Wysłany: 2012-11-07, 09:41 kierunkowskazy w lusterkach Lodgy?
Witam!
Znalazłem fotkę na której chyba widać wersje Lodgy z migaczami w lusterkach. Ktoś się może orientuje czy jest takowa opcja w zakupie na jakimś rynku czy to jakiś tuning optyczny bo chętnie bym te parę groszy dorzucić do tego?
dacia-lodgy-sport_01.jpg
Plik ściągnięto 363 raz(y) 85,65 KB
Ostatnio zmieniony przez wiciu_r 2012-11-07, 09:43, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-11-07, 14:24
to średnio przydatny wynalazek, podnosi tylko koszt ewentualnej naprawy
kierunkowskazy w lusterkach to nie za dobre rozwiązanie, ja juz nieraz przybrałem lusterkiem o jakiś kant
dla tego się cieszę ,że nie mam kierunkowskazu tam oraz ,że jest nielakierowane
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-07, 21:05
marszelest napisał/a:
kierunkowskazy w lusterkach to nie za dobre rozwiązanie, ja juz nieraz przybrałem lusterkiem o jakiś kant
No coś Ty!!! Samochody dużo lepszych marek namiętnie stosują to rozwiązanie, więc z pewnością jest dużo lepsze niż kierunkowskaz w miejscu kierunkowskazu! :>
Odgrzebię temat gdyż takowe lustereczko może zdobędę ale najpierw bym chciał zorientować się czy szanowni koledzy mają może w magicznym programie rozpiskę pinów/kabli z Renault Symbol lub widziałem też w Renault Sandero Stepway lusterka z wbudowanymi kierunkowskazami
Rozpiski nie mam, ale wiem jak podłączyć - nowe lusterka będą miały o 2 kabelki więcej niż Twoje stare. Jeden najprawdopodobniej będzie czarny - masowy, a drugi kolor trzeba podłączyć odpowiednio stronami do UCH.
(W teorii można by się co prawda podłączyć do wtyczki koniecznych do zdemontowania bocznych, jak słusznie zauważył DrOzda powyżej, ale mimo wszystko prościej chyba tamte wtyczki zaślepić, a podpiąć się właśnie do UCH, niż grzebać się z kablami pod błotnikiem i nad nadkolem...).
I wmontować gustowną zaślepkę w błotnik bo zdaje się nie można mieć dwóch par kierunkowskazów z boku.
W przepisach prawnych obowiązujących tj Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, nie ma ograniczenia ilości świateł kierunkowskazów.
A nasi wschodni sąsiedzi już mają przygotowane nakładki dla Dustera ( i lada moment innych Dacii)
Szukałem w przepisach i nie ma ograniczenia dotyczącego ilości kierunkowskazów, chyba że ktoś mi takowy przepis zacytuje.
Jeszcze do końca i tak nie wiem czy takowe lusterka nabędę... zobaczymy.
laisar napisał/a:
Jeden najprawdopodobniej będzie czarny - masowy, a drugi kolor trzeba podłączyć odpowiednio stronami do UCH.
Zapewne jakaś masa już pod lusterko jest podprowadzona?
A sygnały kierunkowskazów mam rozumieć biała wtyczka
A8 - Wyjście kierunkowskazów prawych
A9 - Wyjście kierunkowskazów lewych
Załącznik nr 6 - Warunki szczegółowe dotyczące świateł zewnętrznych pojazdu samochodowego i przyczepy
Tabela, pkt 3c - kierunkowskazy boczne, kolumna nr 3 - liczba świateł dla pojazdów samochodowych: 2.
(Odnośnik nr 11 nie dotyczy sytuacji w daciach: "Jeśli kierunkowskazy boczne mają wspólne źródło światła z kierunkowskazami przednimi, to dla zapewnienia dobrej widoczności mogą być zamocowane dwa dodatkowe kierunkowskazy boczne").
Podziękował.
Jeżeli coś wyjdzie z zakupu takich lusterek to dam znać i pomyśle wtedy czy olać przepis i zostawić w błotnikach kierunkowskazy czy też nie.
Pomyślimy
Ograniczenie liczby kierunkowskazów:
(Odnośnik nr 11 nie dotyczy sytuacji w daciach: "Jeśli kierunkowskazy boczne mają wspólne źródło światła z kierunkowskazami przednimi, to dla zapewnienia dobrej widoczności mogą być zamocowane dwa dodatkowe kierunkowskazy boczne").
Czyli można zostawić na błotniku i mieć na lusterku zgodnie z prawem
Tyle rupieci jeździ po drogach a ktoś się do ciebie doczepi że chcesz być lepiej widoczny ?
Pierwszy zdanie że kupiłeś takie samochód w salonie kończy dyskusje , ale nikt nawet nie będzie ci o to pytał .
Jedyny policjanci uprawnieni do tego typu kontroli to tzw. technicy (jeżdżą srebrnym busem ) 90 % ich pracy to ciężarówki i czasem trafi się jakiś fan wiejskiego tuningu z 10 razy za głośnym wydechem . Nowych aut to oni nigdy nie zatrzymuję bo po co ? Wozów takich na Mazowszu jest może z 10 i mają ręce pełne roboty . Ludzie z przycienionymi przednimi szybami jeżdżą latami a ty się o jakiś martwy przepis martwisz którego nikt nie zna .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-04-29, 17:04, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-04-29, 17:03
de gustibus non est disputandum - jak mawiali Rzymianie - mnie się nie podoba. A poza tym, jeżdżąc nieraz po lesie (gałęzie) szybko bym się ich pozbył. Nawet oryginalne często składam,żeby ich nie rozwalić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum