jeszcze jedna rzecz....czy jak dłużej stoicie na luzie lub na biegu tak np. 3-5 minut (ja mam automat i mam to w trybie P) to wyskakuję wam kontrolka o radarze przednim ?
Mam manualną skrzynię ale coś musi być na rzeczy... Aktualizowałem przedwczoraj MN4 i nawet nie odpalałem silnika tylko przekręciłem kluczyk. Chyba po ok. 4 min. wyskoczyła kontrolka i komunikat "skontroluj radar przedni". Byłem przekonany, że to z powodu przebiegającej aktualizacji firmware MN4 bo oczywiście potem wszystko było OK.
Ale jeśli sobie dobrze przypominam to wcześniej już miałem taką samą akcję i też w czasie bezczynności. Dokładnych warunków tamtego zdarzenia nie pamiętam
Być może przy dłuższym okresie bezczynności system przechodzi w jakiś stan, który skutkuje fałszywym komunikatem o awarii.
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2022-03-03, 10:48, w całości zmieniany 2 razy
Tydzień temu też aktualizowałem oprogramowanie i również wywaliło mi kontrolkę radaru + żółty klucz. Po odpaleniu się systemu po aktualizacji kontrolki już się nie pojawiły. Od tego czasu wszystko ok.
Chcecie powiedzieć, że ten radar też jest sterowany z MediaNav?
Tak na logikę jeśli, system wizualizacji radarowej w MN4 jest połączony z czujnikami, to jest możliwe, że kontrolka wywaliła chwilowy błąd przy aktualizacji systemu. To nie była tylko aktualizacja map tylko całego firmware'u. Dla mnie to jest wyjaśnieniem.
Tak na logikę jeśli, system wizualizacji radarowej w MN4 jest połączony z czujnikami
On po prostu jest "mózgiem" tego rozwiązania. Rozumiem, że to tanio wychodzi, ale łączenie systemu bezpieczeństwa z systemem rozrywki ... oby tylko nie wpadł ktoś na pomysł sterowania silnikiem z MediaNav ... a potem poduszkami, ABS/ESP itd.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Wiadomo, że MN nie steruje radarem, bo radar jest wyposażeniem standardowym wszystkich wersji, od najniższej, nawet bez MN. QED.
Natomiast w autach z MN komunikuje się ono z radarem, bo ustawienia hamowania awaryjnego są dostępne na jego ekranie - stąd w przypadku problemów z łącznością mogą się pojawić błędy.
(Instrukcja obsługi, str. 2.47 i kolejne).
PS Aczkolwiek tak ogólnie łączenie wszystkiego ze wszystkim w autach to oczywiście głupota.
....PS Aczkolwiek tak ogólnie łączenie wszystkiego ze wszystkim w autach to oczywiście głupota.
Pewnie, że tak..choć czasami we francuskiej myśli elektronicznej prawie wszystko jest możliwe....Z czasów posiadania Megane 2 pamiętam jak identyfikacja błędu po kodzie było czasem tematem na doktorat....
jazda w mieście, rano, - 2 stopnie, 6km.. trochę stania trochę jazdy jak to z rana do pracy. Ogrzewanie włączone ciut przed połową (bez klimy-manual) Silnik nie osiąga temperatury roboczej. Też tak macie? Płyn jest....Żony Opel 1.4 Turbo 140Km ma połowę skali po 4,5 km....
Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Wysłany: 2022-03-16, 09:54
Panowie,
przymierzam się do kupna Stepwaya. Czy ktoś z właścicieli mógłby potwierdzić obecność 2 gniazd USB w najnowszych modelach i jeśli są dwa, to czy tak jest w standardzie, czy w którymś z pakietów?
przymierzam się do kupna Stepwaya. Czy ktoś z właścicieli mógłby potwierdzić obecność 2 gniazd USB w najnowszych modelach i jeśli są dwa, to czy tak jest w standardzie, czy w którymś z pakietów?
Marek
2 gniazd nigdy nie było w standardzie. Drugie gniazdo było dostępne w pakiecie MediaNav (rozszerzony Media display o nawigację, dodatkowe głośniki i właśnie dodatkowe gniazdo USB).
Tak było jak kupowałem. jak jest teraz to najlepiej sprawdzić w salonie, bo to wyposażenie i pakiety ciągle ulegają zmianom. Pewne rzeczy widać też w konfiguratorze na stronie internetowej. Jak popatrzysz na widok wewnętrzny auta po dodaniu pakietów, to interaktywnie następują zmiany.
Sprawdziłem w konfiguratorze i wygląda to tak
- wersja Access - bez USB
- wercja Essential - 1 USB
- wersja Comfort - max 2 USB (przy dodatkowym pakiecie MediaNav)
Ostatnio zmieniony przez Osa_Sandero 2022-03-16, 10:59, w całości zmieniany 1 raz
Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Wysłany: 2022-03-16, 12:52
Jutro będę jeszcze raz testował Stepwaya (tym razem wieczorem), posprawdzam, podpytam i dam znać, jak jest. Poprzednio nie zwróciłem uwagi na takie detale.
w przypadku Sandero Media Control i Media Display = 1x USB przy zegarach. Wyposażenie Comfort pozwala dobrać MEdia NAv i wtedy są 2x USB - przy zegarach i pod panelem klimatyzacji. Innej opcji nie ma.
Dziś siedziałem w Dacii Jogger wersja Extreme i miał tylko jedno gniazdo USB przy tablecie, przy zapalniczce zaślepione
Możliwe że miał na wyposażeniu MediaDisplay, a nie Media Nav.
tego to nawet sam sprzedawca zapewne nie wiedział, a zapytałem
W Jogger jest tak samo jak w Sandero - każda wersja ma 1 USB, nawet te z Media Control. Od wersji Comfort możliwe jest dodanie Media NAV i wtedy są 2x USB czyli:
Media Control/ Media Display = 1xUSB
Media NAV = 2xUSB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum