Temat założenia uszczelki mnie zaciekawił, więc kupiłem uszczelkę do drzwi 126p o długości 3.40m, dlaczego do drzwi ponieważ jej profil jest w kształcie.... kątownika, i uzczelnia do góry, uszczelka bagażnika 126 ma inny profil i się nie nadaje, może nie uszczelniać dobrze, natomiast od drzwi przylega ściśle cała długością.
Pozostałą długośc założyłem na klapę bagażnika, gdyż od strony szyby jest szczelina
na 1.5cm, woda spływająca po szybie spływa pod klapę i bocznymi rynienkami płynie
do środka pod zderzak powodując duże zabrudzenie.
Te rynienki cały czas się brudzą, po uszczelnieniu woda zatrzymuje się na dolnym
profilu uszczelki. W czasie jazdy opływające powietrze wysysa z zagłębienia wodę, po przejechaniu nawet krótkiego odcinka drogi jest czysto i sucho.
Nawet jak po zaparkowaniu stoi trochę wody na łuku to po otworzeniu klapy woda natychmiast spływa do rynienek.
Zostawiłem jednak 2mm szczelinki po bokach aby jednak trochę wody mogło swobodnie odpłynąć w czasie gdy samochód jest zaparkowany
Po założeniu uszelki pod klapą silnika, pozostała część uszczelki idealnie i co do centymetra pasuje długością do klapy bagażnika.
Po drugie w samochodzie teraz zrobiło sie znacznie ciszej gdyz klapa bagażnika jest cienka i mogła rezonować na wskutek wpływającego pod nią powietrza, teraz uszczelka
całą swoją długością usztywnia klapę bagażnika
Nie jestem pewny czy uda mi sie wstawić zdjęcie...bo nie wiem jak.
Uzczelkę nasuwa się na rant klapy bagażnika powierzchnią uszczelniającą /wałeczkiem/ do dołu...do szyby. natomiast patrząc na klapę po jej zamknięciu widać można powiedzieć.... ozdobny gumowy pasek części uszczelki.
Ponieważ rant klapy jest grubszy uszczelka nasuwa sie dosyć ciasno, osobiście przed, montażem posmarowałem ją wodą z mydłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum