auto jest na rynku niecale 3 lata, nie ma za bardzo czego szczegolnie sprawdzac od strony technicznej.. jedynie sprawdzic czy nie wyklepany z przystanku i nie sluchac wersji handlarza o tym ze bezwypadkowy i jezdzony do kosciola..
_________________ Moje Dustery (sprzedane..)
Mini Clubman F54 2.0d
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
z naprawa i rejestracja ten samochod nie przekroczy 38-40 tys.. co za to masz w salonie? co prawda nie diesla ale za to 4x4, ale odwrotne konfiguracje lekko uszkodzone tez sie trafiaja..
_________________ Moje Dustery (sprzedane..)
Mini Clubman F54 2.0d
A ja sugeruję w ogóle odpuścić sobie dalszą dyskusję na ten temat - po pierwsze offtop, po drugie kwestia gustu, po trzecie wszyscy znają wszystkie argumenty, po czwarte nikt nikogo do niczego nie przekona, więc w sumie szkoda bajtów.
Nie zrozumieliście mnie. Chciałem się dowiedzieć, jakie elementy auta mogą wskazywać uszkodzenia, poprzez np. dzwięki z skrzyni biegów, materiały na fotelach itp. Kupując np. Borę, nalezy zwracać uwagę na nadkola, z tego względu że maą tendencję do rdzewienia od wewnętrz a np. golf 5 ma wadę fabryczną w postaci niedroznych kanałów przy słupkach pomiędzy drzwiami i nalezy zwracać uwagę na to żeby nie okazało się że wewnątrz zebrała się pokaźna ilość wody, która w zimie zamarzła i zniekształciła słupek.
O takie coś mi chodziło.
Ostatnio zmieniony przez skaktus 2013-03-15, 14:56, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-15, 16:55
Co dokładnie miałoby wychodzić w dwuletnim aucie? :) Najstarsze sprzedane w Polsce Dustery są nadal na gwarancji, więc zasadniczo co by takiemu nie było, zrobią Ci to w ASO w ramach gwarancji. Jeśli zdecydujesz się na okazję za pół ceny od niemieckiego dziadka, to większym zmartwieniem będą ślady po powodzi bądź po odwijaniu z drzewa, a nie jakieś drobiazgi, które pewnie i w Dusterze się zdarzają. Z takich chyba najczęstszych jest mastyka pękająca gdzieś przy zawiasach klapy (chyba), dość spektakularne, choć rzadkie są zagniecenia na dachu (źle dobrany klej podsufitki). W obu przypadkach ASO nie robi problemów i usuwa usterki. Poczytaj forum. ;)
zwróć uwagę na zawieszenie i układ kierowniczy, stan lakieru i ogniska korozji, sprawdź czy z silnikiem jest wszystko ok, możesz przejrzeć wątek esdziewiatego u niego psuło wszystko co mogło
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2013-03-15, 18:42, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2013-03-16, 06:45
W benzynie (jak byś się jednak zdecydował) sprawdź cewki zapłonowe i układ wtryskowy najlepiej na zimnym silniku zobaczysz czy nie falują obroty i czy równo pracuje (dobrze jest podłączyć pod kompa), wycieki na śrubach pokrywy zaworów, sprawdź tuleje wahaczy przednich i łączniki stabilizatora, czy tylna klapa zamykając się nie ociera o zderzak, zmechacenie wykładziny podłogowej, jak wchodzą biegi, pęknięcia mastyki we wnęce wlewu paliwa i na rynienkach dachowych (tylne słupki), wyłażącą uszczelkę przedniej szyby na desce rozdzielczej, popatrz czy przednia szyba nie pęka w okolicach lusterka wstecznego, oblukaj czy dach nie jest pofalowany, maska nie obija o reflektory, koniecznie stan chłodnicy, która jest wrażliwa na kamole (słabo osłonięta), stan klocków i tarcz hamulcowych (są przeciętnej jakości), popatrz czy gumowe uszczelki nie wyłażą spod relingów dachowych, zobacz czy nic się nie dzieje z lakierem w okolicy plastikowego uchwytu na tylnej klapie (ze srebrnym napisem duster) no i czy sreberko z logo dacia nie złazi:)
Jak sobie jeszcze coś przypomnę to dopiszę:)
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2013-03-16, 06:59, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum