Odsadzenie nie zależy bezpośrednio od średnicy felgi, ale jedynie pośrednio od jej szerokości. Oczywiście, zazwyczaj im większa średnica, tym również większa szerokość, ale rozrzuty są jednak spore.
Zatem, jeżeli założyć, że te "siedemnastki" będą miały najpopularniejszą chyba szerokość 7" (i chyba jedyną, która łapie się na zalecaną tolerancję zmiany rozstawu kół?), to ET powinno mieścić się pomiędzy 30 (najlepiej) a 40 (najgorzej) mm.
Witam serdecznie. Czekam na swoje Sandero ale juz teraz planuje przygotowac sie na zime. Chcialem sie dowiedziec jakie macie oznaczenia na seryjnych felgach stalowych? chodzi mi o szerokosc i ET. Wiem tyle ze 15" . W salonie tez mi nic wiecej nie powiedzieli:( Jakiej firmy macie seryjne opony letnie? dziekuje wszystkim za informacje i pomoc.pozdrawiam:)
4x100 otwór centrujący średnica 60mm, osadzenie et50 (wg. homologacji), u mnie były et43 i nie wystawały czyli najlepiej na zimę et43. szerokość 6j
oczywiście można trochę kombinować, jeśli np uważasz że profil większy, a szerokość mniejsza na zimę to możesz założyć 14" 4x100 centrujący 60cm et43 5,5j do tego opony ~165/75 i będzie w porządku. Myślę jednak, że to już można kombinować jak akurat jest okazja na to żeby coś kupić (tak np ja mam zimówki 15" et50 z oponami 195/65 (szersze o centymetr, wyższe o 0,65cm...).
Cztery ważne rzeczy
1) 4x100 i 60mm średnica
2) osadzenie - et38-50 (et38 nie powinno wystawać poza obrys samochodu, a et50 jeszcze nie obciera ;p)
3) szerokość opony a szerokość felgi (są jakieś tabelki na różnych stronach)
4) wysokość całego koła - w przypadku 15" i 185/65 mamy 15" + 185*0,65mm ~(12cm ~ 4,5")(!)
Jeśli oglądasz opony 205 to 65 oznacza już 13,325cm, także opona jest sporo zaduża...
także wysokość 185/65 to podobnie do 205/60, ale wtedy i felga najlepiej gdyby była 6,5j, a et43 (bo nie może wystawać zgodnie z przepisami i nie może obcierać).
No i znowu jeśli 165 - 175 to profil 70.
felga o cal mniejsza profil o 5 w góre (ok)...
Ostatnio zmieniony przez czaju 2011-07-20, 16:05, w całości zmieniany 2 razy
Ja wyszedłem z założenia, że w aucie na gwarancji lepiej za dużo nie kombinować. Moje koła na zimę: 185/65 R15 ET43 - felgi stalowe "salonowe". Na lato mam to samo, tylko ALU i ET chyba 38.
Nie wierze w homologacje, bo 90% samochodów nie miałoby dowodów rejestracyjnych.
Pierwsza sprawa - Sanderka przyjechała na et43 (z fabryki) a w homologacji jak byk et50, pomimo że nigdy takowych na sobie nie miała. Co więcej jest mnóstwo samochodów, które mają totalnie inne felgi niż fabryczne i (raz widziałem Logana na 17") i nikt nie robi problemów. Trzecia sprawa, że nie musisz raczej zmieniać homologacji żeby coś zmienić w samochodzie, a z tego co pamiętam laisar np zrobił 7-os. MCV z 5-os. dostał jakieś zaświadczenie z warsztatu, zrobił przegląd techniczny i wymienił dowód rejestracyjny - także myślę że nie sprawdza się samochodu z homologacją, a samochód sprawdza się (w razie wątpliwości) na stacji diagnostycznej :)
Zresztą - nie ma samochodu zgodnego z homologacją - bo każda kolejna sztuka mniej lub bardziej odbiega chociażby w dziedzinie mocy, a ta sama zmienia się w trakcie eksploatacji.
Tyle, że ja jedne i drugie felgi mam wymiarowo zgodne z tym co w ASO, tyle że stalowe kosztowały 4 w cenie jednej w ASO (nowe felgi), a na alusach przyjechała.
Ostatnio zmieniony przez czaju 2011-07-20, 18:25, w całości zmieniany 1 raz
A co do felg, to jak planujesz zakup to nie dopytuj o rozmiary i parametry po forach tylko powiedz sprzedawcy do jakiego chcesz samochodu i jakiej wielkości. Dobry sprzedawca Ci je dobierze tak, żeby było dobrze. A jak nie dobierze, znaczy nie warto u niego kupować.
A co do felg, to jak planujesz zakup to nie dopytuj o rozmiary i parametry po forach tylko powiedz sprzedawcy do jakiego chcesz samochodu i jakiej wielkości. Dobry sprzedawca Ci je dobierze tak, żeby było dobrze. A jak nie dobierze, znaczy nie warto u niego kupować.
A skąd będziesz wiedział w takim razie że źle dobrał
Pozor zapraszam do Olkusza na kawę i kumpel ci dobierze i felgi i zimówki.
Ostatnio zamówiliśmy u niego letniaki z kumplem i obydwoje jesteśmy zadowoleni. Zimówki już mam 5 sezon i jeszcze 6 napewno dadzą radę. Bardziej się będą nadawały ze starości niż ze zużycia na śmietnik. Najśmieszniejsze, że jeszcze dobrze się trzymają.
Sorry ze dopiero teraz odpisuje ale wczesniej nie siedzialem na forum:( wstyd sie przyznac:( Dzieki wszystkim za pomoc i informacje:) Duzo sie dowiedzialem:) teraz tylko musze jeszcze doczekac sie mojego samochodu:)
Parametry felgi są bardzo dobre.
Moje mają odsadzenie ET 38 - czyli są bardziej na zewnątrz w stosunku do ET 50. Samochód lepiej się prowadzi ale obwiałem się założyć szersze opony 195/65 R15 - może nie potrzebnie.
Umieść zdjęcia - jak wygląda MCV a większych kolach.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-10-06, 22:02, w całości zmieniany 1 raz
Na razie jeszcze nie ma czego pokazywać bo tylko testowo "przymierzyłem" felgę z taką oponą (konkretnie Continental ContiWinterContact 195/65/R15). Facet woła za komplet 750zł, opony w dosyć dobrym stanie (bieżnik min 6mm DOT 0309) więc 2 sezony pojeżdżę ale mam dylemat czy nie kupić nowych opon bez felg za podobną kwotę na stalówki które mam obecnie (fabryczne 15" szer 6", ET50).
Felgi są w sumie tylko szersze o 0,5", też stalowe a sama opona niewiele większa od 185/65R15 jakie mam na lato więc różnica na wysokość i szerokość tak na oko to koło 1cm.
Ostatnio zmieniony przez 123tomek 2011-10-06, 19:40, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-10-09, 19:57 Felgi Stepway - czy będą dobre
Wiem, że temat była wałkowany wiele razy i czytając opinie na innych postach niestety nie znalazłem jednoznaczniej odpowiedzi
Według tego co dowiedzialem się u dealera i na forum to felgi do Dacii StepWay to
Średnica: 15"
Szerokość: 6"
Rozstaw szpilek: 4x100
Osadzenie (ET): 50
Otwór centrujący: 60
Wszystko fajnie, ale znaleźć takie felgi nie dość, że trudno, to jeszcze są dość drogie.
Czy mogę zamiast ET50 użyć ET43?
Czy to nie będzie problemem? Czy nadal wszystko będzie ok?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum