Wkurzają mnie dźwięki których być nie powinno. Wszelkie stuki puki niemiarowe drżenia etc. Dosłyszałem w swoim Sandero rezonans w okolicy 1.500 obrotów, szczególnie przy przyspieszaniu - pod "obciążonym silnikiem". Dochodził z okolicy schowka. Wywaliłem wszystkie graty - jakby się zmniejszył ale nadal był. Otworzyłem maskę i nasłuchiwałem. Odkryłem, ze początek plastikowej rury którą "łapie powietrze" do filtra jest wsadzona w owalny otwór w blasze ale w żaden sposób nie jest "zamortyzowany" Po prostu lekko stuka plastik o metal, co dalej się roznosi po karoserii. Przytrzymałem paluchem te rurkę i dźwięk znikł. Słychać naturalny pomruk diesla ale nie ma tego stukotu. Szkoda, ze w tym miejscu nie zastosowano jakiś gumowych dystansów plastikowo - gumowych.
W związku z tym planuje tam zalożyć cienką uszczelkę by zamortyzować drgania rury i ich skutek uderzanie o metalowy otwór ja przytrzymujący.
W linku foto miejsca oraz film obrazujący problem. Nagranie z komórki mniej uwydatnia różnice niż w rzeczywistości.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-02, 22:22
Naprawione, dogiełem lekko blache potrzymujace element znajdujacy sie ponizej, zaraz pod rura tak, by ona sie o niego oparla. Rezonansu brak ..... cd...nizej...
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-04-16, 22:21, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-16, 22:21
Jednak nie do konca sam naprawiłem ;-( Okazało sie, ze głownym winowajca tych drgań jest poluzowana podkladka jakiegos elementu mocujacego rure. Poprawili podczas przegladu. Cisza, spokoj, jak w nowym aucie z fabryki Szczegolnie , ze przy okazji naprawili przednie zawieszenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum