Witajcie.
Od około 1000 km zaczęło mi głośno chodzić wspomaganie/jakoś wtedy zacząłem zwracać na to uwagę/ w serwisie powiedzieli, że ten typ "tak musi mieć"/jednak to coś mi nie daje spokoju/gdzieś przeczytałem, że może być to pompa/czy macie podobne doświadczenia?
U mnie też czasem w środku słychać wyraźnie a czasem jakby troche ciszej, zaś gdy stanie się obok samochodu to na wolnych obrotach ta pompa jest chyba głośniejsza od silnika. Ale póki co wspomaganie działa, jak przestanie to będę myślał. Inna ciekawostka to że jak DD postoi kilka h na mrozie to potem czasem coś zatrzeszczy w desce rozdzielczej i zaskrzypi w zawieszeniu
Ostatnio zmieniony przez Wojti89 2012-01-29, 00:37, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-01-29, 16:35
w DAćkach o ile się nie mylę, jest klasyczne wspomaganie z pompą hydrauliczną? Jeśli tak,to nic dziwnego,że je słychać, pompa hałasuje, szczególnie kiedy auto jest zmarznięte a płyn wspomagania (nic innego jak dość rzadki olej) stężały. Po rozgrzaniu zapewne robi się ciszej? To samo było w moje astrze G. Wspomaganie pojękiwało podczas kręcenia kierownicą tuż po odpaleniu, potem wyraźnie cichło
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-01-29, 18:31
Elektryczna może być raczej tylko pompa w dci a przekładnia hydrauliczna.
też miałem astrę g i tam pompa była elektryczna, czasami bywała głośniejsza w astrach z problemami z ładowaniem z alternatora.
Wspomaganie zawsze jest głośniejsze przy maksymalnie skręconych kołach i w ogóle przy skręcaniu.
wyprostuj koła na postoju, posłuchaj czy pompa jest głośna, sprawdź poziom płynu i przestań kręcić kierą na postoju:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum