Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Regulacja świateł w Sandero
Autor Wiadomość
rgr 

Marka: AR/Dacia
Model: 156/Sandero
Silnik: 2.0TS / 1.4 MPI
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-01-16, 09:56   Regulacja świateł w Sandero

Jedno światło świeci za wysoko... Mam podejrzenie, że przez otworek w przednim wzmocnieniu (z góry od strony maski) trzeba pokręcić imbusem tą plastikową białą śrubką. Ale wolę zapytać zanim zepsuję...

PS. Czy wy też macie przy reflektorach od wewnętrznej strony dwie czerwone szybkozłączki na przewodach po każdej stronie? Nie wiem czy to fabrycznie, czy może ktoś uskuteczniał jakiś "tuning" włączania świateł.

laisar 
Moderator

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2012-01-16, 10:09   

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=38950#38950 - co prawda logan, ale w pozostałych daciach jest bardzo podobnie.

rgr 

Wysłany: 2012-01-16, 13:28   

A dzięki :)

pozor 

Model: Sandero
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2011
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2012-01-16, 13:44   

W celu regulacji swiatel proponuje Ci sie udac na stacje diagnostyczna gdzie na urzadzeniu prawidlowo wyreguluja Ci swiatla.

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2012-01-16, 14:13   

pozor napisał/a:
na urzadzeniu prawidlowo wyreguluja Ci swiatla

a przy odrobinie szczęścia robią to bezpłatnie (jeśli kierowca "obieca" że przyjedzie na okresowe badanie techniczne do nich) 8-)

DrOzda 

Model: Lodgy
Rocznik: 2012
Wysłany: 2012-01-16, 14:15   

Są w sumie trzy miejsca regulacji. Oprócz regulacji w reflektorze według schematu z linku laisara jest jeszcze regulacja linki sterowanej z kabiny - jest to istotne jeśli reflektory nie opuszczają się bądź podnoszą "współbieżnie" . Trzeba odchylić gumową karbowaną osłonkę regulatora przykręconego do górnej części reflektora i jest wtedy do niej dostęp.
Również polecam wizytę u diagnostów - przy okazji warto sprawdzić i wyregulować światła przeciwmgłowe - w tym celu trzeba odkręcić kratki dostępowe pod zderzakiem i jest wtedy dostęp do śruby regulacyjnej. Wiele osób narzeka że przeciwmgłowe słabo świecą - owszem będzie tak jeśli snop światła jest skierowany kilka metrów przed maską w asfalt.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2012-01-16, 14:20, w całości zmieniany 1 raz  

pozor 

Wysłany: 2012-01-17, 10:10   

U mnie swiatla mijania byly za wysoko ustawione,wymagaly malej korekty,swiatela przeciwmgielne sa prawidlowo ustawione.

rgr 

Wysłany: 2012-01-17, 17:18   

Tak, to będzie przy przeglądzie. Na razie potrzebuję tymczasowo.
Co prawda kręcę, ale nie bardzo widziałem aby środek ruszał się, a w jasny dzień nie bardzo miałem jak sprawdzić.

Poczekam na noc z nadzieją, że nic nie jest uszkodzone.

koniu 

Marka: Lancia
Model: Ypsilon
Rocznik: 2016
Wysłany: 2012-01-18, 13:49   

pozor napisał/a:
W celu regulacji swiatel proponuje Ci sie udac na stacje diagnostyczna gdzie na urzadzeniu prawidlowo wyreguluja Ci swiatla.

Ciekawe ... ostatnio mi tak skrócili, że mało się nie zabiłem ... wziąłem klucz nakładkowy szóstkę 6-kątną (może być zwykły imbus) i zrobiłem po swojemu (odrzucam komentarze w stylu "teraz baran świeci innym po oczach" - NIE ŚWIECĘ :-> ) - uwaga, bo to plastikowa "śrubka" i nie kręcić za długo, bo efekt może być łagodnie mówiąc nietypowy ;-) szczególnie z jednej strony
Ostatnio zmieniony przez koniu 2012-01-18, 13:50, w całości zmieniany 1 raz  

jackthenight 

Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-01-18, 14:02   

koniu napisał/a:
klucz nakładkowy

A może klucz nasadowy ?

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-01-18, 14:02, w całości zmieniany 1 raz  

ajax 

Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Wysłany: 2012-01-18, 21:11   

koniu napisał/a:
klucz nakładkowy szóstkę 6-kątną (może być zwykły imbus)
jackthenight napisał/a:
koniu napisał/a:
klucz nakładkowy

A może klucz nasadowy ?

Albo imbus albo nasadowy. O "nakładkowym" nie słyszałem. Koledzy proszę oświecić mnie ciemnego, bo cuś troszki mnie tu nie pasi i nie rozumiem co poeta chciał przez to powiedzieć ;-)

pozor 

Wysłany: 2012-01-18, 21:51   

koniu napisał/a:
pozor napisał/a:

Ciekawe ... ostatnio mi tak skrócili, że mało się nie zabiłem ... wziąłem klucz nakładkowy szóstkę 6-kątną (może być zwykły imbus) i zrobiłem po swojemu (odrzucam komentarze w stylu "teraz baran świeci innym po oczach" - NIE ŚWIECĘ :-> ) - uwaga, bo to plastikowa "śrubka" i nie kręcić za długo, bo efekt może być łagodnie mówiąc nietypowy ;-) szczególnie z jednej strony

Co takiego Ci skrocili? ;-) gdzie regulowales swiatla? stacja diagnostyczna? nie wydaje mi sie ze samodzielnie bez urzadzenia prawidlowo wyregulowales swiatla.
Ostatnio zmieniony przez pozor 2012-01-18, 21:57, w całości zmieniany 1 raz  

koniu 

Wysłany: 2012-01-21, 12:47   

Teraz to już sam nie wiem jak to nazwać, więc forum jest dla Was (na myśli miał poeta wymienne końcówki z "przedłużką") ;-)

Regulowałem na stacji diagnostycznej i miałem tak skrócone, że maksymalna długość była ustawiona na ok. połowę tego, co miałem do tej pory wg pokrętła - a już raz regulowałem wcześniej w ASO i było git. Wydłużyłem więc sobie sam i wszystko fajnie widzę, a czy są idealnie równe, czy spełniające warunki tego śmiesznego urządzenia, to mnie to nie obchodzi. Snop światła nie dociera do wysokości lusterek samochodu jadącego przede mną i tyle mi wystarczy. Teraz szczerze powiedziawszy nie dziwię się, jak niektórzy mają rozregulowane światła (bo tam ręcznie grzebali bez głowy i teraz świecą innym po oczach), bo "Pan Ziutek" na stacji - ograniczony urządzeniem, pokręcił sobie nic nie mówiąc po swojemu, za co ktoś jeszcze musiał zapłacić.
Ostatnio zmieniony przez koniu 2012-01-21, 12:48, w całości zmieniany 1 raz  

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Rocznik: 2007
Wysłany: 2012-01-21, 13:19   

"Pan Ziutek" nic sobie nie kręci po swojemu, ani nic nie musi mówić, tylko po prostu ustawia tak, jak nakazują mu przepisy.

Oczywiście, też jest tylko człowiekiem, więc może to zrobić źle, ale to należałoby skontrolować po prostu na innej stacji, a nie pseudo-regulując samodzielnie - bo z tego, że Tobie się wydaje, że nikogo nie oślepiasz, koniu, zupełnie nic nie wynika w kwestii faktycznego rażenia...

ajax 

Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Wysłany: 2012-01-22, 00:30   

koniu napisał/a:
(na myśli miał poeta wymienne końcówki z "przedłużką")

Pojmuję. Zwłaszcza mając na zdjęciu :-)

koniu 

Wysłany: 2012-01-26, 14:16   

laisar napisał/a:
"Pan Ziutek" nic sobie nie kręci po swojemu, ani nic nie musi mówić, tylko po prostu ustawia tak, jak nakazują mu przepisy.

Oczywiście, też jest tylko człowiekiem, więc może to zrobić źle, ale to należałoby skontrolować po prostu na innej stacji, a nie pseudo-regulując samodzielnie - bo z tego, że Tobie się wydaje, że nikogo nie oślepiasz, koniu, zupełnie nic nie wynika w kwestii faktycznego rażenia...

laisar z całym szacunkiem, ale nie mam czasu na jeżdżenie po kilku stacjach diagnostycznych, aż mi porządnie wyregulują. Będę na serwisie w ASO, to im dorzucę sprawę "do garnka", a na krókich światłach nie będę jeździć, bo jeszcze kogoś z pobocza przybiorę, albo walnę w jakieś nieparzystokopytne żyjące ...

Odpowiedz do tematu