W serwisie wspomniałem o fakcie pogryzienia jednej nocy na tym samym parkingu, tego samego elementu, w trzech autach z silnikiem renault. Akurat z pośród 60 innych marek kuna wybrała tylko te trzy. I za drugim razem było tak samo.
Otrzymałem informację, że to chyba jakiś zapach ją wabi. Więc rzuciłem stwierdzenie, że w takim razie to wada fabryczna elementu i... cisza. Nikt nie odpowiedział, nie skomentował.
SilverTM napisał/a:
vvaldi napisał/a:
Pierwsza naprawa: 1190 zł części i 200 robocizna. Na drugą czekam
Jak masz taki problem to może taniej by było zrobić stalową osłonę pod silnik która by szczelnie zamknęła komorę ? Myślę że kilka osób by się skusiło na takie zabezpieczenie.
Zainwestowałbym nawet w nierdzewkę... w końcu po co obciążąć dodatkowo auto.
Facet z PZU widział u kogoś szpilki jak na gołębie - w każdym razie będę szukał rozwiązań.
Jeśli gryzoń upodobał sobie pewien rodzaj gumy - to zamiast zasłaniać otwory pod silnikiem będę próbował osłonić samą rurę. Pomysły znajomych:
- z wąskiego pasa blachy (takiej żeby dała się wyginać - np. z odpadów przy remoncie opierzeń dachowych) nawinąć spiralnie dookoła gumy i zabezpieczyć paskami metalowymi. Istnieje ryzyko, że będą dzwonić :)
Czekam na części, a w tym czasie sam pomyślę i czekam na pomysły.
_________________ ...
GOLF jest dobry ...zimą, pod kurtką.
Ostatnio zmieniony przez vvaldi 2016-06-14, 20:49, w całości zmieniany 2 razy
A nie ma po prostu możliwości poszukania i dopasowania / dorobienia tej rury z innej rury, od innej marki samochodu? Takiej, co to qna nie rusza? Ja bym się rozejrzał, pokombinował. Zmiana składu mieszanki gumowej na nielubianą przez zwierza załatwi sprawę.
W pierwszym roku użytkowania jakaś "gadzina" dwukrotnie załatwiła mi rurę dolotu. Moja pierwszą myślą był zapach który ta rura wydziela-musi być atrakcyjny dla tego zwierza-przez naście lat parkowania w tym samym miejscu nigdy przenigdy nie miałem jaj z pogryzieniem czegokolwiek w samochodzie. Na którymś z forów wyczytałem ,ze powieszenie kostki toaletowej odstrasza gryzonie. Powiesiłem takową i dodatkowo owinąłem rurę folia aluminiową-taka do zawijania produktów spożywczych-mocno szeleszczącą. Pomogło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum