Wysłany: 2011-12-12, 23
chyba każdy kto chciał zabrać głos w tym temacie miał okazję to uczynić i może pora by ten temat zamknąć... mam nadzieję, że Autor tematu podzieli mój pogląd...
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
"Osoba zarabiająca średnią krajową – 4015 zł brutto (wg danych GUS za styczeń 2012), czyli ok. 2900 zł netto i żyjąca samotnie może sobie pozwolić na zakup samochodu nawet za cenę ok. 70 000 zł (przy 5-letnim okresie spłaty). Może zatem myśleć o autach typu Dacia Duster, Kia Sportage, czy też Ford Focus objęty wyprzedażą rocznika 2011. W styczniu zeszłego roku za przeciętne wynagrodzenie, wynoszące 3391 zł brutto (ok. 2428 zł netto) kredytobiorca otrzymałby kredyt o 10 000 zł niższy."
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-02-14, 16:14, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-02-14, 18:13
to,że ktoś może sobie pozwolić na auto określonej klasy o niczym jeszcze nie świadczy. Mam znajomego lekarza, który zarabia naprawdę spore pieniądze i regularnie co trzy lata zmienia auto. Kupuje zawsze auto 3-letnie i przez kolejne trzy lata użytkowania przejeżdża nim około 60-70 tys km, po czym pozbywa się go i zaopatruje się w następne trzymając się zasady,że nabytek ma być od pierwszego właściciela, serwisowany,bezwypadkowy z przebiegiem max do 60-70 tys km.Trudno jest znaleźć taki pojazd, ale taka polityka moim zdaniem jest całkiem rozsądna i ma sporo zalet
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-02-14, 18:16, w całości zmieniany 2 razy
Moim zdaniem Dacia nie jest autem dla biedaków, tylko dla ludzi z mniejszym budżetem lub ludzi którzy chcą mieć nowe auto ale nie chcą na nie wydać wszystkich oszczędności.
Wspomniana już marka też musi zaistnieć na europejskim rynku, a teraz głównym jej atutem jest konkurencyjna cena.
Na to dobrym przykładem jest Hyundai, 10 lat temu był na poziomie Dacii, argumentem za nim była cena i 3-letnia gwarancja. Teraz Hyundai winduje okropne ceny, lecz ma dobrze wykończone wnętrza i można powiedzieć jakiś prestiż (dla mnie już teraz za bardzo futurystyczne ale to według gustu).
Marka: Dacia i Fiat
Model: Duster i Scudo
Silnik: 1,5dci i 1.6jtd
Rocznik: 2012 i 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-02-15, 22:55
Dacia to marka Jak każda inna. Produkuje i sprzedaje, to czysty biznes, a czy dla biedaków? Dla pewnej grupy odbiorców. Oni nie produkują samochodów, zarabiają pieniądze.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-02-18, 17:08
piotr. z, ja za Barum Polaris2 (na śnieg rewelacyjne, na mokrym lepsze od dębicy choć szału nie ma) w 2009 zapłaciłem 680zł za 4 sztuki. Więc chevrolet to już chyba auto dla żebraków kierując się tym kryterium
Na pewno dacia duster to nie auto dla biedaków bo żeby kupić samochód we względnym komforcie trzeba wydać 60 tyś.
Biedacy właśnie kupują używane samochody żeby udawać bogatych , 20 letnie merce itp.
strasznie to zawiłe ale można i tak...
z drugiej strony nasuwa się pytanie co lepiej wymienić? sąsiadów czy samochód... łatwiej na pewno samochód , dlatego takich sąsiadów trzeba trzymać na dystans...
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-02-20, 19:42
A mi się wydaje, że Dacia Duster to auto dla tych, którzy chcą nowe a nie bardzo stać ich na suva tzw renomowanych marek.
Ja się do nich zaliczam. Jak bym miał na wydanie z 70-80 tysi to bym kupił Quashqaia bo jest wykonany lepiej i z lepszych materiałów ale nie mam i zadowalam się tym co mam bo nie stać mnie na wydanie 50 tysięcy na używkę bez gwarancji.
Uważam również, że w naszych realiach wyłożenie 80 tysięcy na samochód jest bez sensu, wyrzucenie pieniędzy w błoto, żadna inwestycja i szkoda się szarpać.
Z podobnej przyczyny nie kupiłem Dustera za więcej niż 50 tysięcy bo uważam że przy tej jakości i realnej wartości samochodu zakup dustera za 76 tysięcy to bzdura.
Nie oszukujmy się to fajne auto ale jakościowo przeciętne, nie będzie trzymało wartości a "wypasione" wersje są nie warte swojej ceny.
Wyposażenie nissana kaszanki z silnikiem 1.6 117 km za 76 tysi:
tempomat
regulacja kierownicy
komputer pokładowy
wspomaganie kierownicy
radio z CD
szyby elektryczne
lusterka elektryczne
felgi aluminiowe
centralny zamek
ABS
poduszki powietrzne
Dodatkowy opis samochodu:
Bezpieczeństwo
ABS, Poduszka powietrzna kierowcy, Poduszka powietrzna pasażera, Poduszki powietrzne boczne, Kurtyny powietrzne, Immobiliser, EBD, ESP, BA
Komfort
Wspomaganie układu kierowniczego, Elektrycznie sterowane szyby - tył, Elektrycznie sterowane lusterka boczne, Podgrzewane lusterka boczne, Elektrycznie sterowane szyby - przód, Komputer pokładowy, Klimatyzacja automatyczna dwustrefowa, Tempomat, Czujnik deszczu, Czujnik zmierzchu, Skórzana kierownica, Regulacja kolumny kierowniczej, Regulacja wysokości fotela kierowcy, Klimatyzowany schowek, Obrotomierz, Centralny zamek sterowany pilotem z kluczyka
Akcesoria
Felgi aluminiowe, Halogeny, Odtwarzacz MP3, Czujnik Cofania, Zestaw głośnomówiący, Elektrycznie składane lusterka, Radio CD sterowane z kierownicy
ja nie potrzebuje czujników zmierzchu, deszczu tempomatu, elektrycznie składanych lusterek itp i nie będę za to płacił dodatkowych 20 tysięcy:)
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-02-20, 19:57, w całości zmieniany 2 razy
Wyposażenie nissana kaszanki z silnikiem 1.6 117 km za 76 tysi:
to jeszcze uzupełnij to informacją ile kosztuje tak wyposażona "kaszanka" z napędem 4WD... są tacy którzy z różnych względów kupili (kupują) samochód właśnie ze względu na taki argument...
Ale wiesz oczywiście, że to jedynie kwestia subiektywnego gustu, prawda...? Dla Ciebie - nie warte, ale ktoś inny może mieć inne zdanie i będzie miał dokładnie tyle samo racji co Ty [:
Wysłany: 2012-02-20, 20:02
Zgadzam się, 4x4 to atut Dustera i tu warto dołożyć jak ktoś potrzebuje takiego auta do celów użytkowych.
Oczywiście, każdy dysponuje swoją kasą jak chce, ja po prostu 80 tysięcy to bym wolał włożyć w większe mieszkanie a nie w samochód:)
Ale każdy ma indywidualne podejście i punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:)
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-02-20, 20:05, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-02-20, 20:18
jako były czytelnik forum nissana naczytałem się sporo narzekań na jakość nissana qashqaia, którego brałem pod uwagę. Cena tego auta z silnikiem benzynowym wyposażonego jak Duster Laureate 4x4 oscyluje koło 100 tys zł, co jest dla mnie abstrakcją
każdy pewnie widział reklamę Dastera w tv i tam jest zawarta cała prawda o gustach i guścikach. Z Daci będą sie śmiali tacy co stac ich na kupno Mercedesa za ponad 100tyś i nie ważne że dacia bedzie wcale nie gorzej sie sprawowała ale dla niego to wstyd pokazać sie w Dacii, przepłaci kupując nowego merca i będzie przepłacał całe życie płacąc kosmicze sumy za utrzymanie całej masy nie potrzebnych nikomu gadżetów które non stopa będą sie psuły ale goscio ma mercedesa .
Może ktos ogladał program gdzie kilkoro projektantów mody z Jacykowym na czele dostali kilka ciuchów markowych i kilka z supermarketu. Mieli zgadnać które są markowe a które nie.
Wynik był taki ze 5 odpiwiedzi z 6 były bładne. A co ciekawe to najbardziej zjechali wykonanie ciuchów które później okazały sie markowymi. I tak jest ze wszystkim że bogaci kupia każde gówno aby było tylko markowe bo ich stać. Natomiast normalny człowiek który liczy sie z kasą wybierze coś co będzie mu potrzebne, tanie , praktyczne proste i nie zawodne .
Wysłany: 2012-02-20, 21:00
Wszyscy macie rację ale to i tak nie zmienia faktu, że dacia jest dla tych co ich stać na dacię, włącznie ze mną bo gdybym miał w cholerę kasy to i tak bym kupił wielkiego terenowego Mercedesa albo bmw x6 i miał bym w d...ie duże spalanie, drogie części i przeglądy:)
I przepłacał bym ile się da a żonie kupił bym zajebiście drogie cabrio i ciuchy w najdroższych sklepach:)
A Jacykowa i jego teorie też bym miał w ...:) tu chyba przesadziłem, biorąc pod uwagę jego orientację...:)
Podejrzewam, że większość z Was też:)
Ale niestety nie mam w cholerę kasy i muszę stąpać realnie po ziemskim padole i kupuję auta praktyczne a nie luksusowe:)
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-02-20, 21:09, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum