Witam!
Moralnie dorastam do założenia w swojej Lodgy 1.6Mpi instalacji gazowej LandiRenzo.
Ponieważ nigdy gazu nie miałem w aucie mam pytanie czy będzie go czuć.
Mam 2 stanowiskowy garaż w parterówce z wejściem z kuchni.
Wentylacja w garażu raczej dobra bo garaż nieocieplony i wiatr pod dachówkami hula.
_________________ Im lepsza terenówka, tym dalej trzeba iść po traktor...
- jeżeli instalacja będzie założona profesjonalnie to nie ma powodów do obaw,
- z uwagi na to, że gaz jest cięższy od powietrza nie jest wskazane parkowanie w garażu z kanałem (na wypadek nieszczelności instalacji dobra wentylacja może nie wystarczyć)...
Witam!
Moralnie dorastam do założenia w swojej Lodgy 1.6Mpi instalacji gazowej LandiRenzo.
Mam 2 stanowiskowy garaż w parterówce z wejściem z kuchni.
Wentylacja w garażu raczej dobra bo garaż nieocieplony i wiatr pod dachówkami hula.
Od 10 lat parkuję auto z LPG na pokładzie w garażu z nie najlepszą wentylacją i z kanałem. Nie tylko ja tak robię, ale ze 300 osób parkujących swoje zagazowane samochody w tym samym kompleksie garażowym. Nie było problemów nigdy - warunkiem jest instalacja zamontowana zgodnie ze sztuką i w miarę regularne przeglądy.
A jeśli masz jeszcze opory - poszukaj i zainwestuj po prostu w detektor gazu (coś takiego lub lepszego: http://allegro.pl/wykrywa...3929185164.html).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-02-04, 23:58, w całości zmieniany 3 razy
W radomiu sie jakis czas temu caly domek spalil od autka z gazem w garazu
A niedaleko osiedla na którym mieszka to garaż nawet wyleciał w powietrze przez auto z LPG Jutro wrzucę linka, ale w dużym skrócie: 1 auto, dwóch speców. Jeden naprawia butlę LPG, drugi w tym czasie bierze się za spawanie progów
Dzięki za info. Jak będę zakładał gaz to chciałbym założyć go w salonie skąd odbierałem autko, albo niech mi wskażą kogo honorują do gwarancji.
Co do czujnika gazu to będę potrzebował taki, który faktycznie będzie działał w minusowych temperaturach i miał możliwość wyprowadzenia brzęczyka na zewnątrz do środka domu.
Orientuje się może ktoś czy w Poznaniu zakładają do Lodgy butle 73L zamiast koła zapasowego?
_________________ Im lepsza terenówka, tym dalej trzeba iść po traktor...
Obiecany link. Generalnie jeśli chodzi o bezpieczeństwo w ogóle nie miałbym wątpliwości co do montażu LPG. Sekwencja, sprawdzony warsztat i po sprawie. No i w razie korozji nie spawaj progu we własnym zakresie
NIE, jeśli zacznie być czuć uciekaj ;) a tak serio czym prędzej do gazownika bo to świadczy jedynie o nieszczelności instalacji. Sam gaz jest bezwonny, zapach jest "dodawany" właśnie w celach bezpieczeństwa.
Ogólnie nie straszcie, ja postarałem się o dodatkową kratkę na wysokości ok 5-7cm nad ziemią, tak aby zmniejszać ewentualne stężenie z nieszczelnej instalacji - ale to i tak raczej mało prawdopodobne przez kilka/kilkanaście lat
Ostatnio zmieniony przez czaju 2014-02-06, 14:21, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum