Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Kolejny świetny pomysł świrów z parlamentu
Autor Wiadomość
Mikele 

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: 2012-07-27, 07:41   Kolejny świetny pomysł świrów z parlamentu

http://www.rp.pl/artykul/...wie-lepiej.html

Władza pragnie zadekretować, że w Polsce zima trwa do 31 marca i przed tym terminem zdjęcie zimówek jest płatne - 500 pln :lol:

Ale co gorsza nakazuje jeździć w zimie wyłącznie na zimówkach, co oznacza, że kupując teraz opony całoroczne można znaleźć się z ręką w nocniku. Zapraszam do komentowania tej sytuacji na fanpejdżu szefowej komisji parlamentarnej, ja już od siebie kilka słów napisałem: https://www.facebook.com/PoselBeataBublewicz

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-07-27, 09:20   

Uwaga dla Moderatora, proszę usunąć z tego tematu obraźliwe określenie.

Żadna wielka wiadomość, w wielu krajach takie regulację obowiązują od dawna. Jak zwykle odzywa się mało opowiedzialny "dziennikarz", który nie zbadawszy całej sprawy wypisuję w formie sensacji sprawę bardzo ważną do poprawy bezpieczeństwa na naszych drogach. Autor tego postu, chyba by nie chciał aby w sezonie zimowym był uczestnikiem kolizji spowodowanej przez kierowcę uzywającego nie odpowiedniego rodzaju opon.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2012-07-27, 10:46 ]
Ws. "obraźliwości": http://www.daciaklub.pl/f...p=136830#136830.

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wysłany: 2012-07-27, 09:29   

ciekawe jak zechcą to egzekwować.. po drogach jeżdzi tyle cieknącego, kopcącego, na łysych kapciach złomu a pomimo istniejących już regulacji prawnych ... jeżdżą nadal :-( pomijajac sens takiego uregulowania (nad tym można dyskutować) to będzie kolejny martwy przepis (oczywiście na kogoś statystycznie trafi...)

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2012-07-27, 09:45   

Mikele napisał/a:
kupując teraz opony całoroczne można znaleźć się z ręką w nocniku

Prawo nie działa wstecz - nie wiem, jak to wprowadzali w innych krajach, ale przypuszczam, że z jakimś okresem przejściowym. Albo uznali - zgodnie z prawdą - że całoroczne spełniają definicję zimowych.

Mikele 

Silnik: 1,6
Rocznik: 2019
Wysłany: 2012-07-27, 10:07   

Idiotyzm tego przepisu kryje się w wyznaczeniu dat kiedy wg. zespołu parlamentarnego kończy się i zaczyna zima. Nie trzeba wielkiej wyobraźni, by przewidzieć, że niebawem osłowie mogą słusznie uznać, że zimówki w lecie bardzo wydłużają drogę hamowania i zakazać ich używania od 31.03 do 1.11, co oznaczałoby ni mniej ni więcej, tylko to, że kierowcy w naszym kraju mieliby jeden dzień by wymienić zimówki na letnie i jeden dzień by wymienić letnie na zimówki.

Co do opon całorocznych, nie pokładałbym aż tak wielkiej nadziei w dobrej woli i intelekcie parlamentarzystów. Produkcja złego i zbędnego prawa to jedyne czym potrafią się zajmować, kiedy już skończą brylować w mediach i załatwiać posady krewnym i znajomym królika.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-07-27, 10:34, w całości zmieniany 1 raz  

maciek 

Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2012-07-27, 10:39   

Beata Bublewicz :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen:

to jest moja opinia o wszystkich pomysłach tej zakręconej pani ;-)

chriskb 

Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Wysłany: 2012-07-27, 11:43   

maciek,

Warto sprawdzić, co dana osoba sobą reprezentuje, jakie ma podstawy, aby zajmować się tym czym się zajmuje w Parlamencie i wtedy wyrażać opinie nawet z przymrużeniem oka.

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2012-07-27, 11:48   

Mikele napisał/a:
kupując teraz opony całoroczne można znaleźć się z ręką w nocniku.

Po raz kolejny chcą wyważać otwarte na oścież drzwi. U naszych zachodnich sąsiadów takowy obowiązek istnieje, ale dotyczy tylko tzw. "warunków zimowych" tzn wtedy kiedy ima jest na drogach, a nie w rozporządzeniu/ustawie ;-) Z resztą opony całoroczne są traktowane na równi z "normalnymi" zimówkami.

maciek 

Wysłany: 2012-07-27, 11:57   

chriskb, niech ona dalej walczy o Wolny Tybet. ;-)

czaju 

Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wysłany: 2012-07-27, 18:59   

Cytat:
że zimówki w lecie bardzo wydłużają drogę hamowania i zakazać ich używania od 31.03 do 1.11

To jest ogólnie poroniony pomysł - bo jak w maju zastanie mnie śnieżyca i mam kaprys na jeden dzień wrzucić zimówki to sobie wrzuceę tak samo jak w lutym będzie 20stopni to sory ale nie będę katował zimówek...

Tak zdarzało mi się na dwa dni przekręcać koła (teraz pewnie już nie będzie mi się chciało jako że z miasta nie wyjeżdżam na co dzień)...

No i sam fakt opon wielosezonowych - o których parlamentarzyści zapomną. Ja bym był bardziej o zakazie używania opon z drugiej ręki na drogach publicznych...

TD Pedro 

Wysłany: 2012-07-27, 19:17   

czaju napisał/a:
Ja bym był bardziej o zakazie używania opon z drugiej ręki na drogach publicznych...

generalnie tak, intencję rozumiem ale: są różne sytuacje a egzekucja zakazu wręcz nierealna...

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2012-07-27, 20:21   

Lotto mi to, używam zimówek odkąd siedem samochodów temu przywaliłem zimą (w Sylwestra jadąc na imprezę :-P ) seatem ibizą na letnich semperitach w wysepkę uszkadzając podwozie. Kieruję się zdrowym rozsądkiem a nie poronionymi pomysłami Ojców Narodu :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-07-27, 20:22, w całości zmieniany 1 raz  

pastp 

Marka: FIAT, DACIA
Model: IDEA, SANDERO STEPWAY 2021
Silnik: 1,3 jtd, 1.0Tce LPG
Rocznik: 2005, 2021
Wysłany: 2012-07-28, 08:24   

Zawsze byłem zdania, że w naszym klimacie sprzedawanie auto z oponami tylko letnimi jest trochę dziwne, bo powinni dokładać drugie auto z zimówkami na zimę (oczywiście żart ).
Jeżeli coś zmieniać w przepisach to musi wiązać się to z zobowiązaniem producentów do sprzedawania aut z minimum oponami wielosezonowymi i wtedy taki przepis można wprowadzić - zakładając że opony wielosezonowe mogą być.
Użycie słowa świry jak najbardziej właściwe. Kiedyś wprowadzili przepis o obowiązkowych światłach dziennych. Takie coś powinno być wprowadzone po zobowiązaniu producentów do wprowadzenia modyfikacji w samochodach. Tego nie było i w zasadzie dzisiaj można kupić samochód nie dostosowany do tego przepisu.

monopios 

Marka: DACIA
Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Wersja: Arctica
Wysłany: 2012-07-28, 13:14   

pastp napisał/a:
Zawsze byłem zdania, że w naszym klimacie sprzedawanie auto z oponami tylko letnimi jest trochę dziwne

Nie nie tylko sprzedają auto z letnimi, są dilerzy lub akcje ogólnopolskie danego producenta, że na zimę dorzucają też zimówki. Ale to zależy tylko i wyłącznie od dobrej chęci przedstawicielstwa danego producenta.
pastp napisał/a:
Kiedyś wprowadzili przepis o obowiązkowych światłach dziennych.

Wow :shock: o takim obowiązku to nie słyszałem, chyba coś Ci się pokręciło.
Natomiast jest zapis o możliwości stosowania świateł do jazdy w dzień (DRL), oczywiście po spełnieniu odpowiednich kryteriów.
Polecam lekturę http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2263 tu dowiesz się więcej na ten temat.

jjmalin 

Model: Sandero + Duster
Silnik: 1.5 dCi + 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2010 + 2021
Wysłany: 2012-07-28, 20:12   

ja akurat czję różnicę pomiędzy letnimi a zimówkami ... wg mnie pomysł dobry. zwiększy bezpieczeństwo...

Były: Hyundai Atos Prime ( rocznik 2000 ), Fiat 126p ( rocznik 1990 ), Fiat Seicento ( rocznik 2008 ), Renault Clio ( rocznik 1998 ), Citroen C4 ( rocznik 2008 )

maciek 

Wysłany: 2012-07-28, 20:26   

jjmalin, pomysł może nie jest zły ;-) ale ma straszną wadę bo ustala że np. 1. listopada masz mieć zimówki do 31 marca.

Dajmy myśleć kierowcom ;-) , a jej pomysły są poronione

pastp 

Marka: FIAT, DACIA
Model: IDEA, SANDERO STEPWAY 2021
Silnik: 1,3 jtd, 1.0Tce LPG
Rocznik: 2005, 2021
Wysłany: 2012-07-29, 08:33   

monopios napisał/a:
pastp napisał/a:
Zawsze byłem zdania, że w naszym klimacie sprzedawanie auto z oponami tylko letnimi jest trochę dziwne

Nie nie tylko sprzedają auto z letnimi, są dilerzy lub akcje ogólnopolskie danego producenta, że na zimę dorzucają też zimówki. Ale to zależy tylko i wyłącznie od dobrej chęci przedstawicielstwa danego producenta.
pastp napisał/a:
Kiedyś wprowadzili przepis o obowiązkowych światłach dziennych.

Wow :shock: o takim obowiązku to nie słyszałem, chyba coś Ci się pokręciło.
Natomiast jest zapis o możliwości stosowania świateł do jazdy w dzień (DRL), oczywiście po spełnieniu odpowiednich kryteriów.
Polecam lekturę http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2263 tu dowiesz się więcej na ten temat.

Dorzucanie zimówek, akcje promocyjne - jak to się ma do prawa. Moja intencja w tym poście była prosta: chcesz zaostrzyć prawo zrób wszystko by zminimalizować możliwość jego złamania.

Masz rację pomyliłem się powinno być światła do jazdy w dzień - kto chciał zrozumiał. Światła dzienne o których piszesz i mnie pouczasz nigdy nie brałem nawet pod uwagę w swoich autach. Na drogach spotykam całe mnóstwo świetlnych potworków ( wiem prawo mówi jasno i wyraźnie co i jak ale rzeczywistość krzyczy) i osobiście uważam to za przerost formy nad treścią (to moje zdanie mam prawo ).

TD Pedro 

Wysłany: 2012-07-29, 10:53   

pastp napisał/a:
Światła dzienne o których piszesz i mnie pouczasz nigdy nie brałem nawet pod uwagę w swoich autach. Na drogach spotykam całe mnóstwo świetlnych potworków ( wiem prawo mówi jasno i wyraźnie co i jak ale rzeczywistość krzyczy) i osobiście uważam to za przerost formy nad treścią

mam podobne zdanie... światła do jazdy dziennej w wymienionych "świetlnych potworkach" są czasami ledwo dostrzegalne (pomijając prawidłość ich montażu) a chęć ich posiadania wynika według mnie bardziej z trendu niż z rzeczywistej racjonalnej potrzeby...

Auto Krytyk 

Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: .
Wysłany: 2012-07-29, 12:03   

Opony całoroczne typu navigator mają oznaczenie śnieżynki i M+S i są traktowane jako zimowe, przynajmniej na zachodzie gdzie jest obowiązek.

monopios 

Marka: DACIA
Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Wersja: Arctica
Wysłany: 2012-07-29, 18:58   

Poczekajmy na ten projekt i wtedy dyskutujmy, bo na razie pani poseł przedstawiła pomysł. A z życia wiemy, że ich pomysły z czasem ewoluują i w projekcie zmian może to całkiem inaczej wyglądać, tzn. bardziej rozsądnie.

ajax 

Marka: Daćka i "łopel"
Silnik: 1,5 dCi
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-07-29, 19:14   

vulcanor napisał/a:
są traktowane jako zimowe, przynajmniej na zachodzie gdzie jest obowiązek.

monopios napisał/a:
może to całkiem inaczej wyglądać, tzn. bardziej rozsądnie.

Nie w kraju między Odrą Bugiem Tatrami i Bałtykiem podobno leżącym w środku Europy.
Dla przykładu chciałbym tylko przypomnieć pomysł sprzed kilku lat, który o bardzo mały figiel nie wszedł w życie i nie stał się prawem - nadający pełnię praw obywatelskich jeszcze nie narodzonemu dziecku. Wybrani przez nasze społeczeństwo p/osłowie (moderatorzy i admini proszę nie poprawiać, to słowo tak ma być jak jest) niekiedy/często/zwykle tak mają (a miało nie być o polityce :mrgreen: )
Ostatnio zmieniony przez ajax 2012-07-29, 20:59, w całości zmieniany 3 razy  

mud maX 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V
Wysłany: 2012-11-26, 23:33   

Po sprawie z oponami w płodnym Zespole ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego rodzą się kolejne pomysły:
- obowiązkowa ewidencja przebiegu pojazdu dla wszystkich: http://francuskie.pl/?p=45393 (KG słusznie pojechał sobie po Zespole).
- rowerzyści mają się zatrzymywać na zielonym http://regiomoto.pl/porta...-sejm-zdecyduje
Boją się chyba, że z boku szwagier wyjedzie :lol: ? A zupełnie poważnie to propozycja ogranicza prawa rowerzysty i obciąża go wyłączną odpowiedzialnością w razie wypadku.
Zespół ma oczywiście swoje argumenty. Może i działa ze szlachetnych pobudek... tylko dlaczego na koniec okazuje się, że dobrymi chęciami polityków jest wybrukowane polskie piekło :roll:

marszelest 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V / LR-IV
Rocznik: 2012
Wysłany: 2012-11-26, 23:43   

Einstein mawiał:
"Są dwie rzeczy nieskończone :
Wszechświat i ludzka głupota,
jedynie nie jestem pewien co do pierwszego"
tak w skrócie można podsumować nowe "pomysły" Popaprańców :evil: :evil: :evil:

wiciu_r 

Silnik: 1.6Mpi
Rocznik: 2012
Wysłany: 2012-11-27, 08:21   

Pewnie pomysł obowiązkowych zimówek ma dać podstawę do wyciągnięcia mandatowej kasy od kierowców. Tych biedniejszych i tak nie będzie stać na zakup 2 kompletu, a bogatsi je kupią, jak mają miejsce na składowanie dokupią jeszcze felgi, a że od przyszłego roku nowo homologowane auta będą musiały mieć czujniki ciśnienia w kołach to dodatkowo 2 razy w roku serwis celem przeprogramowania komputera. Dlatego też u mnie na koła trafią wielosezonówki.

Prezes 

Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wysłany: 2012-11-27, 08:51   

wiciu_r napisał/a:
Tych biedniejszych i tak nie będzie stać na zakup 2 kompletu
Już bez przesady.. i na wymiany płynów i na naprawę hamulców i zmianę zużytych letnich kół, a co tam na slickach niech jeżdżą..

Nie można przeginać w żadną stronę.

Odpowiedz do tematu