Wysłany: 2017-09-22, 17:08 okazjonalny szum i drgania sprzęgła w Dusterze
Witam,
Mam Dustera 4x2 z silnikiem benzynowym 1.6 105 KM z 2011 r., przebieg niecałe 76 tys. km i ostatnio zauważyłem, że czasami przy wciśnięciu pedału sprzęgła słychać taki dziwny jakby szum i czuć też lekkie drganie pedału. Zaznaczam, że nie działo się to przy każdym wciskaniu pedału sprzęgła. Objaw ten wystąpił kilka razy, a potem pozostał już tylko sam szum podczas wciśnięcia pedału sprzęgła. Szum ten również nie pojawia się za każdym razem, a tylko czasami, lecz wyłącznie wtedy kiedy wciśnięty jest pedał sprzęgła. Jedyną prawidłowość jaką udało mi się zaobserwować to taka, że po długiej drodze w trasie (przejechanie ok. 700 km) szum ten nie występuje przez kolejnych kilka dni normalnej eksploatacji samochodu, a potem pojawia się znowu. Następne przejechanie jednorazowo dystansu ok. 700 km i znowu cisza przez kilka dni.
Na pierwszy rzut oka można by obstawiać łożysko wyciskowe, ale z tego co czytałem to łożysko powinno wytrzymać tyle co samo sprzęgło, a moje sprzęgło nie wykazuje oznak zużycia (samochód po dodaniu gazu przyspiesza, nie ma problemów podczas wjazdu na strome wzniesienie, biegi wchodzą bez problemu). Jedynie co, to czasami zwłaszcza przy wilgotnej pogodzie podczas pierwszego ruszania sprzęgło trochę poszarpie, ale działo się tak już sporo wcześniej (nawet byłem z tym w ASO na gwarancji i panowie stwierdzili, że ze sprzęgłem wszystko jest OK). Zaznaczam, że samochód ma przejechane niecałe 76 tys. km., a ja staram się delikatnie obchodzić ze sprzęgłem (używam tylko podczas zmiany biegów, nie trzymam nogi na pedale podczas jazdy, na światłach też nie trzymam wciśniętego pedału sprzęgła). Samochód mam od nowości i tylko ja nim jeżdżę. W związku z tym uważam, że jeszcze jest trochę za wcześnie na zużycie sprzęgła.
Co sądzicie, czy możliwe że to już łożysko padło, ale czy wtedy szum nie powinien pojawiać się za każdym razem gdy wciska się pedał sprzęgła…? Ma ktoś może pomysł co to może być .
Pozdrawiam i czekam na pomysły.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-09-22, 20:29
Norbert napisał/a:
i czuć też lekkie drganie pedału.
To jest norma i nie tylko Dacia.
Norbert napisał/a:
Witam,
Mam Dustera 4x2 z silnikiem benzynowym 1.6 105 KM z 2011 r., przebieg niecałe 76 tys. km i ostatnio zauważyłem, że czasami przy wciśnięciu pedału sprzęgła słychać taki dziwny jakby szum
Zaczyna odzywac sie lozysko oporowe.
Norbert napisał/a:
Objaw ten wystąpił kilka razy, a potem pozostał już tylko sam szum podczas wciśnięcia pedału sprzęgła. Szum ten również nie pojawia się za każdym razem, a tylko czasami, lecz wyłącznie wtedy kiedy wciśnięty jest pedał sprzęgła. Jedyną prawidłowość jaką udało mi się zaobserwować to taka, że po długiej drodze w trasie (przejechanie ok. 700 km) szum ten nie występuje przez kolejnych kilka dni normalnej eksploatacji samochodu, a potem pojawia się znowu. Następne przejechanie jednorazowo dystansu ok. 700 km i znowu cisza przez kilka dni.
Rozne sa objawy usterek lozyska. Teraz pracuje nad Skoda Yeti raz szumi, a nawet buczy, a raz nie postawilem na lozysko i zobaczymy.
Norbert napisał/a:
Zaznaczam, że samochód ma przejechane niecałe 76 tys. km., a ja staram się delikatnie obchodzić ze sprzęgłem (używam tylko podczas zmiany biegów, nie trzymam nogi na pedale podczas jazdy, na światłach też nie trzymam wciśniętego pedału sprzęgła). Samochód mam od nowości i tylko ja nim jeżdżę. W związku z tym uważam, że jeszcze jest trochę za wcześnie na zużycie sprzęgła.
Nie ma reguly, to tylko czesci mechaniczne.
Pojezdzi jeszcze troche jak sie nasili to zmien jak nie to mozesz jeszcze smigac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-09-23, 05:15, w całości zmieniany 1 raz
Czyli Twoim zdaniem nie ma sensu dalej diagnozować problemu u mechanika, bo to na pewno łożysko...
shrek napisał/a:
Pojezdzi jeszcze troche jak sie nasili to zmien jak nie to mozesz jeszcze smigac.
Czyli wymiana nie jest "na już" można jeszcze jeździć i obserwować...jak zacznie bardziej hałasować to wtedy wymienić, oczywiście nie samo łożysko tylko całe kompletne sprzęgło...
A do tego czasu, jazda z takim łożyskiem nie spowoduje większych strat?
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 87 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3777 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-23, 12:53
Oprócz łożyska może być też problem ze sprężyną docisku. U mnie w Loganie pękł trzy blaszki przy przebiegu 40 kkm. Ale zaczęło wyraźniej chrobotać dopiero po awarii - wcześniej trochę było glosniejsze po wciśnięciu...
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-09-23, 17:59
Dobrze podjechac do kogos zaufanego, zeby sprawdzil. Internetowo nie slychac.
Fiona jezdzi z huczacym lozyskiem juz rok, ale trzeba sie liczyc z tym, ze kiedys niespodziewanie sie rozsypie. Nie ma na to reguly, albo rok, albo dwa dni.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-09-23, 18:00, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum