Wysłany: 2015-09-08, 11:53 Szybko wycierające się fotele
Zauważyłem, że w mojej Rumunce potwornie szybko zniszczeniu ulega boczek fotela kierowcy. Wykazuje już wyraźne ślady wytarcia, a nitka, którą jest przeszyty zmechaciła się budząc wątpliwości co do jej trwałości. Czy to tylko mój egzemplarz tak ma (dopuszczam do świadomości fakt, że ustawienie fotela i technika wsiadania mogą być przyczyną, ale w żadnym innym samochodzie tego nie doświadczyłem w tak szybkim czasie), czy może to norma i trzeba zacząć przyzwyczajać się do perspektywy pokrowców, których nie znoszę...?
Ja bym zaczął od wizyty w serwisie.
Nie używasz jakiegoś szorstkiego paska do spodni ? Na samym siedzisku nie ma podobnych oznak ?
Nie zwróciłem uwagi na żadną nietypową garderobę. Na samym siedzisku nie ma takich oznak, widoczne są tylko na boczku, co może sugerować właśnie jego uszkadzanie podczas wsiadania i wysiadania. Tyle, że to jakoś szybko jak na ok. 3 miesiące eksploatacji... :(
Marka: Dacia/Skoda
Model: Dokker/Superb
Silnik: 1.6MPI/2.0TSi 265KM
Rocznik: 2014/2014 Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 163 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-08, 13:11
Ja bym się zdziwił widząc takie coś na 3 letnich fotelach, szczególnie że przecież nie są jakoś szczególnie mocno wyprofilowane ...
Wygląda na to że dacia zaczęła oszczędzać już za bardzo...
Ciekawe co powie serwis, bo nie można tego nazwać normalnym zużywaniem sięvmateriału.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-08, 15:18
Jest gwarancja na poszycie foteli 3 lata. Warto skorzystać. U mnie w Sandero się wyciera tapicerka pod prawym guzem kulszowym (pod prawym pośladkiem) Jak się kulkuje to biorę golarkę do swetrów i ją po prostu golę Same obicia daci są niestety kiepskiej jakości. Wydaje mi się, ze szara tapicerka logana pierwszej generacji była z lepszej - trwalszej ) tkaniny.
A może tylna kieszeń z zatrzaskiem robi krecią robotę ?
Nie nosiłem spodni z zatrzaskami. Prędzej z rzepami, które w przypadku odpięcia, mogłyby być przyczyną. Tyle, że to nie tłumaczy podobnego procesu (choć znacznie wolniejszego) na siedzeniu pasażera.
Jak na razie "zgoliłem" zmechaconą krawędź boczku na moim fotelu i czekam co będzie dalej.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 640 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-09-14, 20:37
Spojrzałem w te rejony u siebie i górna krawędź pasa (części biodrowej) przebiega prawie dokładnie tam gdzie masz ślady... Ciut niżej, ale mam regulowany fotel i może inaczej ustawiony.
Spojrzałem w te rejony u siebie i górna krawędź pasa (części biodrowej) przebiega prawie dokładnie tam gdzie masz ślady... Ciut niżej, ale mam regulowany fotel i może inaczej ustawiony.
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2015-09-28, 12:46
Kiedyś w salonowej astrze g mechacił mi się fotel kierowcy pod tyłkiem i okazało się, że winowajcą były podwijające się klapki od kieszeni spodni na rzepy.
Jak wsiadasz do auta to czymś zahaczasz o tę część fotela.
Uszkodzenie mechaniczne nie podlega gwarancji. Przypal włoski delikatnie zapalniczka...delikatnie abyś nie zjarał nitki i patrz jak wsiadasz do auta albo zacznij biegać by zrzucić maćka:)))))
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum