Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
fotoradar
Autor Wiadomość
eplus 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-09-20, 15:49   

Piotr_K napisał/a:

2. Jeśli już jedziesz przez Biały Bór, nie zatrzymuj się tam. Jedź zgodnie z przepisami,

A jak ci jednak zrobią zdjęcie od tyłu, to podaj, że kierowcą był burmistrz Białego Boru wracający na podwójnym gazie z imienin. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

eplus 

Silnik: 1,6
Wysłany: 2011-09-20, 15:54   

bebe napisał/a:
Zrobiłeś coś, poza jęczeniem na forum, w sprawie idiotycznie postawionego ograniczenia? Skontaktowałeś się z zarządcą drogi, drogówką, przedstawicielem samorządu, swoim posłem, kimkolwiek? Nie? :) To przepraszam, ale z czym do ludzi? :)

Ja np. napisałem do GDDKIA w sprawie nowo postawionego znaku zasłaniającego widoczność na ruchliwym skrzyżowaniu.
Zgadnij, czy dostałem jakąś odpowiedź albo chociaż potwierdzenie otrzymania :?:
Sprawa rozwiązała się, gdy doszło do "rękoczynów" - jakiś kierowca systematycznie zaczął umieszczać znak w pobliskim rowie, aż został przestawiony gdzie indziej.

koniu 

Marka: Lancia
Model: Ypsilon
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wysłany: 2011-09-20, 15:54   

jacusb napisał/a:
Nie rozumiem jak można mieć czelnosć kwestionować ograniczenia prędkości. Przecież wiadomo, że zawsze są one zasadne. W Polsce przecież nie ma niekompetentnych urzędników i drogowców, którzy stawiają te znaki, a na naszych drogach wszystko jest logiczne i służy tylko bezpieczeństwu obywateli a nie nabijaniu kasy gmin. Więc zacznijcie jeździć bezpiecznie i zgodnie z przepisami i siedźcie cicho, bo przecież tak i łatwiej i bezpieczniej.

Zakładam, że to tylko ironiczny żart :-> nie będę się szerzej wypowiadał, żeby nie sprowokować pyskaczy, na których nie mam zdrowia ... BTW ... nad morze jechałem w tym roku wszystkimi drogami, tylko nie krajówkami i przejechałem trasę 600 km w jakieś 9 godzin.

PS. Żadnego radaru po drodze, zero korków.
PS2. Pół dnia planowania trasy z nawigacją, ale się opłaciło.
Ostatnio zmieniony przez koniu 2011-09-20, 15:56, w całości zmieniany 2 razy  

Beckie 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2011-09-20, 20:36   

koniu napisał/a:
żeby nie sprowokować pyskaczy,

No koniu, to może jak już jesteś "taki do przodu", to może miej odwagę napisać kogo masz na myśli? Jeśli nie masz odwagi, to może usuń wpis bo jest (IMHO) nie na miejscu i nie w klimacie naszego forum... [czytaj: chamski]
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2011-09-20, 20:37, w całości zmieniany 1 raz  

jacusb 

Silnik: 1.5 dCi 110KM
Rocznik: 2011
Wersja: Duster
Wysłany: 2011-09-21, 10:09   

Beckie napisał/a:
to może usuń wpis bo jest (IMHO) nie na miejscu i nie w klimacie naszego forum... [czytaj: chamski]

Beckie, jak bebe pisał chamskie posty to Ci nie przeszkadzało? wpis:
bebe napisał/a:
Zrobiłeś coś, poza jęczeniem na forum

Beckie 

Wysłany: 2011-09-21, 10:26   

Nie wiem czy forum udostępnia opcję zgłaszania postów do moderatora (u siebie nie widzę). Jeśli uważasz, że wypowiedź bebe jest chamska lub obraźliwa, zgłoś post...
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2011-09-21, 10:27, w całości zmieniany 1 raz  

koniu 

Wysłany: 2011-09-21, 17:52   

Beckie napisał/a:
koniu napisał/a:

No koniu, to może jak już jesteś "taki do przodu", to może miej odwagę napisać kogo masz na myśli? Jeśli nie masz odwagi, to może usuń wpis bo jest (IMHO) nie na miejscu i nie w klimacie naszego forum... [czytaj: chamski]

Hmm akurat Ciebie nie miałem na myśli, więc urażony nie powinieneś być, natomiast po "chamski" ja bym mógł być :-> mimo wszystko, jeśli kogoś uraziłem swoją wypowiedzią, to przepraszam :oops: . Pojawiają się natomiast na forum posty dużo grubszego kalibru, np. WOXa, którego to miałem na myśli jako wspomnianego "pyskacza" (moderatora, żeby było śmieszniej). Odważny czy nie odważny - dla mnie kto pyskuje jest pyskaczem ... i już.

http://www.daciaklub.pl/f...?t=5562&start=0

PS. Nie chcę wracać do tej dyskusji, ale odpowiadam jako "wywołany do tablicy".
Ostatnio zmieniony przez koniu 2011-09-21, 17:54, w całości zmieniany 2 razy  

Beckie 

Wysłany: 2011-09-21, 17:58   

koniu napisał/a:
Hmm akurat Ciebie nie miałem na myśli, więc urażony nie powinieneś być,

Gdybym wiedział, że chodzi o mnie, to bym się w ogóle nie odzywał... :-)
Tylko nazywanie kogoś (nie ważne kogo) pyskaczem tylko dlatego, że ma inne zdanie, to tak trochę nie ładnie... (IMO)

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2011-09-21, 19:54   

koniu napisał/a:
Beckie napisał/a:
koniu napisał/a:

Hmm akurat Ciebie nie miałem na myśli, więc urażony nie powinieneś być, natomiast po "chamski" ja bym mógł być :-> mimo wszystko, jeśli kogoś uraziłem swoją wypowiedzią, to przepraszam :oops: . Pojawiają się natomiast na forum posty dużo grubszego kalibru, np. WOXa, którego to miałem na myśli jako wspomnianego "pyskacza" (moderatora, żeby było śmieszniej). Odważny czy nie odważny - dla mnie kto pyskuje jest pyskaczem ... i już.

http://www.daciaklub.pl/f...?t=5562&start=0

PS. Nie chcę wracać do tej dyskusji, ale odpowiadam jako "wywołany do tablicy".

Pyskacz? Dobre! :mrgreen:
Przejżyj może moje posty zanim napiszesz coś takiego - zobaczysz może same pyskówki z mojej strony?
Sam post (a w nim użyte dwa mocne słowa) jest moim krzykiem rozpaczy , a zarazem wyrazem bezsilności na widok tego co dzieje się na polskich drogach - prawie codziennie widuję takich, którzy w pozornie bezpiecznych miejscach (bo prosto, bo chodnik, bo coś tam) stwarzają bardzo niebezpieczne sytuacje. Trzeba czasem walnąć pięścią w stół, albo użyć przekleństw, by na coś zwrócić uwagę ... pyskówka? :mrgreen:

Moja wypowiedź - i z niej się nie wycofam - była efektem Twojej wypowiedzi (kto chce niech sobie sprawdza), która świadczy o tym, że jesteś typowym użytkownikiem polskich dróg potrafiącym narzekać na wszystko, zwalać winę na wszystko i wszystkich, ale samemu łamać wszelkie przepisy. Efekty tego widzą wszyscy - polskie drogi to DROGI ŚMIERCI.

Ale Cię to zabolało; jaki pamiętliwy? :mrgreen: Widocznie była to trafna uwaga
Ostatnio zmieniony przez wox 2011-09-22, 23:19, w całości zmieniany 2 razy  

wox 

Wysłany: 2011-09-21, 20:16   

koniu napisał/a:
nad morze jechałem w tym roku wszystkimi drogami, tylko nie krajówkami i przejechałem trasę 600 km w jakieś 9 godzin.

PS. Żadnego radaru po drodze, zero korków.
PS2. Pół dnia planowania trasy z nawigacją, ale się opłaciło.

Ja też jechałem w tym roku nad morze: 700 km w 10 godzin (ale była to noc), głównie E75, ZGODNIE Z PRZEPISAMI
Zero drżenia przed fotoradarami, zero drżenia przed policją i oszczędzone pół dnia, by nie planować jak ominąć fotoradary.
Wystarczy ... jeździć zgodnie z przepisami (ale to nieosiągalne dla typowego, polskiego kierowcy - miszcza prostej).

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Wysłany: 2011-09-22, 07:46   

Cytat:
miszcza prostej
a to co? :shock:

akofreda 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-09-22, 09:56   

Chyba taka onomatopeja :-)

mrówa 

Model: Sandero
Silnik: 1,4 MPI
Wysłany: 2011-09-22, 10:14   

jacusb napisał/a:
jak bebe pisał chamskie posty to Ci nie przeszkadzało? wpis:
bebe napisał/a:
Zrobiłeś coś, poza jęczeniem na forum

Niczego chamskiego w tym wpisie nie widzę :roll:

Piotr_K 

Model: Duster 4x4 esp+asr
Silnik: 1,6 MPI 16V + LPG BRC
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2011-09-23, 07:36   

Ja też ;) , czasem ktoś komuś na odcisk przydepnie i się zaczyna ...;))

koniu 

Wysłany: 2011-09-24, 09:31   

WOX

Zapamiętałem naszą rozmowę tylko dlatego, że była to jedyna sytuacja na tym forum kiedy zrezygnowałem z dalszej dyskusji ... osobiście nic do Ciebie nie mam, bo po prostu Cię nie znam :-P słowo pisane ma to do siebie, że można je różnie interpretować, poza tym ktoś może się niezbyt trafnie wypowiedzieć itp., co można podciągnąć pod mój ówczesny przypadek ... taka anegdotka z przedwczoraj - jechałem sobie przez Wrocław moim motorkiem i widziałem w lusterku gościa, który nerwowo siedział mi na tyłku starą beką. Zwolniłem, mimo że byłem na lewym pasie, ale i tak wiedziałem że przede mną kilka skrzyżowań ze światłami, remont skrzyżowania, przytkany prawoskręt do skrętu na dworzec, znałem dobrze tą sygnalizację i wiedziałem jak można spokojnie przejechać. A tu nagle typ mnie bierze prawą stroną i bezczelnie zajeżdża drogę. Ja spokojnie dojechałem do niego na kolejnych światłach i zacząłem bluzgać, a ten do mnie że on już mnie od dłuższego czasu obserwuje i że ja słabo jeżdżę .... morał "słabo" = powoli, ale to właśnie na takich debili powinniśmy narzekać. Miasto to nie autostrada, poza tym jeśli droga wojewódzka (patrz pomorze) jest poprowadzona przez pas dawnego lotniska, gdzie na jednym pasie spokojnie zmieściłyby się 3 samochody, to czemu nie mogę tam jechać 140 na godzinę, jeśli do tego nikogo wokół nie ma? Tylko dlatego, że ktoś wymyślił, że poza terenem zabudowanym można 90? A skąd mu przyszło to do głowy? A czemu nie 80 albo 100? I (akcent polityczny) m. in. dlatego głosuję na KNP 8-)

Beckie 

Wysłany: 2011-09-24, 11:42   

koniu, a nie przyszło Ci nigdy do głowy, że nasze drogi są pełne kierowców, którzy mają zbyt wysokie mniemanie o swoich możliwościach (mnie nikt nie zaskoczy, mam otwarte oczy...) i gdyby nie było ograniczeń prędkości pozabijaliby się i przy okazji innych? Jeśli ktoś publicznie nakłania do nieprzestrzegania ograniczeń prędkości bierze na siebie wielką odpowiedzialność...
I np. wyobraź sobie, że jakiś skończony kretyn przeczyta, że w tym miejscu można spokojnie jechać 140 km/h i stwierdzi, że przecież nie jest gamoniem (zawalidrogą) i przecież też może i spotykacie się na tym odcinku... Wydarzy się coś co trudno przewidzieć (na drodze), jemu zabraknie umiejętności i doświadczenia, Tobie zimnej krwi albo czasu i miejsca... :-(
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2011-09-24, 11:43, w całości zmieniany 1 raz  

koniu 

Wysłany: 2011-09-25, 13:39   

No to już jest ryzyko ale ... i tak je w mniejszym lub większym stopniu popełniamy w momencie ruszenia z parkingu ... a w takich wąskich alejkach, gdzie NIE WOLNO wycinać drzew, bo to pomniki przyrody (dawniej jeździły tam bryczki i fajnie się jechało jak słońce nie świeciło prosto w twarz - "przyp. red."), a aktualnie jest tam poprowadzonych dużo wspomnianych dróg wojewódzkich, o gminnych nie wspominając i przykładowo, co rzadko się zdarza, jest tam dobra nowa nawierzchnia, jedziemy przykazane 90 i wpadamy na takie drzewo, bo coś tam się stało (wyskoczyła wiewiórka) ... w innym przypadku jak mówi Korwin - jednego (przeceniającego swoje możliwości) kretyna mniej. Jeśli chodzi natomiast o wyrządzenie komuś szkody - kwestia dyskusyjna, ale dzisiaj przy tej ilości znaków i ograniczeń jest lepiej niż by było? Śmiem wątpić ...
Ostatnio zmieniony przez koniu 2011-09-25, 13:40, w całości zmieniany 1 raz  

jacusb 

Wysłany: 2011-09-26, 09:09   

Beckie napisał/a:
koniu, a nie przyszło Ci nigdy do głowy, że nasze drogi są pełne kierowców, którzy mają zbyt wysokie mniemanie o swoich możliwościach

Niestety jest też wielu kierowców, którzy jadą może zgodnie z dozwoloną prędkością, ale są też niebezpieczni na drodze? Nie przyszło Ci do głowy, że Twoje zachowanie może być bardziej niebezpieczne niż innych? Pouczasz innych a sam jesteś niebezpieczny za kierownicą ... typowa mentalność kalego.

I np. wyobraź sobie, że jakiś skończony kretyn przeczyta, że możn być chamem na drodze, łamać przepisy i jeszcze się tym chawalić. I będzie jechał przed tobą i hamował bez powodu, żeby spowodować stłuczkę, przecież też może tak jak Ty to robisz.

Beckie 

Wysłany: 2011-09-26, 09:14   

Nie naśladujcie mnie! Przestrzegajcie przepisów - będzie bezpieczniej!

jacusb 

Wysłany: 2011-09-26, 12:02   

Jak jesteś taki prawy i nawołujesz do przestrzegania przepisów to sam zacznij ich przestrzegać najpierw, nic tak nie działa jak dobry przykład.

Beckie 

Wysłany: 2011-09-26, 12:09   

To też daję przykład codziennie. Każdemu się zdarza popełnić wykroczenie... U mnie (np.) raz na 3 miesiące. A jak u Ciebie?

jacusb 

Wysłany: 2011-09-27, 08:58   

Mhm, bardzo dobry przykład zwłaszcza z tym prowokowaniem stłuczki przez złośliwe hamowanie przed tirem. Problem nie w samyw wykroczeniu, ale w tym, że krytykujesz innych a w swoim chamskim i niebezpiecznym zachowaniu na drodzen nie dość, że nie widzisz nic złego, to jeszcze szczycisz się na forum jaką to nauczkę dałeś innemu kierowcy i jak niebezpieczną sytuację sprowokowałeś.

ps. ja teraz jeżdżę b. wolno, a) często jeżdżę z dzieckiem; b) walczę o rekordowe niskie spalanie, jak narazie 5.9l/100 po Warszawie w godzinach szczytu

wox 

Wysłany: 2011-09-27, 18:36   

Ale się przyczepił tego tira :-D . Dla mnie kierowcy ciężarówek, to przeważnie ... napiszę najdelikatniej jak potrafię - ludzie bez wyobraźni.

Ja w podobnej sytuacji (które niestety zdarzają się bardzo często, jeśli doliczymy do tego pozostałe pojazdy) najpierw zwiększam sobie odstęp przed sobą (zwykle i tak mam baaaardzo duży) i mrugam awaryjnymi; jeżeli to nie skutkuje po 2-3 razie, to (w zależności od sytuacji) albo lekko naciskam na hamulec (stop się świeci, ale auto praktycznie nie zwalnia), albo po prostu zjezdżam na pobocze i puszczam takiego ... bardzo inteligentnego kierowcę. Zazwyczaj nigdzie dalej i dużo szybciej nie zajedzie, nawet na przestrzeni kilkudziesięciu kilometrów.

mag 

Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2011-09-27, 19:45   

wox napisał/a:
Dla mnie kierowcy ciężarówek, to przeważnie ... napiszę najdelikatniej jak potrafię - ludzie bez wyobraźni.

Ja akurat lubię TIRowców. Są duuużo bardziej przewidywalni od niejednego kierowcy osobówki :evil: (chociaż jak wszędzie - zdarzają się wyjątki).
Warto ich obserwować.... - ze swojej kabiny widzą i wiedzą więcej niż my :-) no i cb korzystają...

wox napisał/a:
po prostu zjezdżam na pobocze i puszczam takiego ... bardzo inteligentnego kierowcę. Zazwyczaj nigdzie dalej i dużo szybciej nie zajedzie, nawet na przestrzeni kilkudziesięciu kilometrów.

No i słusznie...

PS. Poza tym zdaje się TIRowcy mają takie ustrojstwo rejestrujące czas pracy - więc im czasem naprawdę się spieszy czy to do domu czy chociażby na postój...

48piotr 

Model: DUSTER 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Wysłany: 2011-09-28, 08:36   

mag napisał/a:
domu czy chociażby na postój...

A mimo wszystkich + i - to też są ludzie.
Kierorca Tir-a to ciężki kawałek chleba.
Kto na forum zamieniłby się z nimi?????
Ja nieeeeeeeee
Piotr

Odpowiedz do tematu