Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2017-08-30, 08:57
Całkiem nowa dacia duster: więcej dustera niż kiedykolwiek!
Autor Wiadomość
Michał B24 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 90tce
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2018-03-10, 18:16   

A ja dziś przymierzyłem sie do Dustera i kony.

Dustera plastiki sa twarde, ale nie tak tanie jak w starszym. Drzwi obite miekkim plastikiem. Taniosc widac na podłodze. Generalnie jest OK. Po co poprawiac widoczność, jak jest świetna.

Kona, sprawia wrazenie, bardziej plastikowej. Ciaśniej, co z tego, że kierownicę można regulować w dwóch płaszczyznach, jak zakres jest za mały. Mam 182 wzrostu. Bagażnik mikry, raczej konkurent mego stepwaya, niż dd ogolnie. Sprawia gorsze wrażenie niż dd

jammo 

Marka: Hyundai, Dacia
Model: i30, Duster2
Silnik: 1.4 MPi, 1,6 SCe
Rocznik: 2015, 2018
Wysłany: 2018-03-10, 18:19   

Z jazdą testową przynajmniej u nas w salonie w Krośnie nie było raczej problemu. Byłem dzisiaj z żoną w salonie , bo ciekawy byłem co będą oferować na tych dniach otwartych. Jesteśmy trochę zawiedzeni, gdyż liczyliśmy, że będziemy mogli obejrzeć Dustera w kolorze czarnym perłowym i szarym comete, gdyż te kolory by nas raczej interesowały. Niestety , nic nowego od poprzedniej wizyty nie dostarczono , wszędzie na głównym miejscu Orange Atacama. Jak dla mnie, dość ciekawie prezentuje się ten kolor brązowy vison. Ogólnie auto nie jest złe. Wiadomo, że to nie jest półka aut gdzie cena zaczyna się od 80 tys. zł, chociaż szczerze powiem , że nie widać zbytnio tych różnic cenowych w wykończeniu tamtych aut. Wszechobecny plastik mamy w Kadjarze, Tucsonie i Sportage 4 , ta ostatnia jedynie ma kokpit wyłożony Ecoskórą, ale co do miejsca we wnętrzu to nie widać zbytniej różnicy, z tyłu miejsca tyle co w Dusterze. Byliśmy z żoną kiedyś w KIA i z tyłu miejsca jest tyle co w Dusterze , tylko cena za wersję M zaczyna się od 82 tys.zł i nawet nie ma w niej grzanych siedzeń.
Robiłem dzisiaj wstępną wycenę aby spróbować się trochę potargować ale ogólnie powiem , że jest słabo, przynajmniej tam gdzie byłem. Wersja Prestige z silnikiem 1.6 SCe 4x2 + auto klima + grzane fotele + koło 61,200 zl w ostateczności do odbioru 60 000 zł. Jako cena za auto z tym wyposażeniem nie jest najgorzej, jednak liczyłem jeszcze na jakieś niewielkie gratisy a tu zoonk. Nie chcą dołożyć nawet dywaników :oops: masakra. Chyba nie zarobią na mnie w tym salonie :mrgreen: .Co do użycia vouchera , to raczej nie ma co marzyć, gdyż wtedy upust bierze w łeb. Muszę podzwonić gdzieś dalej od domu , może będą bardziej skłonni do ustępstw. Co do terminów to okres oczekiwania około pół roku, a więc wrzesiń. Na razie kalkulujemy i zastanawiamy się co robić.Żonie się podoba i samo auto i cena, ja jestem skłonny sięgnąc głębiej do portfela i być może skorzystać z jakichś wyprzedaży .... może Kadjar ?? :-)
zobaczymy choć i Duster mi się podoba.

d3mol3k 

Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Wysłany: 2018-03-10, 18:29   

Przeglądam sobie tak zestawienie i pytanko - ten przycisk koło regulacji lusterek to włącznik od multiview camera a ta półeczka pod nimi to na "kluczyk systemu bezkluczykowego" ;) ?

Ostatnio zmieniony przez laisar 2018-03-10, 20:35, w całości zmieniany 1 raz  

jammo 

Wysłany: 2018-03-10, 18:34   

Prezes napisał/a:
d3mol3k napisał/a:
Co do wyświetlacza komputera - w wersji comfort był zamontowny taki jak u Ciebie ten duży:

Miał Media Nav? Może to od tego zależy.

d3mol3k napisał/a:
Widziałem ten podłokietnik w Sandero Stepway dziś - no szerszy fakt z pojemnikiem - fajna rzecz bo posiadam takowy (stały w Sonacie) ale głębszy. Przymierzyłem się do tego standardowego wąskiego i dla mnie był OK Nawet w najwyższym położeniu

To można zmieniać wysokość?

Można go pochylać do przodu kręcąc pokrętłem, ale jest wtedy pod skosem :)

jammo 

Wysłany: 2018-03-10, 18:38   

d3mol3k napisał/a:
Przeglądam sobie tak zestawienie i pytanko - ten przycisk koło regulacji lusterek to włącznik od multiview camera a ta półeczka pod nimi to na "kluczyk systemu bezkluczykowego" ;) ?

Obrazek

To jest od czujnika martwego pola. Kamery są załączane jednym z tych przycisków pod nawigacją, co umieszczone sa w rzędzie.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2018-03-10, 20:41, w całości zmieniany 1 raz  

d3mol3k 

Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wysłany: 2018-03-10, 18:43   

Prezes napisał/a:
d3mol3k napisał/a:
Co do wyświetlacza komputera - w wersji comfort był zamontowny taki jak u Ciebie ten duży:

d3mol3k napisał/a:
Widziałem ten podłokietnik w Sandero Stepway dziś - no szerszy fakt z pojemnikiem - fajna rzecz bo posiadam takowy (stały w Sonacie) ale głębszy. Przymierzyłem się do tego standardowego wąskiego i dla mnie był OK Nawet w najwyższym położeniu

To można zmieniać wysokość?

ad. 1 - właśnie zastanawiam się czy to od tego nie zależy bo spoglądałem na zdjęcia na otomoto i tam gdzie jest plug&radio są te niebieskie wyświetlacze.

ad.2 - regulacja na wysokość? Nie tylko przypomniałem sobie że ktoś (nie wiem czy nie Ty) pisał tu że podłokietnik jest za wysoko bez regulacji i podnosi się razem z fotelem (bo jest jego integralną częścią). Jak dla mnie mam 176 cm nawet w najwyższym położeniu fotela wysokośc podłokietnika była dla mnie OK. ale osobiście skłaniałbym sie jednak do tego podłokietnika z pojemnikiem z katalogu akcesoria. Montowany na tej samej wysokości zapewne w fabrycznych elementach montażowych na ramie fotela.

Dzięi @jammo - co do podłokietnika to ten z akcesoriów ma regulację pochylenia, ten dostarczany z fotelem z regulacją lędźwi chyba nie ma takowej regulacji pochylenia.

No i czemu nie ma na dieslach znaczka dci?
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2018-03-10, 18:57, w całości zmieniany 2 razy  

goorek 

Marka: Renault/Kia
Model: Grand Scenic 2ph2/Ceed
Silnik: 1.9dci/1.6crdi
Wysłany: 2018-03-10, 19:19   

Prezes napisał/a:
goorek napisał/a:
spalanie obstawiam bedzie tez znosne.
Ale nie "dieslowskie", też myślałem, że delikatną jazdą u mnie mało spali, a pije 8 litrów. dCi palił 5,6 litra na setkę

ten dwójka rozumiem? a 8 to jaka jazda procentowo miasto/trasa? i miasta Warszawa a wiec korki? a powiedz mi taka trasa spokojna nie autostradowa - ok 90-110 ile realnie łyka?

Prezes 

Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wysłany: 2018-03-10, 20:03   

Jadąc ok. 120/130 km/h wg komputera było 8 litrów, a on zaniża o 0,8. Wracając trasami wolniejszymi, czyli te 70/90 zeszło do komputerowego 7, czyli było koło 6 litrów wg kompa, realnie pewnie 7

Na co dzień jeżdżę pod prąd - bez korków, a połowa drogi to wolna trasa.
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2018-03-10, 20:04, w całości zmieniany 1 raz  

Prezes 

Wysłany: 2018-03-10, 20:11   

jammo napisał/a:

To pokrętło jest od odcinka lędźwiowego. Nim nie można.

wojtek013 

Marka: Ford/Dacia
Model: Fiesta/Duster
Silnik: 1,4i LPG/ Blue dCi 115 4WD
Rocznik: 2013 Trend, GoldX/2020 Ptestige
Wysłany: 2018-03-10, 20:20   

Prezes napisał/a:
d3mol3k napisał/a:

Prawdopodobnie tak, pisałem o tym kilka stron wcześniej ;)

jammo 

Wysłany: 2018-03-10, 20:39   

Prezes napisał/a:
jammo napisał/a:

To pokrętło jest od odcinka lędźwiowego. Nim nie można.

Ja dzisiaj siedziałem w Dusterce co miała założony ten drugi szerszy podłokietnik ze schowkiem i on ma z tyłu pokrętło którym można regulować pochylenie go do przodu.Tego wąskiego nie próbowałem, czy ma pochył.
Ostatnio zmieniony przez jammo 2018-03-10, 20:40, w całości zmieniany 1 raz  

paul7 

Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os.
Wysłany: 2018-03-10, 20:45   

d3mol3k napisał/a:

Obrazek

Najlepsze z tego zdjęcia to skrzynia automatyczna. Pewnie w ofercie na Brazylię.

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wysłany: 2018-03-10, 20:48   

Michał B24 napisał/a:
A ja dziś przymierzyłem sie do Dustera i kony.

Dustera plastiki sa twarde, ale nie tak tanie jak w starszym. Drzwi obite miekkim plastikiem. Taniosc widac na podłodze. Generalnie jest OK. Po co poprawiac widoczność, jak jest świetna.

Kona, sprawia wrazenie, bardziej plastikowej. Ciaśniej, co z tego, że kierownicę można regulować w dwóch płaszczyznach,

W Dusterze II też.

Cav 

Wysłany: 2018-03-10, 20:50   

goorek napisał/a:

panel klimy auto - jakby z auta o 2 klasy wyzej.

Właśnie - o tym zapomniałem napisać.
To mi się bardzo podobało, klawisze i pokrętła naprawdę niezłe.
Trochę podróba nowego 3008, ale to akurat bardzo dobry wzór.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2018-03-10, 20:50, w całości zmieniany 1 raz  

Prezes 

Wysłany: 2018-03-10, 21:27   

paul7 napisał/a:
Najlepsze z tego zdjęcia to skrzynia automatyczna. Pewnie w ofercie na Brazylię.

Jest już dawno,w D1 też była, ale tylko z dieslem.

piku 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110 KM/1,3 TCe 130 KM
Rocznik: 2012/2019
Wysłany: 2018-03-11, 08:09   

Cav napisał/a:
klawisze i pokrętła (...)Trochę podróba nowego 3008,

Skąd ta głęboka wiedza o trendach w projektowaniu samochodów?

goorek 

Marka: Renault/Kia
Model: Grand Scenic 2ph2/Ceed
Silnik: 1.9dci/1.6crdi
Wysłany: 2018-03-11, 08:17   

paul7 napisał/a:
d3mol3k napisał/a:

Obrazek

czemu? u nas tez jest ale tylko 2WD 1.5dci 110 kunia

piku 

Wysłany: 2018-03-11, 08:18   

d3mol3k napisał/a:
co do podłokietnika to (...) ten dostarczany z fotelem z regulacją lędźwi chyba nie ma takowej regulacji pochylenia

Warto po prostu sprawdzić, bo auta z tymi podłokietnikami są w wielu miejscach do obejrzenia i sprawdzenia.
Jeździsz z szerokim podłokietnikiem ze schowkiem? Ja jeżdżę. Nie jest praktyczny pod żadnym względem, delikatny (nie wolno się na nim mocniej wspierać), a na dodatek utrudnia dostęp do dźwignia hamulca awaryjnego , a gdy jest podniesiony - stuka się w niego łokciem podczas manewrów dźwignią zmiany biegów i utrudnia dostęp do regulacji fotela (w DD rocznik 2012). Mówiąc krótko: to kicha. Mam go bo w tym roczniku nie było półeczek na desce i to jedyne miejsce, gdzie mogę wrzucić drobiazgi, które chcę mieć pod ręką. Po 128 tys. km jest zupełnie rozregulowany, skrzypi, rusza się na wszystkie strony i nie trzyma zadanej wysokości.
Natomiast ten wąski, mocowany do fotela nie utrudnia dostępu do skrzyni. Faktycznie jest na stałej wysokości (a przynajmniej nie zauważyłem jej regulacji), natomiast pochylenie jest oczywiście regulowane. Dla mnie był bardzo wygodny, lepszy niż ten który mam.
Ostatnio zmieniony przez piku 2018-03-11, 08:19, w całości zmieniany 1 raz  

Cav 

Wysłany: 2018-03-11, 08:20   

piku napisał/a:
Cav napisał/a:
klawisze i pokrętła (...)Trochę podróba nowego 3008,

Skąd ta głęboka wiedza o trendach w projektowaniu samochodów?

To się nazywa zdolność do zapamiętywania oglądanych rzeczy.
Każdy średnio inteligentny człowiek takową zdolność posiada.
Przykro mi że niektórym wydaje się to dziwne, więc w zamian próbują szarpać nogawki.....

Cav 

Wysłany: 2018-03-11, 08:23   

d3mol3k napisał/a:

Co do uwag Cav'a - ten szary plastik dookoła media nav jest zajebisty

Gratuluję zmysłu estetyki.

d3mol3k napisał/a:

- wkurzają mnie wszystkie te świecące czarne obwódki (Suzuki Vitara) dookoła ekranów.

Ja nic nie pisałem, że to nie ma być matowe.
Pisałem że nie ma być aż tak okropne i brzydkie.

Folia o której wspominałem też mogła by być matowa, kwestia gustu.

Cav 

Wysłany: 2018-03-11, 08:24   

piku napisał/a:
d3mol3k napisał/a:
co do podłokietnika to (...) ten dostarczany z fotelem z regulacją lędźwi chyba nie ma takowej regulacji pochylenia

Warto po prostu sprawdzić,

Sprawdzałem wczoraj - nie da się go ruszyć.
Można tylko złożyć.
A szkoda, bo sam w sobie jest fajny.

piku 

Wysłany: 2018-03-11, 08:29   

Cav napisał/a:
Sprawdzałem wczoraj - nie da się go ruszyć.

W wersji prestige 1,5 dCi ma regulację nachylenia. Może są różne wersje, a może nie zauważyłeś. Pani, która mi pokazywała nowego Dustera też nie wiedziała za wiele o aucie i nie potrafiła pokazać, jak się reguluje - musiałem sam znaleźć pokrętło (nie było trudno).
A co do klawiszy - ten typ jest w całkiem sporej gamie aut. Taki trend i tyle. Ty natomiast stwierdziłeś, kto zrobił to pierwszy, dlatego zapytałem o źródło tej wiedzy.

eplus 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2018-03-11, 08:57   

Będzie plonk :?: :lol: :evil:

paul7 

Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os.
Wysłany: 2018-03-11, 10:16   

jammo napisał/a:
Z jazdą testową przynajmniej u nas w salonie w Krośnie nie było raczej problemu. Byłem dzisiaj z żoną w salonie , bo ciekawy byłem co będą oferować na tych dniach otwartych. Jesteśmy trochę zawiedzeni, gdyż liczyliśmy, że będziemy mogli obejrzeć Dustera w kolorze czarnym perłowym i szarym comete, gdyż te kolory by nas raczej interesowały. Niestety , nic nowego od poprzedniej wizyty nie dostarczono , wszędzie na głównym miejscu Orange Atacama. Jak dla mnie, dość ciekawie prezentuje się ten kolor brązowy vison. Ogólnie auto nie jest złe. Wiadomo, że to nie jest półka aut gdzie cena zaczyna się od 80 tys. zł, chociaż szczerze powiem , że nie widać zbytnio tych różnic cenowych w wykończeniu tamtych aut. Wszechobecny plastik mamy w Kadjarze, Tucsonie i Sportage 4 , ta ostatnia jedynie ma kokpit wyłożony Ecoskórą, ale co do miejsca we wnętrzu to nie widać zbytniej różnicy, z tyłu miejsca tyle co w Dusterze. Byliśmy z żoną kiedyś w KIA i z tyłu miejsca jest tyle co w Dusterze , tylko cena za wersję M zaczyna się od 82 tys.zł i nawet nie ma w niej grzanych siedzeń.
Robiłem dzisiaj wstępną wycenę aby spróbować się trochę potargować ale ogólnie powiem , że jest słabo, przynajmniej tam gdzie byłem. Wersja Prestige z silnikiem 1.6 SCe 4x2 + auto klima + grzane fotele + koło 61,200 zl w ostateczności do odbioru 60 000 zł. Jako cena za auto z tym wyposażeniem nie jest najgorzej, jednak liczyłem jeszcze na jakieś niewielkie gratisy a tu zoonk. Nie chcą dołożyć nawet dywaników :oops: masakra. Chyba nie zarobią na mnie w tym salonie :mrgreen: .Co do użycia vouchera , to raczej nie ma co marzyć, gdyż wtedy upust bierze w łeb. Muszę podzwonić gdzieś dalej od domu , może będą bardziej skłonni do ustępstw. Co do terminów to okres oczekiwania około pół roku, a więc wrzesiń. Na razie kalkulujemy i zastanawiamy się co robić.Żonie się podoba i samo auto i cena, ja jestem skłonny sięgnąc głębiej do portfela i być może skorzystać z jakichś wyprzedaży .... może Kadjar ?? :-)
zobaczymy choć i Duster mi się podoba.

Kiedyś dawai dużo więcej.
Mnie dali breloczek, dywaniki, wkładkę do bagażnika, chlapacze do nadkoli, i ... hak , który od razu wpisali do karty. Widać , czasami potrafili zadziwić.

kicpra 

Marka: Dacia/Ford
Model: Logan MCV II/Mondeo mk4
Silnik: 0.9 tce 120KM 188nm/2.2 TDCI 213KM 490nm
Rocznik: 2017/2008
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2018-03-11, 10:21   

W MCV też mam regulowany szeroki podłokietnik ze schowkiem, dokupiony jako akcesoryjny.
Nie sprawia żadnych problemów, jest dość solidny, można się na nim oprzeć większą siłą, dostępu do ręcznego nie utrudnia.

Odpowiedz do tematu