Od paru dni w Dusterze (1,6; 4x4 1200 km przejechane) po ruszeniu z 1 biegu, wysprzęgleniu i próbie załączenia 2 biegu wskazówka obrotomierza spadającz 3 tys zatrzymuje się przez chwilę na 2 tys obrotów (1-2 sek), słychać takie wruuum , a następnie spada do normalnych obrotów. Na innych biegach to nie występuje. Ktoś wie co to może być. Do ASO nie mam zbyt blisko wiec jeżeli to "normalnie" zdarzające się zachowanie w tym modelu to nie usmiecha mi się robić prawie 200 km.
Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 144 Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-01-22, 09:44
Miałem coś takiego w Peugeocie Partnerze. Nikt nie wiedział co się dzieje, bo wszystko znikało. Okazało się, że to były początki wykańczania się silnika krokowego. Wcale mi to nie przeszkadzało i skojarzyłem, że znikło dopiero po wymianie. Ale to może być tylko podobny objaw.
Wygląda jakby kolega strasznie wolno zmieniał biegi. IMHO zmiana z biegu na bieg nie powinna trwać wijącej niż 0,5 s. No już 1 s to max.
Czym szybciej mieniasz to oszczędzasz nie tylko czas ale silnik, skrzynię i sprzęgło.
Silnik na dotarciu więc do więcej jak 3tys obrotów staram się nie dobijać. Uważasz, że spadek wskazówki o 1tys obrotów to wieczność przy puszczeniu pedału gazu??? Poza tym 17 lat praktyki w jeździe różnymi samochodami równało się tylko jedną wymianą sprzęgła w Felicji przy przebiegu 200 tys km a obecnie użytkowana Marea przebieg 300 tys km w tym 120 tys pod moją nogą przez 3,5 roku i tez nic się nie ślizga. Więc chyba kat samochodowy nie jestem
Może te określone sekundy są przesadzone ale widać wyraźne zatrzymanie na moment strzałki obrotomierza. Ale bardziej zastanawia mnie fakt ze dzieje się to tylko między 1 i 2 biegiem z reguły na nie rozgrzanym lub ostygniętym silniku.
Ostatnio zmieniony przez jurasek15 2012-01-22, 10:50, w całości zmieniany 1 raz
Na dotarciu to nie jest duży spadek o 1000 obr/min. Chyba jak pisałeś te 2 sek to nie mierzony czas a raczej odczucie. Teraz jak opisałeś dokładniej to rzecz jest chyba całkiem normalna dla niedotartego benzynowca i tak ze-stopniowanej skrzyni biegów. Trzeba pamiętać, że obrotomierz ma swoją bezwładność. Ja bym poczekał do dotarcia czyli około 3 000 km i wtedy spróbował pojeździć na wyższych obrotach i zaobserwować zachowanie bieg/sprzęgło/hałas silnika. Silniki Renault mają specyficzne charczenie przy niskich obrotach i za wysokim biegu.
Tylko na innych biegach spadnie jeszcze o te pół tysiąca a tu tak dziwnie się zachowuje, ze jest wyraźne zatrzymanie i takie charknięcie -przytrzymam chwilę sprzęgło to spadnie niżej - no ale jak wiadomo samochód wytraci prędkosć szczególnie jak mamy non stop nieubity śnieg na drodze. No ale zobaczymy na razie to jest tylko trochę denerwujące nic poza tym. Do tej pory moje nabywane samochody miały jakiś tam przebieg początkowy co najmniej 50 - 60 tys km wiec tak się pytam Kolegów czy to może być "normalne" zjawisko przy docieranym silniku.
Ostatnio zmieniony przez jurasek15 2012-01-22, 12:15, w całości zmieniany 1 raz
U mnie faktycznie zdarza sie cos takiego gdy silnik jest zimny lub np przy manewrowaniu, gdy jade bardzo wolno i silnik ledwo ciagnie - wtedy przy wcisnieciu sprzegla wzrastaja gwaltownie obroty. W silnikach jestem zielony, ale to wyglada jakby bronil sie przed zaduszeniem i zgasnieciem, jakby wlaczal sobie na moment "ssanie".
też mam podobne odczucia, że obroty w takiej sytuacji są trochę niestabilne ponadto silnik jest trochę "leniwszy" ale to po chwili mija...
sugeruję jeszcze trochę pojeździć, poobserwować a ponadto ruszać z drugiego biegu...
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-02-03, 22:47
jurasek15 napisał/a:
Jak mieszka się na prowincji to 50 PLN to koszt dojazdu do najbliższego Lidla.
Tym bardziej, jak już zajedziesz do miasta na zakupy to robisz pewnie większe zapasy niż bułki i drożdżówki... Oczywiście o ile masz plus/minus po drodze np. do/z pracy itp
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum