Wysłany: 2024-05-18, 20:11 Dacia Sandero 3 jakie blaszki do klocków hamulcowych ?
Cześć,
wymieniałem klocki hamulcowe w mojej DS3.
Klocki są osadzone na blaszkach takich jak jak na zdjęciu poniżej - moje pytanie: gdzie je kupić i jakich blaszek szukać ?
Zacisk i jarzmo wygląda na TRW.
Szukałem na portalu alledrogo ale nie umiałem nic znaleźć (wpisywałem hasło "blaszki" i "zestaw akcesoriów hamulca")
Zostawiłem teraz stare blaszki, wyczyściłem je tylko z brudu i rdzy,
przy kolejnej wymianie chciałbym dać nowe blaszki bo ich czyszczenie jest bardzo uciążliwe, szkoda na to czasu.
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1975 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-05-18, 21:36
Ja z doświadczenia wiem ze najlepsze są te oryginalne blaszki. Parę razy w różnych autach chciałem wymienić te blaszki na nowe bo kosztują grosze i za każdym razem zakładałem stare oryginalne bo nowe nie chciały wejść w jarzmo, jak już weszły to odstawały lub klocki hamulcowe nie chciały w nie wejść. Co do klocków Febi to odradza, wszystko co jest produkowane przez tego producenta. Te 10 lat temu części tej firmy były porządne w końcu made in Germany a teraz to taki chłam, że łączniki stabilizatora czy wahacze nie wytrzymują od przeglądu do przeglądu czyli roku i +/- 10 tyś. km.
Ja staram się kupować klocki które mają już te blaszki w zestawie, w przypadku DS3 np. klocki Textar mają te blaszki w zestawie a jak byś chciał kupić blaszki osobno to to jest numer części Textara 82541900.
Ostatnio zmieniony przez suchy8909 2024-05-18, 22:05, w całości zmieniany 1 raz
Widzę, że te klocki są jednak droższe niż w Sandero II. Macie jakieś swoje typy z tych bardziej budżetowych? Kupiłbym TRW ale ostatnio trochę głośne były...
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1975 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-06-09, 16:34
sobol1976 napisał/a:
Widzę, że te klocki są jednak droższe niż w Sandero II. Macie jakieś swoje typy z tych bardziej budżetowych? Kupiłbym TRW ale ostatnio trochę głośne były...
Ja ogólnie poluję zawsze w TRW a jak ich nie ma to wybieram coś co ma dobrą renomę i w danym dniu jest w dobrej cenie. Zazwyczaj są to ATE, Ferodo, brembo, remsa, textar, breck, Bosch. Teraz w Tipo miałem założone klocki Delphi bo takie zamontował poprzedni właściciel, ale piszczały wiec tydzień temu wymieniłem jen TRW i jak na razie pisków brak a i odczuwam, ze hamulce stały się mocniejsze. Myślę, ze po prostu trafiła się tobie sztuka z gorszej partii i tyle. Też kiedyś tak miałem i było to w pierwszym moim Loganie MCV II. Na początku trochę się zraziłem ale teraz jak tylko kogę zawsze biorę TRW i nie narzekam. W Dusterze I OH2 jak i Dusterze 2 które miałem takie klocki były seryjnie założone. W dwójce przy konserwacji hamulcy postanowiłem wymienić je na nowe klocki Bosch i te według mnie były odczuwalnie słabsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum