Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Rezonans rury wlotu powietrza - 1.5 dci Sandero
Autor Wiadomość
mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2012-04-01, 12:07   Rezonans rury wlotu powietrza - 1.5 dci Sandero

Witam

Wkurzają mnie dźwięki których być nie powinno. Wszelkie stuki puki niemiarowe drżenia etc. Dosłyszałem w swoim Sandero rezonans w okolicy 1.500 obrotów, szczególnie przy przyspieszaniu - pod "obciążonym silnikiem". Dochodził z okolicy schowka. Wywaliłem wszystkie graty - jakby się zmniejszył ale nadal był. Otworzyłem maskę i nasłuchiwałem. Odkryłem, ze początek plastikowej rury którą "łapie powietrze" do filtra jest wsadzona w owalny otwór w blasze ale w żaden sposób nie jest "zamortyzowany" Po prostu lekko stuka plastik o metal, co dalej się roznosi po karoserii. Przytrzymałem paluchem te rurkę i dźwięk znikł. Słychać naturalny pomruk diesla ale nie ma tego stukotu. Szkoda, ze w tym miejscu nie zastosowano jakiś gumowych dystansów plastikowo - gumowych.

W związku z tym planuje tam zalożyć cienką uszczelkę by zamortyzować drgania rury i ich skutek uderzanie o metalowy otwór ja przytrzymujący.

W linku foto miejsca oraz film obrazujący problem. Nagranie z komórki mniej uwydatnia różnice niż w rzeczywistości.

https://picasaweb.google.com/110513965918801267192/DaciaSandero?authuser=0&authkey=Gv1sRgCP_ulZD8j771eg&feat=directlink

mekintosz 

Wysłany: 2012-04-02, 22:22   

Naprawione, dogiełem lekko blache potrzymujace element znajdujacy sie ponizej, zaraz pod rura tak, by ona sie o niego oparla. Rezonansu brak ;-) ..... cd...nizej...
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-04-16, 22:21, w całości zmieniany 1 raz  

jackthenight 

Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-04-03, 06:58   

No proszę, jak taka niepozorna plastykowa rura może sobie hałasować. Przyczyny odgłosów w aucie są zawsze bardzo ciekawe.

mekintosz 

Wysłany: 2012-04-16, 22:21   

Jednak nie do konca sam naprawiłem ;-( Okazało sie, ze głownym winowajca tych drgań jest poluzowana podkladka jakiegos elementu mocujacego rure. Poprawili podczas przegladu. Cisza, spokoj, jak w nowym aucie z fabryki ;-) Szczegolnie , ze przy okazji naprawili przednie zawieszenie.

Odpowiedz do tematu