Karenzo, z przeciąganiem kabla to jest trochę zabawy.
Jest jedna szkoła: cierpliwa - wpychasz elastyczną, ale sztywną sprężynkę lub słomkę (taką do przepychania kabli przez rurkę) poprzez otwory fabryczne ile się da i z drugiej strony szukasz poprzez fabryczne otwory drugą końcówkę słomki i jak się uda to OK, ale nie tak zawsze od razu się uda i stąd trzeba cierpliwości.
Druga szkoła: szybsza, ale wymaga naruszenia fabrycznej instalacji - mianowicie trzeba odłączyć zasilanie lamp podświetlenia tablicy rejestracyjnej, zabezpieczyć końcówki przed zawarciem taśmą izolacyjną, doczepić do końcówki mocny sznurek lub cienki kabelek (będzie pełnił rolę pilota) i z drugiej strony wyciągamy fabryczny kabel aż wyjdzie z pilotem, potem doczepiamy nowy kabel do kamery i z powrotem wciągamy na miejsce z nowym kabelkiem i tyle masz wszystko.
Jeżeli chodzi o przeciąganie kabli w kabinie wiem jak to zrobić , bardziej chodziło mi o moment kiedy z zewnątrz auta musimy dostać się do wew .
Ale to już nie mój problem bo zdecydowałem się na dedykowaną kamerę w miejscu oświetlenia tablicy .
Teraz interesuje mnie tylko czy mam zamówić kamerkę w formacie NTSC czy PAL
Dzwoniłem na infolinie vordona jest system PAL .
Całość rozmowy załatwiłem w 45 sek całkiem nieźle jak na chińszczyznę
dodatkowo dorzucę folie na ekran bo słyszałem że jest słaba widoczność ekranu w słońcu .
Taka matowa folia powinna załatwić sprawę
http://allegro.pl/folia-o...5305641374.html
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-05-22, 13:48, w całości zmieniany 3 razy
W czwartek chce montować i jak uważacie po której stronie powinna być kamera ?
Po stronie kierowcy czy pasażera ?
Ja myślałem żeby umieścić ją po stronie pasażera .
Wtedy żarówka jest po stronie wew rejestracji a kamera zew .
przypomnę że wygląda to tak :
http://allegro.pl/kamera-...5379906682.html
Ale po stronie kierowcy jest bardziej na środku
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-06-02, 20:04, w całości zmieniany 1 raz
Opis dla potomności ..
Do przeplecenia kabla przez klape bagażnika potrzebujemy sztywnego kabla .
Może być antenowy ja użyłem 2 x 1,75 w podwójnej izolacji .
Kupiłem go w markecie budowlanym 3 zł za metr , 4 metry wystarczą .
Jak to powinno wyglądać widzicie na filmie
https://www.youtube.com/watch?v=NgA4AuY_E6s
Napisze tylko że należy zaczynać od dołu klapy (otwór z gumowym wężem ) . Jest znacznie łatwiej niż od góry bo kabel się nie blokuje . Potem na końcu zaczepiamy kable właściwe i ciągniemy kabel przez mały otwór . Jak już to zrobimy
Do gumowego węża wkładamy złożony przewód , konektora cinche nie da sie przepchnąć jest za duży . Dlatego trzeba przeciągnąć złożony kabel a potem wciągnąć konektor .
Najlepiej na początku pracy zdjąć osłony bagażnika po stronie pasażera i tak będzie trzeba je zdjąć aby położyć kabel .
Staramy się iść po oryginalnej wiązce , mocując kabel opaskami zaciskowymi do niej .
Od kanapy 2 rzędu kabel idzie po podłodze więc trzeba go wzmocnić przed przetarciem , dlatego potrzeba ok 1 m pęszla .
Fotki tutaj
Potrzebne jest :
6 m kabla cinche
1,5 m dwużyłowego kable zasilającego
1 m pęszla
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-06-05, 22:24, w całości zmieniany 1 raz
Ja tak jeździłem parę dni, zanim przeciągnąłem kabel. Przy wjeździe w strefę jakichś zakłóceń (może być TV przemysłowa albo coś na tej częstotliwości) na ekranie zamiast trasy programu nawigacyjnego nagle pojawia się szum (śnieg). Trzeba wtedy wyjąć wtyczkę z gniazda zapalniczki - bez zasilania nie ma odbioru TV i wraca program GPS. Jeśli pozostaje się przy odbiorze bezprzewodowym (nie jest to WiFi), to uszkodzenie zasilacza (dość awaryjny element) powoduje problem z doborem odpowiedniego zamiennika zawierającego moduł odbiorczy TV. Jeśli jest kabel TV z tyłu do przodu, to kupuje się normalny zasilacz 12V/5V 2A małe USB i po sprawie.
Czy sprawdzał ktoś zwykłą kamerkę cofania na kablach, połączyć przez moduł wifi. Czy też są emitowane takie zakłucenia. Planuję połączyć to do przyczepy.
Taką samą informację dostałem pierwszym razem, drugim wydrukowałem instrukcję oryginalną Dacii z numerami i całą instalacją i okazało się że faktycznie kamera jest ( co prawda u nich w systemie opisana jako czujnik parkowania czy jakoś tak ) wszystko da się zrobić.
W Nawrocie pod Wrocławiem już w lipcu mieli montować kamerkę do Dustera. Mechanik nawet mi pokazywał tego samego pdfa.
Pytałam się o zdjęcia (bo też myślę o tym gadżecie), ale niestety instalacja się (jeszcze) nie odbyła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum