Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2011-09-30, 09:56
Nokian WR G2. Nie wiem, po ile są teraz, ale w zeszłym roku zapłaciłem bodajże 900 zł za komplet. W śnieżną zimę sprawdziły się rewelacyjnie (ale nie wiem, w jakiej części to zasługa opon, a w jakiej MCVki), na mokrym i w kałużach również wporzo. W testach wypadały podobnie do Goodyear UG7.
Imho lepiej na wspomnianych Goodyearach. Szczerze odradzam ze swojej strony Michelin'y (nie wiem co prawda jak Alpin A4). Pierwszy sezon OK, ale każdy następny coraz twardsze - nigdy więcej...
Osobiście jeżdżę jeszcze na Continentalach T810 (dość stary model, ale akruat w tym rozmiarze - tylko szerokość 205...) i... dają dość niezłą przyczepność, ba lepiej niż niektóre letnie w deszczu...
Ostatnio zmieniony przez czaju 2011-09-30, 20:09, w całości zmieniany 1 raz
10 lat temu miałem Barum Polaris na Felicji, 165/70R13. Porażka, tragedia, niezliczona ilość lądowań w rowie. Dębice Frigo, które kupiłem później, to jak niebo a ziemia.
4 zimę będę jeździł na oponach : Fulda Montero 2 - opony rewelacja.
Teraz są już Fuldy Montero 3 - cena około 230 zł za sztukę.
Natomiast jak już zajeżdżę opony letnie i zimowe to następne jakie kupię to będą już
opony całoroczne np. Kleber Quadraxer lub nawet Dębica Navigator.
Nawigatory miałem na Fordzie Mondeo, zimą nieźle na nich zatańczyłem w kółko, tylko refleks i troszkę zimnej krwi uratowało mnie od rowu (inne auta masowo zsuwały się do rowów). Na zimę tylko zimówki i to dobre ! Inaczej nie ma sensu jeździć ...
W Fordzie Ka spisują się bardzo dobrze, a kosztuję 120zł sztuka u mojego wulkanizatora (założenie z wyważeniem gratis)
Tylko że Ford Ka zapewne ma mniejsze koła. Mniejszy rozmiar opony to i cena mniejsza, a jeśli na dodatek data produkcji jest zeszłoroczna to jest to dodatkowy bonus. Ja za montaż i wyważenie 4 sztuk zapłaciłem w sobotę 80 zł, a oponki są świeżutkie.
WhiteDragon, w chwili zakładania (kupowałem w ubiegłym roku) miały 14 tygodni więc chyba OK? Cena owszem niska z powodu rozmiaru, ale jeśli opony dają rade w polskich zimach,a do tego są zawsze tańsze od konkurencji w tym samym rozmiarze, to mogę je jak najbardziej polecić. No, z jednym wyjątkiem - kumpel jeżdził na nich w lato i zjechał jew ciągu niespełna 3 mcy bo "oszczędzał" na opłacie u wulkanizatora za zmianę...
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-10-03, 18:16
Piotr_K napisał/a:
Nawigatory miałem na Fordzie Mondeo, zimą nieźle na nich zatańczyłem w kółko, tylko refleks i troszkę zimnej krwi uratowało mnie od rowu (inne auta masowo zsuwały się do rowów). Na zimę tylko zimówki i to dobre ! Inaczej nie ma sensu jeździć ...
Ja w poprzednim aucie jeździłem dwie zimy na całorocznych, właśnie na Navigatorach i nie zauważyłem różnicy w jeździe po mieście w porównaniu do opon zimowych. Także Piotrze_K nie przesadzaj, bo jeździłem na całorocznych i bardzo dobrze trzymały się zaśnieżonej jezdni.
Ponadto w mieście takich śniegów nie ma, abym musiał mieć zawsze zimowe opony.
A na lodzie to każda opona będzie zła, zimowa czy letnia, czy całoroczna na lodzie zachowuje się tak samo.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2011-10-03, 19:14
Mam zimowe oponki Dębica Frigo 2 185/65R15 od 2009 r kupione jako nowe. Pierwszy własciciel samochodu kupil je 14.10.2009 - nie wiem ile na nich najechał ale mysle, ze nie wiecej niz 5 tys km. Ja w sezonie 2010/11 tez mysle, ze max 3 tys. Teraz bedzie trzeci sezon. Maja chyba jeszcze 5-6 mm - musze sprawdzic w piwnicy. Planuje jeszcze przeturlac te zime ale chyba 4-ty sezon , nawet jesli beda mialy 5 mm zachowane raczej powinienem je wywalic ? Jesli tak to moze warto je zajezdzic do poznej wiosny by aktualnie uzywane letnie Continentale ( tez 2009 r. ) wytrzymaly do jesieni 2012 w mozliwie najlepszej kondycji. Wtedy jesien/zima 2012 nowe zimowki, a wiosna/lato 2013 nowe letnie.
WhiteDragon, w chwili zakładania (kupowałem w ubiegłym roku) miały 14 tygodni więc chyba OK? Cena owszem niska z powodu rozmiaru, ale jeśli opony dają rade w polskich zimach,a do tego są zawsze tańsze od konkurencji w tym samym rozmiarze, to mogę je jak najbardziej polecić. No, z jednym wyjątkiem - kumpel jeżdził na nich w lato i zjechał jew ciągu niespełna 3 mcy bo "oszczędzał" na opłacie u wulkanizatora za zmianę...
No pewnie, że OK. Cieszę się, że tak tanio kupiłeś, a ze swoich większo rozmiarowych też się cieszę. Oby się zimą nie ślizgały (Twoje i moje).
Ja w poprzednim aucie jeździłem dwie zimy na całorocznych, właśnie na Navigatorach i nie zauważyłem różnicy w jeździe po mieście w porównaniu do opon zimowych. Także Piotrze_K nie przesadzaj, bo jeździłem na całorocznych i bardzo dobrze trzymały się zaśnieżonej jezdni.
Ponadto w mieście takich śniegów nie ma, abym musiał mieć zawsze zimowe opony.
A na lodzie to każda opona będzie zła, zimowa czy letnia, czy całoroczna na lodzie zachowuje się tak samo.
Z tym to się zgodzę, we Wroclawiu i na głównych drogach nie mogłem narzekać, ale w lutym wybrałem się pod Rzeszów na lotnisko, był świeżo spadły śnieg, ubity już oponami innych aut, jechałem z rodziną powolutku, coś koło 20-30 km/h i na łukach łatwo zarzucały tylne nowe jeszcze Navigatory (całoroczne), Przednie Micheliny ultra grip ratowały mi tyłek ;).
Byłem bardzo zaskoczony, ze przy tej ostrożnej wolnej jeździe może jeszcze auto okręcić kilka razy dookoła. Zaznaczam, ze opony obie nowe, 1 roczne, śnieg ubity i śliski jak lód.
Miejscowi z autkami 4x4 pomykali bezstresowo i szybciej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum