Prośba o weryfikację w Waszych Joggerach czy jesteście w stanie odtworzyć ten sam błąd?
Problem: brak reakcji diody w panelu centralnym sygnalizującym stan systemu Start&Stop.
Sposób odtworzenia błędu:
1. Uruchamiamy pojazd - przycisk S&S działa, sygnalizacja działa
2. Wyłączamy system S&S - zapalona dioda na panelu centralnym
3. Przełączamy manetkę świateł z automatycznych na stałe - światła mijania
4. Samochód musi przejechać odpowiedni dystans, aby spełnić wszystkie warunku dla systemu Start&Stop, czyli gdyby był aktywny to wyłączyłby silnik.
5. Kończmy jazdę i wyłączamy samochód pozostawiając manetkę w pozycji mijania - i tak światła wyłączą się automatycznie po zamknięciu pojazdu.
6. Pojazd musi odstać swoje - w moim przypadku najczęściej podczas pobytu w pracy.
7. Wracamy do pojazdu, nic nie przestawiamy, uruchamiamy silnik.
8. Wyłączamy system Star&Stop z panelu - w tym momencie nie działa dioda w panelu centralnym, dostajemy tylko informacje o zmianie stanu systemu na wyświetlaczu koło zegarów, samochód prawidłowo reaguje na S&S w zależności od stanu - nie działa w tym momencie jedynie dioda na panelu centralnym.
9. Aby przywrócić działanie diody najprościej przełączyć światła do pozycji automatycznej i dioda zaczyna poprawnie reagować.
Serwis za pierwszym razem zrobił diagnostykę i nic im nie pokazało.
Przekazałem filmik z problemem, to zamówili panel do wymiany. W MyDacia pokazuje tylko, że wymieniony mam wyłącznik, ale problem nie został rozwiązany, ponieważ błąd odtworzyłem bez problemu. Podobno jestem jedyny z tym problemem i takiego przypadku jeszcze nikt nie zgłaszał.
Hm... mogę spróbować powtórzyć ale w poniedziałek.
A kiedy wciskasz przycisk ? Bo brak sygnalizacji na diodzie S&S u mnie też się zdarza. Nie jest to powtarzalne za każdym razem ale efekt pojawia się jeśli wciskam szybko guzik S&S od razu po odpaleniu zanim auto dokończy diagnostykę i komputer pokaże napis "OK".
Wszystko wraca samo do normy po wyłączeniu auta dlatego przestałem zwracać na to uwagę. Sygnalizacja wyłączenia S&S i tak jest na LCD.
Prośba o weryfikację w Waszych Joggerach czy jesteście w stanie odtworzyć ten sam błąd?
Problem: brak reakcji diody w panelu centralnym sygnalizującym stan systemu Start&Stop.
....
Obstawiam, że wina leży w oprogramowaniu.
Oczywiście że w oprogramowaniu jest wina i nie sądzę żeby to była nawet jakaś usterka. Te punkty które podałeś się nawet nie spinają w całość. Raz uruchamiasz samochód bez załączonych świateł mijania (manetka) a raz z włączonymi. To jest porostu nie prawidłowa eksploatacja nie przewidziana przez programistę. Linijka kodu , dodatkowy warunek etc. w programie na wypadek takiej nieprawidłowej eksploatacji by problem rozwiązał. Ale to bardziej trzeba by do Renault pisać niż do ASO uderzać. Choć może się okazać że włączone światła przy zapłonie powodują jakiś wyjątek i ta dioda ma nie świecić, bo system nie przechodzi jakiegoś drugorzędnego testu, nie uniemożliwiającego działanie SS i brakuje później kodu który by te diodę właczył.
Jeśli zostawiasz załączone światła to w teorii utrudnia to następny rozruch, kiedy cenny prąd ucieka na te światła (choć niewielki w porównaniu do rozruchowego).
Nie oceniam po co ci te światła włączone bo to pewnie taka symulacja systemu 'doświetlenia drogi do domu' ....,ale jak cię dioda drażni to wyłączaj te światła i idź po ciemku..
Z tym wyłącznikiem zamówionym przez ASO to poprostu musieli dostać od Renault zwrot kosztów za czas który Ci poświęcili i to nigdy nie miało Ci pomóc. Pewnie nadal masz zamontowany stary wyłacznik..
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2022-10-18, 14:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum