Wysłany: 2012-08-27, 21:39 Problem po wymianie stacyjki
w piątek w ramach gwarancji była wymieniana stacyjka w moim Loganie - ciężko "chodziła" i niekiedy auto nie zapalało przy obrocie kluczyka a rozrusznik dostawał napięcie dopiero przy ruchu powrotnym kluczyka, czyli jego popuszczeniu.
Dzisiaj zaobserwowałem PO RAZ PIERWSZY nową niepokojącą sytuację, a mianowicie niemożność uruchomienia kilka razy silnika.
Normalnie w momencie kręcenia rozrusznika kilka kontrolek się świeci i silnik zaskakuje, a u mnie było coś odmiennego - przy obrocie kluczyka w pozycję ROZRUCH rozrusznik pracował, ale silnik nie zapalał a WSZYSTKIE kontrolki na czas pracy rozrusznika wygasały.
Czy ktoś się już z tym spotkał? Czy może być to powiązane z wymianą stacyjki ?
_________________ Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-08-27, 22:46
tomaszgebala napisał/a:
ale silnik nie zapalał a WSZYSTKIE kontrolki na czas pracy rozrusznika wygasały.
Teoretycznie typowy objaw słabego akumulatora, ale ...
Czy kontrolki zgasły całkowicie czy też kontrolki przygasały ale jednak lekko świeciły ?
Jeśli pierwsze to stacyjka uszkodzona, jeśli drugie to akumulator do wymiany.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-08-27, 22:47, w całości zmieniany 1 raz
Czy kontrolki zgasły całkowicie czy też kontrolki przygasały ale jednak lekko świeciły ?
Jeśli pierwsze to stacyjka uszkodzona, jeśli drugie to akumulator do wymiany.
wygasały się całkowicie
Teoretycznie typowy objaw słabego akumulatora, ale ...
Ale jeśli nie on to może kostka w stacyjce.
To ona mogła być powodem pierwszej reklamacji więc jeśli wymieniono jedynie stacyjkę to usterka pozostała nadal.
wiecie co, dzisiaj kumpel podpowiedział mi, że to mogą być objawy ze strony czujnika położenia wału. Postanowiłem podociskać wszystkie złączki elektryczne przy silniku i nie było już dzisiaj żadnego niedomagania. Pomogło...
Oby tak dalej... Może pomogło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum