Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: laisar
2012-03-07, 02:35
Lodgy - oficjalnie
Autor Wiadomość
maciek 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2012-01-30, 23:13   

może chcą się odciąć od nazwy Logan MCV a jako oddzielny twór jako podobnie brzmiące Logdy, choć kto to wie

art350 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110 KM
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-01-31, 11:08   

Moje pierwsze wrażenie wypisz wymaluj Renault Espace,no troszkę przód inny ale na pierwszy "rzut oka" Espace. :-D

Marmach 

Model: Lodgy / Peugeot 508 SW
Silnik: 1.2 TCe 115 LPG / HDi 150
Rocznik: 2015 / 2017
Wysłany: 2012-01-31, 16:07   

Cytat:
Już to gdzieś pisałem - dla mnie to jest konkretny lifting MCV-ki i nie nadawałbym temu autu nowej nazwy.

No bez przesady, to jest wyższe i jeszcze bardziej dostawcze, niż MCV. Ciekawe ile sobie zażyczą za taką przyjemność i jaki samochód zastąpi sedana.
Ostatnio zmieniony przez Marmach 2012-01-31, 16:07, w całości zmieniany 1 raz  

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2012-01-31, 16:14   

Jak dla mnie bardzo fajnie wygląda;) Może jedna rzecz trochę drażni - ten nielakierowany, plastikowy zderzak z tyłu dość wysoko i szeroko został poprowadzony na błotniku, ale za to chroni przy ewnetualnych obtarciach.

Bardzo mnie interesuje czy np. po złożeniu 3 i 2 rzędu siedzeń uzyska się płaską podłogę

monopios 

Marka: DACIA
Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica
Wysłany: 2012-01-31, 19:25   

benny86 napisał/a:
Może jedna rzecz trochę drażni - ten nielakierowany, plastikowy zderzak z tyłu dość wysoko i szeroko został poprowadzony na błotniku, ale za to chroni przy ewnetualnych obtarciach.

W tej wersji kolorystycznej, to faktycznie może drażnić ale w ciemniejszych barwach to tylko zalety mogą być z tak usytuowanego zderzaka.

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2012-01-31, 19:50   

Marmach napisał/a:
Cytat:
Już to gdzieś pisałem - dla mnie to jest konkretny lifting MCV-ki i nie nadawałbym temu autu nowej nazwy.

No bez przesady, to jest wyższe i jeszcze bardziej dostawcze, niż MCV. Ciekawe ile sobie zażyczą za taką przyjemność i jaki samochód zastąpi sedana.

Wątpię, że to auto przebije ładownością MCV-kę, a jeśli nawet, to różnice będą nieznaczne. To, że auto jest wyższe nie znaczy, że będzie pakowniejsze od MCV-ki, bo podłoga może być wyżej poprowadzona; przypuszczam, że będzie się wyżej siedziało niz w MCV-ce. To auto może będzie jeszcze trochę szersze od MCV-ki i tu może trochę zyskać na ładowności.

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Wysłany: 2012-02-01, 10:01   

ciekawy jest jeden szczegół:
ukształtowanie dolnego wlotu powietrza niemal identyczne jak w scenicu III którego widziałem wczoraj w salonie Renaut w RZ

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"

DAREK 

Marka: OPEL
Model: ZAFIRA
Silnik: 1.8
Wysłany: 2012-02-01, 11:32   

Ciekawe czy produkcja w nowej fabryce w Tangerzy nie poprawi technologii produkcji i montażu. Ponieważ mają tam być podobno produkowane Dacie, Renault i Nissany to może wprowadzą pełne cynkowanie nadwozia i mniejszy udział części z Rumunii (w Loganie to niestety z reguły gorsze elementy).

piotrres 

Wysłany: 2012-02-01, 19:20   

DAREK napisał/a:
Ciekawe czy produkcja w nowej fabryce w Tangerze nie poprawi technologii produkcji i montażu. .... i mniejszy udział części z Rumunii (w Loganie to niestety z reguły gorsze elementy).

DACIA BELIVES IN MOROCCAN TECHNOLOGY :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ostatnio zmieniony przez piotrres 2012-02-01, 19:21, w całości zmieniany 1 raz  

maciek 

Wysłany: 2012-02-01, 19:51   

piotrres napisał/a:
DAREK napisał/a:
Ciekawe czy produkcja w nowej fabryce w Tangerze nie poprawi technologii produkcji i montażu. .... i mniejszy udział części z Rumunii (w Loganie to niestety z reguły gorsze elementy).

DACIA BELIVES IN MOROCCAN TECHNOLOGY :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mikele 

Model: Lodgy
Silnik: 1,6
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: 2012-02-02, 16:50   

Po obejrzeniu zdjęć muszę przyznać, że Lodgy to po prostu brzydki samochód. Moim zdaniem oczywiście, ale jak sądzę bardzo wiele osób się z tym zgodzi - o ile Logan i Logan MCV jakoś się broniły (kombiak nawet mi się podoba, zwłaszcza z przodu i z tyłu), to "Lodzia" jest po prostu nieproporcjonalna i tak malutkich kółkach wygląda fatalnie, nie mówiąc już o tyle, który wygląda jak dospawany z innego auta...

Mam nadzieję, że będzie kolejna wersja Logana MCV, nie zmieniająca zbyt wiele na zewnątrz, za to dająca nową jakość we wnętrzu i w silnikach...

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2012-02-02, 18:35   

Ładność to kwestia gustu, natomiast nie sposób odmówić pani Lodzi niebanalności... A już zwłaszcza w wersji Access (: Misię badzio!

Jednak, jak przy każdej Dacii, dla większości potencjalnych klientów najważniejsze będą raczej kwestie praktyczne, a tu nie ma co oceniać po fotkach, tylko trzeba po prostu wsiąść, przejechać się i w ogóle "potrzaskać drzwiami". Potencjał lodgy na pewno ma, zobaczymy tylko, jak bardzo Reno będzie go przycinało...

W kwestiach szczegółowych:

- jak na zapowiedzi, że nowe modele będą miały coś z dustera, to ja widzę tylko tylną szybkę i słupek D (których nie uważam za zbyt małe czy zbyt duże, choć wizualnie wolałbym jednak proporcjonalnie więcej przeszklenia po całości - to jednak rzecz właśnie do sprawdzenia empirycznego);

- kółka: rzecz nabyta, do testów nie ma co szaleć ponad budżetowo minimum, a trochę większe zawsze się zmieszczą;

- jakkolwiek kocham espace'y, to jednak obawiam się, że nowa dacia nie ma z nimi wiele wspólnego... Pewnie, lodgy wielkością nawet przewyższa pierwsze serie tych renówek, ale bynajmniej nie w samych rozmiarach tkwi sekret prawdziwych jednobryłowców;

- zdecydowanie nie jest to też żaden lifting MCV-ki: "buda" jest zupełnie całkowicie kompletnie inna, i to od proporcji poczynając;

- MSZ samej produkcji MCV-ki chyba nic nie zagrozi tak długo, jak będzie się dobrze sprzedawać. Ale, niestety, nie liczyłbym też z kolei na jakieś wielkie unowocześnienia - to nie po daciowemu niepotrzebnie inwestować w stary model d:

- z marokańską jakością to "na dwoje babka wróżyła": albo ich w tej najnowszej-och-ach fabryce będą mocno naciskać i faktycznie będzie trochę lepiej, albo jednak przeważy czynnik ludzki i będą gonić Rumunię od dołu... Się okaże, szanse są dokładnie pół na pół [:
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-02-02, 18:40, w całości zmieniany 1 raz  

Pat13 

Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-02-02, 19:38   

Dacia, dajcie większe kółka !!!

piotrres 

Wysłany: 2012-02-03, 17:14   

art350 napisał/a:
Moje pierwsze wrażenie wypisz wymaluj Renault Espace,no troszkę przód inny ale na pierwszy "rzut oka" Espace. :-D

A w widoku z boku.... Citroen C3 Picasso na sterydach. http://salonsamochodowy.a..._c3_picasso.jpg ;-)
Kółka wydają się ciut przymałe, ale to rzecz gustu.
Moim zadaniem, żeby uniknąć efektu "płaskiej ściany, przydałoby się jakieś przetłoczenie na drzwiach, trochę rozłamujące monotonię linii bocznej.
Auto nie jest jednobryłowe: to daje oszczędność na ciężarze przedniej szyby (mniejszy koszt) poprawia widoczność i psuje aerodynamikę.

Ostatnio zmieniony przez piotrres 2012-02-03, 17:17, w całości zmieniany 1 raz  

laisar 
Moderator

Wysłany: 2012-02-03, 17:22   

piotrres napisał/a:
przydałoby się jakieś przetłoczenie na drzwiach

Użyję Argumentu Ostatecznego: "eeeetam..." d:

Czemu wszyscy się uparli, że te przetłoczenia są niby ładniejsze od gładkiej prostoty? Potem wszystkie auta jeżdżą takie pokrzywione - i niby każdy inny, a w sumie takie same, bez sensu fikuśne, bueee...

Daćka jest i ma być prosta, hwgh!

maciek 

Wysłany: 2012-02-07, 09:56   

laisar 
Moderator

Wysłany: 2012-02-07, 10:22   

Szkoda tylko, że to same retusze - np zegary, sterowanie szyb i pokrywy schowków wzięte z renówek i średnio udanie wpasowane w deskę brazylijskiego dustera. Nawet nie chce mi się szukać oryginału /:

(Jakby to były realne nowe fotki, to by nie musieli pokazywać niemożebnie spikselozowanych kadrów z tego szpiegowskiego filmiku, nespa? <: ).

Do tego garść spekulacji i du(m/p)ny tytuł - a faktycznie nowych informacji dosłownie zero...

(Tak, jestem w marudnym nastroju d: ).

DrOzda 

Model: Lodgy
Wysłany: 2012-02-07, 10:38   

Skrzynia 6 biegów :)

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2012-02-07, 11:40   

A moim zdaniem całkiem fajnie wygląda wnętrze, a już na pewno to wielki krok do przodu w porównaniu do MCVki - prostota i siermiężność jej wnętrza mogły co niektórych malkontentów zniechęcać, a tutaj IMHO po prostu nie ma się do czego przyczepić...

Słynna sprawa z sterowaniem szyb elektrycznych (zwłaszcza tylnych) - oprócz dylematu odwiecznego które umiejscowienie jest lepsze i dlaczego widzę jeden konkretny plus rozwiązania "na drzwiach" - można zamówić/zamontować podłokietnik i jednocześnie kupic wersję z elektrycznym sterowaniem szyb z tyłu... Poza tym na plus zaliczyłbym radio 2DIN fajnie wbudowane w deskę. Jeśli cena (a raczej stosunek cena/wyposażenie) będą korzystne to wróżę sukces równy dusterowi

paweloo97 

Marka: (nie posiadam)Dacia
Silnik: 1.5 dCi 105 KM 4x4
Wysłany: 2012-02-08, 16:01   

,,Pacząc'' na wizualizację, to deska jest już w tej formie miła dla oka, ale od siedziska wgłąb, rzeczywiście znać ślady retuszu, a i na filmiku ze środka widać było, że fotele są inne
(Tu Dusterem mi śmierdzą, a także wnętrze chyba będzie ciut szersze), ciekaw jestem zegarów w finalnej formie i tego co będzie w 2. i 3. rzędzie.
Jeszcze złączyłem strony, by cała deska była ;-)

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony przez paweloo97 2012-02-08, 16:01, w całości zmieniany 1 raz  

project2010 

Silnik: 1.6 16v
Wysłany: 2012-02-08, 18:50   

benny86 napisał/a:
można zamówić/zamontować podłokietnik i jednocześnie kupic wersję z elektrycznym sterowaniem szyb z tyłu...

Benny, mam już (tak, już mam! Wkrótce pełna prezentacja!) swojego DD i zapewniam Cię i wszystkich (bo parę osób, jak tu widziałem - miało wątpliwości) że nie ma żadnego problemu z obsługą tylnych szyb elektrycznych przy zamontowanym podłokietniku. Fotka na dniach. :)

DAREK 

Marka: OPEL
Model: ZAFIRA
Silnik: 1.8
Wysłany: 2012-02-10, 10:30   

Lodzie czekają na premierę

http://i46.servimg.com/u/...32/lodgy_11.jpg

maciek 

Wysłany: 2012-02-10, 11:09   

atakują klony, będą nas miliony ....

maciek 

Wysłany: 2012-02-10, 11:19   

film z produkcji, jaki tam jest silnik 8,10 min ( czy to czasem 1,2 TCE ??)

widać na nim deskę i podłogę

Ostatnio zmieniony przez maciek 2012-02-10, 11:25, w całości zmieniany 2 razy  

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2012-02-10, 13:11   

maciek napisał/a:
film z produkcji, jaki tam jest silnik 8,10 min ( czy to czasem 1,2 TCE ??)

Z tego co udało mi się wyguglać, to nie. Ale ten silnik w ogóle nie przypomina niczego, co udało mi się wyguglać, w żadnym silniku renault nie spotkałem się z tą rurą kanalizacyjną.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi