Wysłany: 2013-11-15, 07:17 Maglownica - regeneracja czy wymiana ?
Cześć,
ostatnio miałem dziwne stuki przy maksymalnym skręcie kierownicy, najczęściej przy ruszaniu, zawiozłem samochód do serwisu i okazało się, że są luzy na maglownicy... Niby nic niespodziewanego przy przebiegu prawie 100 tysięcy, ale i tak nie jest wesoło.
Regeneracja będzie kosztowała około 800 zł i nie wiem co zrobić, czy regenerować, czy może po prostu wymienić część na nową. Możecie mi coś powiedzieć a propos wytrzymałości części regenrowanej (oczywiście zakładając poprawną regenerację, wiem że tu dużo zależy od tego, jak się ktoś postara) ? Czy nie jest korzystniej kupić nową część, albo szukać używanej po jakimś rozbitku który niekoniecznie oberwał od przodu, na allegro ?
dokładnie - regeneruj.. używka może paść za miesiąc. a na regenerację też powinieneś dostać gwarancję. Ja w Audi regenerowałem (koszt 600 PLN) i na gwarancji miałem rok, a używka bez gwarancji (tj. tylko "rozruchowa") 400 PLN.
a ja bym kupił używkę.
Za 800pln możesz kupić dwie, chociażby na giełdzie w Poznaniu i obejrzeć na miejscu.
Zresztą nówkę też za 1000pln widziałem nawet na allegro.
Ps. Mówię o cenach do DD , do Logana może być jeszcze taniej chociaż nie wiem czy nawet nie ta sama jest maglownica w Loganie i DD.
Ostatnio zmieniony przez corrado 2013-11-15, 11:00, w całości zmieniany 1 raz
- kupując używkę możesz kupić taką samą albo i gorszą niż Twoja ...
- możliwosci weryfikacji praktycznie nie masz żadnych...
- na regenerację (w zależności gdzie regenerujesz) dostajesz gwarancję,
Wg mnie co fabryka to rzadko jakiś warsztat będzie miał podobne zaplecze do napraw.
Ceny świetne, jednak do Logana o wiele tańsze, ja bym kupił używkę spokojnie z jakiegoś rozbitka np (w tył stukniętego czy w bok), sprawdził na miejscu czy nie ma luzów przynajmniej na drążku kierowniczym. Zresztą niech sobie spojrzy jakie ma luzy u siebie teraz na końcówkach drążków - będzie punkt odniesienia/porównania .
a ja bym kupił używkę.
Za 800pln możesz kupić dwie, chociażby na giełdzie w Poznaniu i obejrzeć na miejscu.
.
ok. wszystko się zgadza.Ale jeśli nie będzie sobie sam wymieniał, to koszt wymiany będzie pewno koło 100- 200 PLN. Gdyby ta używana znów padła = znowu koszt "robocizny".
A przy regeneracji wymiana jest gratis (ja tak miałem), a nawet jeśli też płatna, to jeśli regeneracja daje gwarancję, to na gwarancji wymienią nie kasując już za robociznę wymiany.
Więc przy używkach ceny już rosną o samą robociznę nawet.
Moze i tak, chociaż ja np jak regenerowałem turbospreżarkę w poprzednim aucie to też mi policzyli dodatkowo za montaż/demontaż. Także o koszta dodatkowe trzeba się już dopytywać konkretnie z danym zakładem regeneracji.
No to chyba regeneracja... Sprawdzałem i jakbym chciał wsadzać nową/używaną, to za montaż i demontaż w sumie musiałbym dopłacić 200 zł, więc jak mam mieć używkę bez gwarancji za 600 zł, albo regenerowaną z gwarancją za 800, to zdecydowanie wolę to drugie rozwiązanie, między innymi dlatego, że robocizna już jest w cenie.
A TSD, przy jakich przebiegach w Daćkach regenerowaliście/wymienialiście przekładnie ? Nie wiem czy to taki urok marki, czy powinienem zmienić styl jazdy na bardziej ostrożny ?
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-06-30, 08:06
corrado napisał/a:
Jakie koszty regeneracji a jaki koszt samej wymiany ?
Czy robili CI tylko uszczelnienia czy może na ślimaku coś : typu szlify ?
Cóż, szczegółów już nie pamiętam. Tamten wóz został sprzedany wraz z kwitami dot. napraw. Naprawa kosztowała 600-700 zł. Objawy to było postukiwanie z magla. Tyle.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2014-06-30, 08:08, w całości zmieniany 1 raz
Do dustera jednak droższe - 2 x cena na allegro i nie ma nowych , tylko z gwarancją rozruchową.
Kożuchów odpada z wiadomych zględów - sam zachód.
Jeszcze myślę o tej firmie z Łodzi regenerującej na P... , która też się ogłasza na allegro - regeneracja za 400pln + 200pln pewnie demontaz/montaż.
Do dustera jednak droższe - 2 x cena na allegro i nie ma nowych , tylko z gwarancją rozruchową.
Kożuchów odpada z wiadomych zględów - sam zachód.
Jeszcze myślę o tej firmie z Łodzi regenerującej na P... , która też się ogłasza na allegro - regeneracja za 400pln + 200pln pewnie demontaz/montaż.
Za podobne pieniądze regenerowałem magiel w Radomiu ale dotyczyło to innego samochodu. Dziwne jednak moim zdaniem jest uszkodzenie maglownicy przy tak małym przebiegu. Może to tylko drążki kierownicze dostały luzów. Zużyte drążki dają podobny objaw jak zużyte końcówki drążka. Maglownica musiałaby być naprawdę mocno wyrypana żeby zaczęła stukać, a poza tym zazwyczaj ma możliwość korygowania luzu na listwie (zaznaczam, ze pisze ogólnie bo nie macałem nigdy magla od renówki). Jeśli chodzi o uczciwy zakład dla osób nie związanych z aso gwarancja to polecam Demcars w Pruszkowie w Alejach Jerozolimskich przy biedronce. Za uszczelnienie zaworu maglownicy w citroenie(zwane gdzieniegdzie regeneracją maglownicy) zapłaciłem 450 zł. Zrobione w sumie w jeden dzień. W większości maglownic regeneracja polega na wymianie tulej prowadzących listwę, uszczelnieniu zaworu. Sam luz na końcu listwy przy maksymalnym skręcie nie musi oznaczać konieczności regeneracji.
Również stuki mogą dawać nie tylko końcówki drążków ale również końcówki STABILIZATORA. Gumowe tuleje szybciej wybijają niż końcówki drążków nawet już po 10 kkm. corrado, sprawdź to pod kanałem....
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum