Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018
Wysłany: 2014-02-23, 16:50 wlałem benzyny do diesla:(
Koledzy pomocy, do tej pory jeździłem benzynami (miałem dustera 1.6) no i stało się wlałem przez omyłkę 7 litrów benzyny do audi a4 1.9 tdi 130 km.
Dotankowałem do końca on i wyszło jakieś 10 % benzyny w baku (70 litrów pojemności).
Są jakieś szanse, że nic nie pierdutnie?
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2014-02-23, 16:51, w całości zmieniany 1 raz
No to spuszczaj wszystko w cholerę. I płucz wszystko aż po same wtryski. No wtryski to może nie ale filtr, pompa paliwa.
Swego czasu też wlałem do 2.9 TD kii benzynke. Autko przejechało może z 400 m i stanęło. Płukanie wszyskiego w warsztacie pomogło. Autko chodziło dalej OK.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Zasadniczo 10% to nie wiele, generalnie starałbym się 10x co 100km do tankowywać samochód i liczyłbym że nic się nie stanie, a później wrócił do tankowania całego zbiornika...
No to spuszczaj wszystko w cholerę. I płucz wszystko aż po same wtryski. No wtryski to może nie ale filtr, pompa paliwa.
10% benzyny w ON to żaden problem.
Gorzej gdyby było ponad 20%.
W szczególności przy paliwie zimowym gdzie dopuszcza się dolewkę benzyny w celu obniżenia temperatury wytrącania parafin.
Jeśli nie będziesz żyłował silnika i co 100 km dolewał po kilka litrów ON to znacznie zmniejszysz stężenie benzyny w ON.
Oczywiście spuszczenie całości i powolne dawkowanie tej mieszaniny to najbezpieczniejsze rozwiązanie.
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015
Wysłany: 2014-02-23, 17:58
tomala72, Zastosuj się do zaleceń kol Czaju i niczego nie będziesz musiał spuszczać. Gorzej byłoby jakbyś nalał ropy do benzyny,ale końcówka pistoletu na to nie pozwoli.
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2014-02-23, 17:59, w całości zmieniany 1 raz
*Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za opisane działanie*
Oczywiście najbezpieczniej jest spuścić wszystko i wlać do zbiornika z Olejem Opałowym w piwnicy, aczkolwiek imho to duże marnotrawstwo akcyzy (i chyba nawet aktualne regulacje nie pozwalają RÓWNIEŻ w tę stronę).
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Wysłany: 2014-02-23, 20:34
TeDeIk przepali choć wersja 130KM pewnie jest już na pompowtryskach więc wersja delikatniejsza od zwykłych wtrysków w słabszych wersjach 1.9TDI więc osobiście bym nie spuszczał tego ale dolał do baku mixolu co spowoduje że wtryski będą miały lepsze smarowanie (na pewno nie zaszkodzi) i wyjeździć trochę paliwa z ćwierć baku i znowu dolać ON
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
jak kupiłem logana 1,5DCi to przy 15k km pożyczyłem szwagrowi, on niestety zdolny zalał 5 l benzyny, to zalaliśmy pod korek najgorszej ON i potem co stacja to dolewka ON na maxa. Logan jeździ do dziś, 80k km.
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018
Wysłany: 2014-03-09, 07:13
Wybrałem opcję dolewania pod korek co jakiś czas po parę litrów, zmniejszając tym samym stosunek benzyny do on w baku.
Jak do tej pory nic nieprzewidzianego się nie dzieje ale nie butuję, jeżdżąc delikatnie.
raczej to skutek jeżdżenia na opale albo "tańszym ruskim "
Jak już się człowiek tankuje poza stacjami to musi być 100 % pewny towaru był u na jeden co chciał zaoszczędzić i zamiast to co każdy polecał to kupował jakieś nie wiadomo co bo kosztowało 2,5 zł a nie 4 zł jak reszta.
W Cylindrach zebrała mu się taka guma podobna do asfaltu , oczywiście poszły wtryskiwacze i pompa .
Był to 1.4 TDi w polo .
Jak się jeździ na tym tańszym za ok 4 zł to wychodzi jak za lpg ale kilka lat temu okazało się że mam uczulenie na rope wiec musiałem pożegnać się z klekotami
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-03-29, 13:51, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum