Wysłany: 2012-06-25, 07:19 [Poznań i okolice] Jest tutaj coś ciekawego do zwiedzenia?
Zamierzam pojechać na 3-4dni w Polskę i zastanawiam się gdzie, wschodu mam już dość, chcem zobaczyć polskę A i może zahaczyć o Niemcy(Berlin)
Pomyślałem żeby pojechać do Poznania tylko co tutaj jest ciekawego do zobaczenia? Znam tylko koziołki i Gniezno. Nie ukrywam że też chcę się przejechać wyrobem autostrado-podobnym.
Termin sam nie wiem, mam czas do września.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Nie wiem co cię interesuje ale są w tym województwie bardzo ciekawe miejsca do obejrzenia. Licheń; Konin gdzie przed kościołem św. Bartłomieja stoi najstarszy znak drogowy, Ostrów Lednicki na trasie Szlaku Piastowskiego - rezerwat archeologiczny; Rogalin -wiekowe dęby; Wolsztyn - parowozownia; Kurnik - zamek; Leszno - muzeum szybownictwa; Wągrowiec - skrzyżowanie rzek Wełny i Nielby nie mieszające się całkowicie wody oby rzek.
Poza tym duża ilość szlaków wodnych z ostojami ptaków np Osiek nad Notecią wraz z architekturą Pałuk, Kuźnik koło Piły itp.
może warto "zaliczyć" Zieloną Górę (nie jest to co prawda najbliższa okolica Poznania) gdzie w ramach obchodów Dni Zielonej Góry odbywa się festiwal Winobrania (degustacja itp... )
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018
Wysłany: 2012-06-25, 12:05
TD Pedro napisał/a:
może warto "zaliczyć" Zieloną Górę (nie jest to co prawda najbliższa okolica Poznania) gdzie w ramach obchodów Dni Zielonej Góry odbywa się festiwal Winobrania (degustacja itp... )
Tak to piękny festiwal, jest duża szansa by narąbać się tanim winem, nażreć tłustego jadła i można jeszcze wyłapać w palnik i stracić portfel:)
Zapraszamy:)
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2012-06-25, 13:51
Jakbyś napisał, co Cię właściwie interesuje, byłoby nieco prościej. :> Zabytki? Przyroda? Militaria? Urbex? :)
W Poznaniu będąc staram się co najmniej przejechać przez Jeżyce i Roosvelta, popatrzeć w okna Borejkom. :) Jak mam czas to lecę focić stare Jeżyce, ale ja zboczony jestem i jeśli nie zaczytywałeś się w książkach Musierowicz, to nie masz po co tam jechać. :]
Poza tym Poznań to Targi - poza Moto Show jest gazylion targów najrozmaitszych, jak masz jakieś dziwne hobby, to warto pogóglać, czy aby targi z nim związane nie odbywają się akuratnie w Poznaniu. My kiedyś niechcąco wpadliśmy na jakieś targi meblarskie i znaleźliśmy obłędną okleinę na blat do kuchni. :) Później, zamawiając kuchnię, sprowadzali nam ją na zamówienie i blat wyszedł czadowy. Po dziś dzień żałujemy, że tamta kuchnia została w poprzednim mieszkaniu. :) A, za pamięci - jeśli zbłądzisz na starówkę w Poznaniu, to koniecznie wpadnij na szarlotkę na ciepło w Gołębniku. Zrywa kask po prostu. :]
Jeśli nie Poznań, to MRU - jest bardzo fajna trasa podziemna, bodajże w Nietoperku, albo w Boryszynie? Nie pamiętam. I Łagów jest fajny też, zwiedzalniczo i przyrodniczo (jeziora).
Weź tylko pod uwagę, że nie ma jeszcze węzła w Jordanowie, więc jeśli A2, to do MRU trzeba zjechać w Trzcielu albo w Torzymiu (z Torzymia trzeba się cofnąć hektar).
Wokół Zielonej Góry znowu zwiedzania a zwiedzania, a i sama Zielona Góra się broni (chociażby Palmiarnia, tylko kawy nie bierz, bo obsysa :] ).
A w ogóle to sam czy z lepszą połową? Bo wtedy też inne są trochę priorytety. :) (Z miejsca mogę polecić pałac w Garbiczu, śliczna okolica, jeziora, pałac super i ceny spoko.)
A jeszcze mi się przypomniało - jakoś w lipcu chyba, w Lubrzy jest dżampreza pt. Noc Nenufarów. :) Też całkiem fajna, chyba, bo niewiele pamiętam. :]
Wysłany: 2012-06-25, 18:38
...oraz najnowsza atrakcja Poznania - Skoda Auto Lab. :)
Mimo ślicznej jak z obrazka strony, bieda straszna. Symulatory dachowania i zderzenia są na każdym festynie z udziałem jakiegokolwiek ubezpieczyciela komunikacyjnego. Cała reszta to reklamówka Skody. Jedyne co mi się podoba, to sama inicjatywa - fajnie by było, gdyby zaczęto wreszcie masowo szkolić ludzi z bezpieczeństwa na światowym poziomie. Miło, że Skoda robi pierwszy krok w tym kierunku.
...oraz najnowsza atrakcja Poznania - Skoda Auto Lab. :)
Mimo ślicznej jak z obrazka strony, bieda straszna. Symulatory dachowania i zderzenia są na każdym festynie z udziałem jakiegokolwiek ubezpieczyciela komunikacyjnego. Cała reszta to reklamówka Skody. Jedyne co mi się podoba, to sama inicjatywa - fajnie by było, gdyby zaczęto wreszcie masowo szkolić ludzi z bezpieczeństwa na światowym poziomie. Miło, że Skoda robi pierwszy krok w tym kierunku.
to wiem bo wygrałem przez przypadek wejściówki, jak zobaczyłem jaka bida to sobie głowy nie zawracałem, drugim czynnikiem było to że jest daleko od Lublina. Teraz jak się namyślam żeby pojechać do Poznania to trochę żałuje że olałem to
benny86 napisał/a:
"w praniu"?
jak wyjdzie w praniu i czy w ogóle wyjdzie
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2012-06-25, 18:52, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-06-25, 18:57
maciek napisał/a:
to wiem bo wygrałem przez przypadek wejściówki, jak zobaczyłem jaka bida to sobie głowy nie zawracałem, drugim czynnikiem było to że jest daleko od Lublina. Teraz jak się namyślam żeby pojechać do Poznania to trochę żałuje że olałem to
Nic straconego - do końca lipca w Poznaniu, potem będzie w Warszawie. Do której zapraszamy, naturalnie. :)
ciężko powiedzieć, chyba wszystko na czym oko można zawiesić , ładne panie też
Jako że to tylko 3 może 4 dni to musi być wszystko mocno skompresowane
Na pewno nie interesuje mnie zwiedzanie z poziomu pielgrzymki w Watykanie
Gdybyś jednak się wybrał to polecam (oprócz słynnej bramy brandenburskiej rzecz jasna) wieżę telewizyjną (choć kawiarnio-restauracja na niej zlokalizowana jest cholernie droga, 3 lata temu za kawę chcieli 7 ojro ), uniwersytet humbolda a raczej jego rektorat jest ciekawy architektonicznie, ale w wakacje można sobie darować . Warto obejrzeć ogród zoologiczny (ale tutaj minimum 4-5h trzeba mieć, a na spokojnie zwiedzić to i cały dzień można spędzić nie nudząc się), Stadion Olimpijski. W zależności od światopoglądu jest i ewentualnie wyznawanej religii jest sporo obiektów sakralnych (kaplica św. jadwigi IMHO najciekawsza). Zdecydowanie odradzam spożywanie złocistego trunku poza lokalami, można dostać wysoki mandat (ale nie ma czego żałować, niemieckie piwo jest drogie i niedobre).
Ostatnio zmieniony przez benny86 2012-06-25, 19:05, w całości zmieniany 1 raz
Tak to piękny festiwal, jest duża szansa by narąbać się tanim winem, nażreć tłustego jadła i można jeszcze wyłapać w palnik i stracić portfel:)
Zapraszamy:)
pamiętam klimat tych imprez sprzed odległych lat (no może w innej formule), jeżeli tak to wygląda obecnie jak napisałeś to chyba pora zweryfikować wyobrażenia... a miałem ochotę wybrać się ponownie...
Wielkopolski Park Narodowy,
Z ciekawych rzeczy to można jeszcze zwiedzić Browar Lecha
Puszcza Zielonka - szlak kościołów drewnianych o ile się ktoś interesuje historią / architekturą.
Wieża widokowa
Bardzo dużo szlaków rowerowych.
Pałac w Rydzynie
Klasztor pod Gostyniem - można zwiedzać podziemia.
Forty w Poznaniu - nawet knajpki w fortach
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum