Poza wszystkimi innymi problemami okazało się, że podczas szybszej jazdy (>90 kmh) przez drzwi od strony zawiasów wieje na kierowcę i pasażera...
Mam nadzieję, że to tylko jakaś drobna nieszczelność, ale delikatnie mówiąc jestem wkurzony kolejną rzeczą, z którą będę musiał się udać do serwisu...
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2009-02-27, 13:11
Mikele, a moze to po prostu puscila uszczelka, ktora jest przy drzwiach?
Sprawdz, czy jest ona (sa one) dobrze zalozona(e), zwlaszcza od strony, o ktorej piszesz i czy przypadkiem nie jest (sa) uszkodzona(e) (woda, mroz etc).
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Wrz 2007 Posty: 129 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-02-27, 14:35
Mikele, przecież masz wersję Arctica, to musi być zimno. Co innego jakbyś miał np. model "Sahara"
A na poważnie to sprawdź te uszczelki o których pisał KaS602, może przymarzły i przy otwieraniu się zsunęły/zerwały ?
Jak to nie uszczelki to przełącz na obieg zamknięty, wyłącz klimę, włącz ogrzewanie ma max i zobacz czy szybkość pracy wentylatora ma jakiś wpływ.
Ile kresek pokazuje wskaźnik temp. silnika ? Choć w przypadku silnika benzynowego raczej nie chodzi o niedogrzanie.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 1105 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-02-28, 00:18
Nie mam klimy, ale w instrukcji jest napisane że służy do chłodzenia i likwidowania wilgoci zimą z szyb (czyli skraplaniem wilgoci z podgrzanego powietrza).
Wnioskuję z tego że klima zwłaszcza manualna nie służy do grzania ale do CHŁODZENIA.
Jeżeli tak jest, to jazda z włączoną klimą w zimie skutkuje schładzaniem nagrzanego powietrza, czyli nadmuchem chłodnego powietrza.
Proponuję ponowić jazdę z wyłączoną klimą.
Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 888 Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-02-28, 08:10
w zimie nie chłodzi ona grzeje lecz wysusza szybko powietrze i dlatego się używa jej w zimie chociaż ja ją sporadycznie włączam nie mam problemów z parowaniem szyb ale np w hyundaiu ojca nie obejdzie się bez klimy jak jej nie włączę to zaparuje w mgnieniu oka
Klima rzeczywiście schładza powietrze, czego produktem ubocznym jest również jego osuszenie, natomiast to co leci z nawiewów to oczywiście sumaryczny efekt ustawienia jeszcze ogrzewania - jeśli ono działa, to w aucie nie ma prawa być zimno z powodu działania klimy.
sama klima = zimno i sucho
klima + ogrzewanie = ciepło i sucho
samo ogrzewanie = ciepło (a wilgotność zależy wyłącznie od pogody)
@Mikele: Jeśli faktycznie wieje zimnem, to trzeba po prostu sprawdzić skąd - faktycznie najbardziej podejrzane są uszczelkach, ale karoseria ma też inne dziury, więc może po prostu brakować jakiejś zaślepki.
Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 888 Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-02-28, 14:33
oczywiście że sama w sobie nie grzeje,zadaniem klimy jest chłodzić ale rozmawiamy o przypadku włączonej klimy i ogrzewaniu. Ja brałem pod uwagę tylko taką opcję gdyby była automatyczna to całkiem inna bajka nikt przy zdrowym rozsądku nie będzie włączał klimy manualnej bez ogrzewania w zimę no chyba że lubi zimno albo nie wiem co
Patrząc od strony czystej fizyki to właściwie każdą dałoby się do tego zmusić, ale te samochodowe chyba nigdy nie są tak robione - nie ma po prostu takiej najmniejszej potrzeby. Tuż obok jest przecież gigantyczne źródło ciepła, od którego i tak już jest doprowadzona odpowiednia instalacja do kabiny pasażerskiej... [:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum