Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Witam serdecznie
Autor Wiadomość
DrOzda 

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-05-18, 09:33   Witam serdecznie

Witam wszystkich
W tej chwili rozglądam się za nowym samochodem. W poprzedniej firmie miałem służbowego Focusa a obecny pojazd stał sobie jako samochód "awaryjny" w rodzinie. Niestety 18 lat robi swoje a jego pojemność pozostawia wiele do życzenia dla mnie żony i dwójki maluchów.
Francuzy darzę sentymentem ale współczesne konstrukcje napakowane elektroniką nie grzeszą niestety niezawodnością.
Teść prowadzi drobny warsztat mechaniczny i szczerze odradza bardziej skomplikowane wersje silnikowe i wyposażeniowe - wytrzymują okres gwarancji i rok dwa a później zaczyna się jazda z mniejszymi czy większymi awariami.
W związku z tym pomyślałem o Dacii która jest nieco bardziej spartańska i przez to łatwiejsza w ewentualnych przyszłych naprawach.Samochód posłuży nam co najmniej 5 lat więc rozszerzona gwarancja też jest atutem. Przebiegi to jakieś 20 tyś rocznie więc silnik raczej benzynowy - szkoda że 1.6 16V jest tylko w Dusterze a 1.2 16V w Polsce nie występuje.
Szukam wersji z klimatyzacją i co najmniej dwiema poduszkami (idealnie z bocznymi)
Podoba mi się Sandero w wersji Stepway - gdyby miało z 50 litrów więcej pojemności bagażnika byłby to ideał. Z kolei Logan nie grzeszy zbytnio estetyką i jest to już model trochę przestarzały wizualnie. Podobnie MCV choć kusi przestrzenią załadunkową.
Duster z kolei byłby fajny gdyby producent wypuścił wersję Arctica kosztującą w granicach 42 tys. złotych.
Jak widzicie wybór nie jest prosty ale może uda się wypracować jakiś kompromis.
Jakiego dealera polecacie w Warszawie ? Byłem ze dwa razy w Al. Jerozolimskich i niestety odniosłem wrażenie że nie zależy im specjalnie na klientach. Osobną sprawą jest mizeria samochodów demo dostępnych choćby do przymiarki nie mówiąc o jeździe próbnej.
Pozdrawiam
Marcin

maciek 

Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-05-18, 10:05   

DrOzda napisał/a:
1.6 16V jest tylko w Dusterz

zadziwię cię występuje też w MCV i też w MCV nieco przerobiona wersja 1,6 110Km na też napęd na alkohol tak zwany silnik HI-FLEX 1.6 105 i kosztuje 42 900 + Pakiet Elektryczny za 500zł lakier niech da dealer gratis + radio

dodam że te wersja HI-FLEX 1.6 105 jest chyba stworzona dla polaków to można lać gorszej jakości paliwo co w Polsce jest codziennością ze się trafia nieco gorsze

Ostatnio zmieniony przez maciek 2010-05-18, 10:08, w całości zmieniany 1 raz  

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Rocznik: 2007
Wysłany: 2010-05-18, 10:19   

Witaj [:

1.6 16V jest dostępny właśnie w kombi, a z tą tą estetyka to bez przesady - to oczywiście rzecz gustu, ale Loganom fazy 2. naprawdę chyba niewiele można zarzucić. Może faktycznie tylko tyle, że nie porywa - ot, po prostu absolutnie normalne autko.

Natomiast już walory praktyczne takiej np MCV-ki przebijają większość pozostałej konkurencji (:

Przy obecnych upustach z klimą i bocznymi poduchami wyjdzie co prawda 2,5 kzł więcej niż (założone?) 42 tys., ale w sumie chyba warto. Jeśli to jednak za dużo - można się zdecydować na słabszy, ale wciąż wystarczający silnik 87 KM, wersję Arctica z pakietem bezpieczeństwa - wychodzi idealnie równo 42000 (((:

Z salonami w Warszawie jest niestety problem - do końca zeszłego roku można by polecić Puławską, ale obecnie trwa dziwny stan zawieszenia /: Może w starym-nowym salonie w Morach będzie coś lepiej?

DrOzda 

Wysłany: 2010-05-18, 11:30   

Dzięki :)
Mam jeszcze ze dwa pytania do zorientowanych.
Udaje się coś utargować przy kupnie np. klimę do Stepwaya czy lakier metalic lub dodatkowe poduszki do Logana ?
Rozumiem że kupując w kredycie dostaję 5 lat gwarancji i ubezpieczenie 1 rok gratis. Z uwagi na dość wysokie odsetki interesuje mnie jak najkrótszy okres tego kredytu żeby załapać się na warunki promocyjne - ktoś wspominał tu o pół roku - ile będą kosztować formalności i ewentualny RRSO takiego kredytu (wiem wiem z tym pytaniem to do dealera ale sami wiecie ze lepiej wcześniej wiedzieć przed rozmową o co się dopytywać).
Tu jest bardzo ogólnie napisane:
http://www.dacia.pl/finansowanie/kredyt/
Pozdrawiam
Marcin

krakry1 

Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-05-18, 19:58   

Witaj.

tomi 

Model: Duster
Silnik: 1,6 SCE 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-05-19, 06:18   

Witaj

sappeer 

Model: Logan
Wysłany: 2010-05-19, 11:45   

Witamy nowego członka w załodze, chociaż sama dopiero co jestem świeżynką!

tweeciak 

Model: Sandero STEPWAY
Silnik: 1.5 DCI
Rocznik: 2010
Wysłany: 2010-05-19, 13:18   

Hej
DrOzda.....kupilem Stepway'a DCi na Pulawskiej-na bardzo dobrych warunkach finansowych. Polecam.

pzdr
tweeciak

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-05-19, 16:10   

Jest tylko mała różnica salon, a ASO to tak jakby dwie odmienne intytucje. Salon po kupnie ma cie w tyle, a serwis mówi ten typ tak ma.

DrOzda 

Wysłany: 2010-10-15, 21:16   

Witam
Odgrzebuję powitanie bo od kilku godzin jestem właścicielem Logana 1.4 Laureate czerwień passion z klimą rocznik 2008. Mam nadzieję że na kilka lat wystarczy zwłaszcza że wczoraj przybył drugi synek więc trawestując z "Misia":
"Strasznie Państwa przepraszam, ale przed chwileczką dostałem wiadomość, ze szpitala żona urodziła syna, chłopak, więc chciałem żonie - kwiaty, a maleństwu na przywitanie tego świata jakąś na dobrą dacię... Pozwolą Państwo?"
Trzeba podwójnie oblać ale to już jutro jak odbiorę ze szpitala nowym pojazdem :)
Pozdrawiam :mrgreen:

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Rocznik: 2007
Wysłany: 2010-10-16, 08:44   

Podwójne gratulacje! [:

wat