a propos Pampersów to właśnie jestem na etapie oduczania dziecka korzystania z nich :)
Przechodziłem to już 3x (: - polecam cieplejszą porę roku i wtedy metodę klasycznej pieluchy tetrowej zamiast pampersa. Dzieciaki są sprytne, szybko łapią jak uniknąć wilgoci na podwoziu (;
Ostatnio zmieniony przez laisar 2013-02-19, 09:24, w całości zmieniany 1 raz
metodę klasycznej pieluchy tetrowej zamiast pampersa.
Ja natomiast też z praktyki polecę jednak zwykłe slipki (oczywiście o cieplejszej porze roku) bez niczego nawet jak popuści to nie problem bo wycierasz wkładasz następne, a te pierzesz. Dobrze mieć z 5szt.
Stosuję też inny sposób. Zaraz jak się obudzi sadzasz na nocnik i czekasz. Często oprócz si jest i coś bardziej poważnego.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2013-02-19, 08:21, w całości zmieniany 1 raz
My też uczymy córkę robienia na nocnik... ale ucieka od niego
Jak się ją posadzi, to siedzi, ale gdy tylko powiem, że idziemy siku, to dla zabawy ucieka i chce żeby ją ganiać.
Myślę, że na każde dziecko może podziałać inna metoda.
Wiem jedno. Latem teściowa wymyśliła, że skoro jest ciepło, to dziecko może chodzić bez pieluchy. Wszystko byłoby fajnie, gdyby mała była na etapie odzwyczajania od pampersów. Wtedy była na to za mała. Efekt działań teściowej był taki, że przez kilka tygodni mała broniła się zaciekle przed pieluchami, nie pozwalała sobie ich założyć.
Dzieciak jest szczęśliwy jak od małego ma nałożone ramki, nawet cienkie.
Pobudka, siusiu, mycie, śniadanko. Takie stałe aksjomaty niepodlegające dyskusji.
Sprawdzone na dwójce swoich. Teraz (10 i 6 lat) na pobudkowe hasło "śniadanko" niejako jeszcze w letargu maszerują do łazienki bo wiedzą, że przed całym rytuałem bajek nie będzie.
I tak maja dobrze bo ja za małego musiałem zapieprzać jeszcze po bułki na to śniadanko.
_________________ Im lepsza terenówka, tym dalej trzeba iść po traktor...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum