, bo wstrzasy w samochodzie robia swoje i zarowki moga padac wczesniej niz nam sie to wydaje. Poza tym mogla byc wadliwa produkcyjnie i akurat tyle wytzrymala :mrgreen:
Andrzej - 2007-10-20, 12:45

Sam czujnik znajduje się albo w skrzyni biegów albo przy lewarku zmiany biegów - samemu ciężko wymienić, ale jak się ktoś uprze to można. Jadnak radzę sprawdzić zarówkę, nie musi być przepalona, może po prostu nie kontaktuje.
Fuzzy - 2007-10-20, 21:44

Sprawdź żarówkę - u mnie przy odbiorze samochodu okazało się, że spalona jest lewa tylnia pozycja - tak więc przebieg nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o awaryjność żarówek
Yoda - 2007-10-20, 21:51

Czujnik jest w skrzyni biegów - jego wymiana robota dla serwisu w ramach gwarancji.
Oczywiście najpierw sprawdź żarówkę.

ZeneC - 2007-10-20, 22:03

Co do żywotności żarówek nie ma żadnej reguły - powiedział mi ostatnio serwisant wymieniając w mojej MCV-ce żarówę w prawej przedniej lampie (25 tys. km). Niektóre padają i po kilku tysiącach. Oryginalna H4 by Reanult kosztowała w ASO Kiljańczyka w Al. Jerozolimskich w Warszawie 28,00 zł. Wymiana w ramach ceny. Patrząc na gimnastykujące się mocno palce serwisanta wcale nie żałuję, że zrezygnowałem z wymiany samemu. Ciasno, oj ciasno tam.
GeRRaD - 2007-10-20, 22:38

Za to z tyłu w sedanie full wypas, odkręcasz sobie lampę i wymieniasz bez stresu. Choć po krótkim treningu wymiana przednich żarówek też nie jest problemem (wymieniałem na blue vision samodzielnie cały komplet H4 + kierunki + postojowe i teraz mogę iść w konkury z ASO w tym temacie) :-D
omar - 2007-10-21, 11:17

Już naprawione - nie nie robiłem tylko w sobotę zadzwoniłem do serwisu. Miły pan przyjął zgłoszenie i zaprosił od razu do siebie... ;)

Wszystko trwało ok. godziny - zabrali auto, sprawdzili, zgłosili, że do wymiany jest "czujnik biegu wstecznego", zapytali, czy się zgadzam i po prostu wymienili ten czujnik. Światło wstecznego działa...

Serwis u Ossowskiego w Elblągu moim zdaniem spisał się bardzo dobrze.

pzdr

Yoda - 2007-10-21, 18:47

GeRRaD napisał/a:
Za to z tyłu w sedanie full wypas, odkręcasz sobie lampę i wymieniasz bez stresu.
W MCV też - sama przyjemność :-)
papieju - 2007-10-22, 10:08

Andrzej napisał/a:
Sam czujnik znajduje się albo w skrzyni biegów albo przy lewarku zmiany biegów - samemu ciężko wymienić, ale jak się ktoś uprze to można

90% aut ma to w skrzyni. Wymiana banalna, ale przeważnie wymaga kanału - łatwiej się od spodu dostać. Ale jak jest gwarancja - po sie stresować. Dobrze jest jednak podpatrzeć gdzie to jest i jak się wymienia, żeby po gwarancji z takimi bzdetami nie jeździć po serwisach i nie bulić jak za zboże, a wymienić samemu

Black Eryk - 2007-10-22, 10:55

Mi już wymieniali czujnik wstecznego i jest to gdzieś przy silniku(gdzies z lewej strony silnika), przynajmniej tam mi z niego ciekło. I dopiero ściąganie dolnej osłony silnika pozwoliło się tam dostać.
Pablo78 - 2007-10-22, 20:15

omar napisał/a:
Już naprawione - nie nie robiłem tylko w sobotę zadzwoniłem do serwisu. Miły pan przyjął zgłoszenie i zaprosił od razu do siebie... ;)

Wszystko trwało ok. godziny - zabrali auto, sprawdzili, zgłosili, że do wymiany jest "czujnik biegu wstecznego", zapytali, czy się zgadzam i po prostu wymienili ten czujnik. Światło wstecznego działa...

Serwis u Ossowskiego w Elblągu moim zdaniem spisał się bardzo dobrze.

pzdr

zwał jak zwał :mrgreen: , czyli dobrze podejrzewałem ;-)

piotrres - 2007-10-23, 08:57

ZeneC napisał/a:
Co do żywotności żarówek nie ma żadnej reguły - powiedział mi ostatnio serwisant wymieniając w mojej MCV-ce żarówę w prawej przedniej lampie (25 tys. km). Niektóre padają i po kilku tysiącach. Oryginalna H4 by Reanult kosztowała w ASO Kiljańczyka w Al. Jerozolimskich w Warszawie 28,00 zł. Wymiana w ramach ceny. Patrząc na gimnastykujące się mocno palce serwisanta wcale nie żałuję, że zrezygnowałem z wymiany samemu. Ciasno, oj ciasno tam.

O jest reguła: ok dwudziestukilku tysięcy km: z tego co pamiętam Kratylos wymieniał pryz 23 kkm, a ja lewą H4 przy 21 kkm + postojówka, prawą H4 przy 23 kkm. Teraz się jeździ całodobowo na światłach więc będą padać szybko

aaryt - 2007-10-23, 09:18

Ja mam teraz 22,5kkm... Sadzac po statystykach, juz wkrotce...
Karpiu66 - 2007-10-23, 09:43

Black Eryk napisał/a:
Mi już wymieniali czujnik wstecznego i jest to gdzieś przy silniku(gdzies z lewej strony silnika), przynajmniej tam mi z niego ciekło. I dopiero ściąganie dolnej osłony silnika pozwoliło się tam dostać.

Czyli wiedzieli gdzie szukać ;-)

piotrres - 2007-10-23, 13:33

[quote="Kratylos"]z tego co slyszalem to ta userka - czujnik wstecznego to jedna z tzw typowych usterek logana.. choc odpukac mnie przez 38.000km omija...
[quote].
Czyżbyś miał dostęp do statystyk awaryjności naszego najbardziej bezawaryjnego (po poprzedniej. T. Corolli) z aut w swoim segmencie :shock:
Chętnie poczytam(y) Jeżeli nie są to informacje poufne/ tajne spec. znaczenia :-D
Pozdrawiam Piotrek

stes - 2007-10-27, 00:28

Mi też wysiadło to ustrojstwo po ponad 20000.km.
W serwisie wymienili bez problemu.
Chyba jednak reguła

Łukasz - 2007-10-27, 08:50

A tak z ciekawości zapytam, jak kapneliście się że nie macie wstecznego, bo ciężko samemu to zobaczyć. :mrgreen:
Ktoś wam powiedział :?:

Marcin - 2007-10-27, 08:55

W nocy jak sie cofa to widac :mrgreen:
Pablo78 - 2007-10-27, 21:36

Marcin napisał/a:
W nocy jak sie cofa to widac :mrgreen:

w ciemnym lesie :evil: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jan ostrzyca - 2007-10-30, 13:55

Mam to samo Koledzy. To jakaś epidemia?
Pablo78 - 2007-10-31, 19:43

Kratylos napisał/a:
zaraz epidemia po prostu jedna z rzeczy ktora bedze poprawiona w loganie po lifcie ;)
a

i to niebawem... :-)

stes - 2007-11-02, 22:12

Tak z ciekawości
Sranie w banie

ZeneC - 2007-11-03, 08:02

Przez to krakanie i ja się uczuliłem i ciągle podglądam w lusterku wstecznym...
Pablo78 - 2007-11-03, 14:58

ZeneC napisał/a:
Przez to krakanie i ja się uczuliłem i ciągle podglądam w lusterku wstecznym

Mi już przeszło... :mrgreen:

loganik - 2007-11-03, 19:04

Założyłem żarowkę z dzwiękowym sygnalizatorem cofania i mam z głowy czy działa czy nie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jan ostrzyca - 2007-11-04, 08:10

loganik napisał/a:
Założyłem żarowkę z dzwiękowym sygnalizatorem cofania i mam z głowy czy działa czy nie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No to Waszmość cofasz z fasonem. Ile kosztuje taka zabawka? Na jakiej zasadzie działa?

Przedwczoraj wymieniono mi w ramach gwarancji włącznik świateł stopu. Czynności wyglądają na średnio skomplikowane. Trzeba zdjąć osłonę spod silnika, spuścić olej ze skrzyni biegów, wymienić włącznik i uzupełnić olej w skrzyni.

Poza gwarancją taka zabawa pewnie kosztuje ze 300 złotych.

loganik - 2007-11-04, 10:36

Taka żaróweczka kosztuje ok 20zł/są i po 9 ale nie polecam/, oprawka normalnej żarówki 21W + sygnalizator a na nim żarówka halog. 21W.

Pozdrawiam, Loganik. Szra Perła 2005 :-)

Yoda - 2007-11-05, 03:20

loganik napisał/a:
Eureka ! Toć mój czujnik cofania jest też czujnikiem wyłącznika wstecznego :!:

Daję słowo, zatem ja już przeszło xxxdzieści lat mówię prozą, nie mając o tym żywego pojęcia.

Andrzej - 2007-11-05, 10:11

[quote="jan ostrzyca]Przedwczoraj wymieniono mi w ramach gwarancji włącznik świateł stopu. Czynności wyglądają na średnio skomplikowane. Trzeba zdjąć osłonę spod silnika, spuścić olej ze skrzyni biegów, wymienić włącznik i uzupełnić olej w skrzyni.

Poza gwarancją taka zabawa pewnie kosztuje ze 300 złotych.[/quote]

:shock: :shock: :shock: Rany, to on nie jest przy pedale hamulca?! We wszystkich autach, którymi jeżdziłem był właśnie tam! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

jurek - 2007-11-05, 12:30

przy pedale jest wlacznik swiatel stopu, ale faktycznie czynnosci przy wymianie wlacznika wstecznego sa zupelnie nieskomplikowane- jak dla debila ,ktory to wymyslil. pozdr
laisar - 2007-11-05, 13:52

Andrzej napisał/a:
Cytat:
Przedwczoraj wymieniono mi w ramach gwarancji włącznik świateł stopu. Czynności wyglądają na średnio skomplikowane. Trzeba zdjąć osłonę spod silnika, spuścić olej ze skrzyni biegów, wymienić włącznik i uzupełnić olej w skrzyni.

:shock: :shock: :shock: Rany, to on nie jest przy pedale hamulca?! We wszystkich autach, którymi jeżdziłem był właśnie tam! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Jan miał chyba na myśli włącznik światła wstecznego, a nie stopu - wszak w końcu cały czas o tym był wątek...

jan ostrzyca - 2007-11-05, 20:40

He, he, he. Tak to jest jak ktoś nie czyta własnych postów. Włącznik stopu pod silnikiem? Też coś!Przecież wszyscy wiedzą, że jest pod tylnym zderzakiem!

A pod silnikiem jest włącznik hiperprędkości. Zapytajcie Chewbacca to wam powie to samo.

laisar - 2007-11-05, 21:10

Akurat włącznik hiperprędkości to jest normalnie, w kokpicie :P

Pod silnikiem jest - o ile dobrze pamiętam - motywator hipernapędu...

Yoda - 2007-11-06, 02:11

Off topic:
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=222

jan ostrzyca - 2007-11-06, 08:12

No dobra dam sobie spokój z poradami technicznymi.

Chociaż dla przykładu, koleżanka pojechała do serwisu i zażyczyła sobie żeby jej wkręcili żarówkę świeteł przednich. Pytała potem dlaczego machanicy zalewali się ze smiechu, ale pokazała nam zlecenie ma którym napisano "wkręcić żarówkę świateł mijania".

marekp - 2007-11-06, 13:05

Po to jezdzi do serwisu bo nie musi wiedziec jak sie zarowki wymienia w samochodzie.
Skoro OT to zapytam jakie - ale jednym slowem - sa swiatla w samochodzi?
Wszyscy kierowcy wie jakie?

mijania - nie bo sa inne.
Postojowe - tez nie bo inne tez istnieja.

Jednym slowem w samochodzie sa swiatla samochodowe.

MarekP

Pablo78 - 2007-11-06, 17:14

laisar napisał/a:
Akurat włącznik hiperprędkości to jest normalnie, w kokpicie :P

Pod silnikiem jest - o ile dobrze pamiętam - motywator hipernapędu...

I przełacznik przejścia w nadprzestrzeń oczywiście :mrgreen: :mrgreen:

bobk - 2009-11-18, 14:26
Temat postu: Czujnik biegu wstecznego
Czy ktos moze kupował czujnik biegu wstecznego do Dacii Logan ? Chodzi o jakis zamiennik bo w serwisie cenia sobie za niego 105 zl - troszke drogo :) Jest to czujnik z niebieskim gniazdem na dwa piny klucz do odkrecenia calosci to 24 W sklepach gdzie sprzedaja takie wynalazki twierdza ze cos takiego moze pasowac EPS.1.860.217 ale pewnosci nie ma zadnej :( Pozdrawiam wszystkich
jackthenight - 2009-11-18, 17:09

To najlepiej go wykręć i zanieś do sklepu - połóż na stół i wtedy dobierzesz ze sprzedawcą odpowiedni zamiennik.
Beckie - 2009-11-20, 08:42

A ile ten zamiennik ma kosztować?
loganik - 2010-03-04, 21:46

Mam pytanie! Czy ktoś już wymieniał "własnoręcznie" włącznik cofania?
mpoldek - 2010-10-31, 06:59

witam co prawda temat dawno nie odswieżany ale jesli ktos chcialby wiedziec to czujnik biegu wstecznego to koszt ok 90 zl z przesylka gorzej tylko z wymiana bo trzeba wiechac na kanal i zdejmowac oslone silnika, czujnik posiada trzy kable i jest na klucz 24
bobk - 2010-10-31, 13:37

I przy wymianie oczywiscie olej ze skrzyni ucieka wiec po zmianie trzeba go uzupełnic :(
mpoldek - 2010-11-06, 09:01

hmmmm a wiec tak, zeby dostac sie do tego czujnika trzeba zdjąć osłonę silnika oraz lewe kolo wtedy jest pełen dostęp do niego, czujnik posiada wtyczkę na dwa piny i niestety znajduje się pod poziomem oleju w skrzyni biegów tzn. jak sie go wykręci to wyleci olej a przynajmniej jego czesc jak wspominali koledzy niedługo zorbie zdjęcia z wymiany wiec także wkleję dla przyszłej pomocy
Userr1 - 2015-11-10, 19:09
Temat postu: Brak światła wstecznego żarówka, bezpiecznik, masa -ok.
Witam.

Dziś zauważyłem, że nie działa mi światło wsteczne.
Pomyślałem, że to żarówka się przepaliła. Rozebrałem, wkręciłem nową i niestety światło nie świeci się.
Z tego co udało mi się sprawdzić to
bezpiecznik odpowiedzialny za światło cofania to bezpiecznik o oznaczeniu STOP czyli odpowiedzialny za światło stopu oraz wsteczny. Bezpiecznik jest cały. Inne światła w aucie działają dobrze, poza jednym pozycyjnym lewy przednim ale to raczej spalona żarówka.
Sprawdziłem połączenie masy i masa jest. Sprawdziłem też na wciśniętym wstecznym napięcie na syku do żarówki i jest brak napięcia, odpowiada za to według mnie jasno różowy przewód.
Biorę pod uwagę przerwany przewód lub uszkodzony czujnik biegu wstecznego.
Nie wiem tylko jak to sprawdzić żeby potwierdzić którąś wersję i znaleźć usterkę.
Jak to zrobić?
Gdzie jest dokładnie ten czujnik?

Moje dane autka to:
Dacia SD Logan, benzyna + LPG
Pojemność: 1390cm3
Rok prod. 2005
Moc silnika: 55KW/74KM
Nr silnika: K7JA710 [...]

Pozdrawiam

shrek - 2015-11-10, 19:15

Prosze

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=173

Sprawdz czy napizcie dochodzi do czujnika i po zwarciu czy pokazuje sie na drugim pinie . Jezeli tak to kabel miedzy czujnikiem i zarowka. Jezeli nie to czujnik do wymiany. Czujnik jest przy skrzyni jak sie nie myle

Userr1 - 2015-11-10, 19:36

Dziękuje za odpowedź.
Cytat:
Sprawdz czy napizcie dochodzi do czujnika i po zwarciu czy pokazuje sie na drugim pinie

Czyli gdzie mam to sprawdzić?
- podpinając się miernikiem w kostkę tego czujnika czy na panelu światła?
Proszę o napisanie gdzie i jak mam to zrobić, bo przyznam, że jestem trochę zielony w tych sprawach elektrycznych :(

corrado - 2015-11-10, 19:43

Mozesz wyciagnac wtyczke z czujnika (na skrzyni b. - lewa strona przy kole ) - wrzucic wsteczny i sprawdzic miernikiem czy zwiera - czyli rezystancja jest rowna 0 ohmow, a po zrzuceniu wstecznego jest b duza. Jesli nie , to do wymiany.
Wymiana 20min ze zdjeciem kola.

Userr1 - 2015-11-10, 19:47

corrado, dzięki za wskazówki. Jutro postaram się to sprawdzić.
Jeśli to to to zamówię czajniczek i wezmę się za wymianę :)

Pozdrawiam

corrado - 2015-11-10, 19:49

Nie ma za co. powodzenia!
Userr1 - 2015-11-10, 19:50

A jeszcze jedno, tam na tym czujniku będą chyba trzy piny, to pod które się należy podłączyć?
Pytam aby coś nie namieszać :roll:

shrek - 2015-11-10, 19:53

Znajdz czujnik wypnij wtyczke. Sprawdz zasilanie we wtyczce. Czarny kabel miernika do masy,czerwonym sprawdz napiecie we wtyczce . W jednym z kabli powinienes miec +12.Nastepnie wykrec czujnik.Przestaw miernik na 200 ohm.Przewody miernika przyloz do czujnika i nacisnij na niego,jezeli wartosc na mierniku podskoczy i po chwili spadnie do zera to czujnik ok ,jezeli nic nie pokaze lub jakas wysoka wartosc to do wymiany.
Userr1 - 2015-11-10, 20:03

Ok, bardzo dziękuję za wskazówki, dam znać jutro co wyszło.
Pozdrawiam

shrek - 2015-11-10, 20:39

Jezeli beda dwa to sprawa jasna. Jezeli trzy to zmiez srodkowy z prawym i potem srodkowy z lewym. Co do wtyczki powinien byc na srodku +12
Dardus - 2015-11-10, 21:26

Jak już wypniesz wtyczkę i sprawdzisz ten +, to zrób na niej zworkę na dwóch pinach (może być spinacz biurowy), wtedy cofanie powinno się świecić. Tylko wcześniej włącz zapłon. Ewentualnie sprawdzić styki na kostce przy lampie.
Jeśli światło będzie świecić na wpiętej zworce to czujnik do wymiany, lub słaby styk na nim.

route2000 - 2015-11-11, 11:31

Userr1, jeszcze jedna drobna uwaga: jak będziesz wiedział, że wyłącznik jest uszkodzony i będziesz chciał je sam wymienić (jak jest przy skrzyni biegów) to musisz zrobić to w miarę bardzo szybko podczas wykręcania starego i wkręcania nowego, bo..... olej ze skrzyni może wypłynąć.
Tak to miałem w Scenicu, że jak wymieniałem na nowy to najpierw podłożyłem karton albo gruby papier pod skrzynią, poluzowałem wyłącznik i wykręcałem palcami w miarę szybko i jak tylko już je wyjąłem to palcem drugiej ręki szybko zatkałem otwór, a pierwszą ręką, którą wykręcałem stary, przygotowałem nowy do założenia (tylko trzeba mieć wszystko przygotowane na wymianę - narzędzia i wyłącznik pod ręką).
Powodzenia ;-)

Userr1 - 2015-11-11, 15:54

Witam.

Zdjąłem wtyczkę z czujnika, sprawdziłem i w wtyczce są dwa piny i sprawdzając woltomierzem jest tam 12V, postanowiłem sprawdzić jeszcze tą rezystancję oraz czy czujniczek gładko zejdzie i niestety nie ogarnąłem tego, że tam pocieknie olej (nie zdążyłem odczytać postu route2000). Wylało mi się z 0,5 L oleju za nim zakręciłem z powrotem. Nie byłem gotów na taką sytuację :D o utracie oleju napisze zaraz w nowym temacie aby tego nie zaśmiecać...
Co do samego czujnika to jest na dwa piny i wygląda, że jest on przyczyną usterki, ponieważ po z mostkowaniu wtyczki światło cofania się świeci.
Z tego co znalazłem to odpowiednim czujnikiem będzie czujnik o oznaczeniu OE: 8200209496, 8200771472
Cena ok. 30zł przez Internet, podzwonię jeszcze po hurtowniach na miejscu, to może będzie od ręki.

Userr1 - 2015-11-14, 15:38

Diagnoza okazała się słuszna, czujnik wymieniony i światło cofania działa.
Wymiana była prosta.
Bardzo dziękuje Wszystkim za pomoc i rozwiązanie usterki :)

Napisze mała instrukcję może komuś się przyda.

1. Poluzować śruby na lewym przednim kole ( od strony kierowcy)
2. Ponieść samochód (ja użyłem lewarka + oczywiście zabezpieczenia przed nie kontrolowanym upadkiem samochodu)
3. Odkręcić koło.
4. Przesunąć plastikową osłonę (błotnik?), tak aby był dobry dostęp - odkręcany klips + plastikowy wkręt rozporowy + zaczep obok gumowych przewodów hamulcowych, przesuwamy osłonę.
5. Odkręcić i zdemontować metalową osłonę silnika - bodajże 5 śrub 10mm
6. Odpiąć wtyczkę od czujnika poprzez podważenie małym śrubokrętem plastikowego zaczepu.
7. Poluzować czujnik do wymiany klucz 24 lub 19 zależnie od czujnika, gdy będzie śruba poluzowana zacząć odkręcać i w momencie odkręcenia szybko zacisnąć palcem miejsce wykręcenia czujnika ( będzie wylatywał olej), następnie szybko wkręcić nowy czujnik.
8. Dokręcić kluczem czujnik i wpiąć wtyczkę do czujnika.
9. Poskładać wszystko do całości.

Poniżej kilka zdjęć podglądowych gdzie znajduje się czujnik: