Marka: dacia
Model: dacia
Silnik: 1,5 Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2015 Posty: 386 Skąd: Polska
Wysłany: 2016-01-06, 22:26 Słabe ogrzewanie w dokkerze
Wijacie. Jak wygląda u Was ogrzewanie w takie mrozy? bo w/g mnie to jest jakaś porażka. Tak zimnego auta nie miałem nigdy. Szyba przednia jak jest zmrożona to abym coś zobaczył to silnik chodzi z 15 minut, jadąc do pracy ponad 30km mróz nie do końca puści z szyby. Z nawiewów wieje tak sobie. Powiedzcie jak u Was z ogrzewaniem.
Tak samo jak u Ciebie.hahahaha.słabo to wygląda. Nawiew ustawiam na 3 , ale wtedy zaczynam się gotować(w czapce i w kurtce). Nastawienie na szybę skutkuje zamarzaniem stóp.
witam
ha ha macie racje zimny jak lodówka
ale zima już przerobiłem by było ciut lepiej
1. szybę przednia zasłaniam taka pianką z folią aluminiowa , nie używam skrobaczki tylko chemie na szybę
2.auto ogrzewam w duże mrozy dając ful powietrza obojętne zimne czy ciepłe na szybę przednia i zaraz po odpaleniu jadę najpierw wolno przez osiedle dając po woli aż się silnik zrobi cieplejszy
3, a potem jakoś idzie zazwyczaj zmieniam ogrzewanie z szyby na główne nawiewy te duże otwory bo jak za mocno ogrzejesz szybę to śnieg spadając się roztapia i jak odstawiasz auto na noc to jest wilgotna i zamarza
4. nie stosuję skrobania szyby szczególnie przedniej bo w uno mam całą porysowana od skrobaczki
5. po kilku kilometrach mam w miarę ciepło
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-01-07, 12:11
szału nie ma, ja wożę w bagażniku puchową kamizelkę
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-01-07, 17:21
A zapomnialbym w Lodgy rok temu chcialem zamontowac webasto,ale zaczalem od wymiany termostatu opisane tu http://www.daciaklub.pl/f...r=asc&start=575 i nastapila poprawa poznien na wiosne wykleilem auto gabka akustyczna (dzwi,nadkola tylna klapa dach) i tu nastapila znaczna poprawa (Grzanie,chlodzenie).podruzujac w zeszlym roku ogrzewanie chodzilo na 2 biegu a pokretlo cieplo-zimno na max . W tym roku po nagrzaniu kabiny podruzowalem z pokretlem ustawionym na 3/4 i bylo cieplo .
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2016-01-08, 09:54
No z reguły nakleja się matę termoizolacyjną - chyba majkel ma coś takiego zrobione a jakby miał się przegrzewać to raczej przez problem z układem chłodzenia.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2016-01-08, 12:32
lepsiejsze auta mają elektryczny dogrzewacz i ciepło bucha natychmiast po uruchomianiu silnika. Ciekawe, czy coś takiego dało by się wmontować do daci. W końcu to tylko rodzaj 'farelki'
Ostatnio zmieniony przez Lza 2016-01-08, 12:36, w całości zmieniany 1 raz
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3772 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-08, 12:56
Przecież Dacie też mają - diesle są tak doposażone.
Co do nagrzewania silnika w 1.6 MPI nie narzekam - kilometr jazdy i już zaczyna lecieć letnie powietrze. Bardzo też pomagają podgrzewane fotele - polecam kupić lub domontować - banalny montaż.
Karenzo, jak ocieplić termicznie maskę? Czy latem nie będzie za gorąco dla silnika?
zdejmujesz ori wygłuszenie i dajesz piankę z warstwą aluminium
Ja dałem 2 warstwy
Jeżdżę już tak pełny rok bo zakładałem w tamtą zime , obawiałem się lata ale jest ok .
Izolacja działa na tyle mocno że szron z maski odmarza mi po 2-3 godzinach
W niedziele jak jade do kościoła to pokonuje drogę równą 2 km
w tym czasie silnik na parkingu pod kościołem łapie 90 C i trzyma przez godzinę mszy do jakieś 50=60
Marka: dacia
Model: dacia
Silnik: 1,5 Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2015 Posty: 386 Skąd: Polska
Wysłany: 2016-01-08, 20:12
Zamarznąć się nie zamarznie,ale jak jest minus 15 to jest nie przyjemnie w nim. Przy temperaturach do -5 jest ok i idzie jechać. Ile może kosztować webasto ?ktoś się orientował ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum