Wysłany: 2011-03-19, 13:24 Gdzie zabrać drugą połówkę na pół dnia ??
Witam. Moja druga połówka stwierdziła, że chce żebym ją gdzieś zabrał na pół dnia, aby miło spędzi czas i trochę oderwać się od codzienności. Resztę zostawiła mojej inwencji twórczej. Mieszkam w Pszczynie i planuje odległość do 150 km. Nie musi być to w Polsce. Myślałem o Ostravie ... Z chęcia posłucham Waszych propozycji i co można tam pozwiedzać pooglądać ...
wszystko zależy jakie macie gusta/preferencje:) Może trochę banalnie - zoo w chorzowie? Może kubalonka/istebna albo czantoria w ustroniu+łażenie po wiśle? Ja lubię chodzić po górach więc zawsze mnie tam ciągnie:)
Ja bym zabrał na wódkę. Zwiedzanie jest nudne i trzeba dużo chodzić. Jesteście młodzi wam pice nie zaszkodzi. Poważnie - odwiedźcie Fridek-Mestek zamek (modele kolei).
Poza ty w Polskiej części Cieszyna Muzeum Śląska Cieszyńskiego – pałac Laryszów (ul. Regera) – najstarsze publiczne muzeum na ziemiach polskich, bardzo bogate zbiory, w tym gotycka rzeźba "Cieszyńskiej Madonny" z ok. 1375 roku. A jeżeli lepsza połowa nie lubi historii to do Ostrawy do ZOO, aby zobaczyła prześliczne różowe Flemingi.
Wysłany: 2011-03-19, 22:13 Re: Gdzie zabrać drugą połówkę na pół dnia ??
jjmalin napisał/a:
Witam. Moja druga połówka stwierdziła, że chce żebym ją gdzieś zabrał na pół dnia, aby miło spędzi czas i trochę oderwać się od codzienności. Resztę zostawiła mojej inwencji twórczej. Mieszkam w Pszczynie i planuje odległość do 150 km. Nie musi być to w Polsce. Myślałem o Ostravie ... Z chęcia posłucham Waszych propozycji i co można tam pozwiedzać pooglądać ...
Polecam muzeum chleba W Radzionkowie jak masz młodziez to jest to dobra lekcja wychowania przy okazji .Kwk Guido Zabrzu .Sztolnia bialego pstrąga.A po drodze oczywiście budowa Stadionu Śląskiego robi wrażenie,latem oczywiście wesołe miasteczko park kultury wybór należy do ciebie pozdrawiam.
Ustroń (Czantoria lub Równica), Wisła (tutaj rynek), Istebna/Koniaków, po drodze zajazd z fajnym widokiem, mijając Żywiec dojazd do Szczurku.
A w Szczyrku Skrzyczne, knajpki itp.
Powrót super drogą ze Szczyrku do Wisły.
Czyli kilka fajnych miejsc, a akcenty można według upodobań rozłożyć.
Ja polecam Ustroń a konkretnie Równica i wszystko co tam jest.
A jest gdzie dobrze zjeść Trzy lokale (schronisko dobre i tanie jedzenie, Czarcie Kopyto i Zbójnicka Chata - droższe i stylowe lokale) i kilka fast food -ów (co kto lubi)
Do atrakcji są między innymi Widoki, szlaki, Extreme Park Równica - park linowy, tor saneczkowy, kino 4D, pałac strachu, i wiele innych ciągle rozbudowują swoja bazę.
Dlatego w weekend jest to chyba najbardziej tłoczny szczyt Beskidu Śląskiego.
Tylko polecam odwiedzić stronkę w necie na ten temat, bo wszystkie atrakcje moga być o tej porze roku jeszcze niedostępne.
http://www.beskidy24.pl/a...ark-rownica.asp
lub
http://www.kamratowo.pl/p...-rownica-ustron
oraz
http://www.ustron.pl/4-pk...ica-417-422.htm
Pozdrawiam tych co już byli i z czystym sumieniem zachęcam wszystkich jeszcze tego nie zrobili. Osobiście jestem tam trzy cztery razy w roku (w każdej porze roku) z rodziną lub tylko z żoną.
Żona uważa to miejsce za bardzo romantyczne (Zbójnicka Chata - piwnica w kamieniu z wodna kaskadą) dzieci natomiast ze mną były już kilkakrotnie na parku linowym i nigdy nie maja dość
Ostatnio zmieniony przez lukka16 2011-03-21, 13:21, w całości zmieniany 1 raz
Jeszcze jedna moja propozycja, tym razem zagraniczna.
Nie wiem jak tam jest lecz jadę tam w czerwcu. Jest trochę dalej bo okolic Rybnika gdzie mieszkam mam 200km ale z Pszczyny chyba bliżej
jest tam między innymi kilka jaskiń do zwiedzania i w tym jedna która przeprawia sie na łodziach. Terminy trzeba rezerwować lecz bezpłatnie
Zachęcam sobie poczytać.
http://www.moravskykras.net/pl/morawski-kras.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum