Czystszy od mojego i z mniejszym przebiegiem
A chlapacze gdzie, czy jest forumowa uszczelka oraz polecam podłokietnik.
Ogólnie gratuluję i szerokiej drogi
Długo nic tu nie napisałem. Mój Duster przez zimę niewiele jeździł, więc teraz na liczniku jedyne 2300 km. Zimę przejeździłem na salonowych oponach i nie było żadnych problemów, może jak bym jeździł więcej, to bym zainwestował w zimówki. Przez ten okres auto nie sprawiało żadnych problemów, nie wystąpiły żadne usterki poza jedną: przy zakładaniu głośników okazało się, że nie ma zasilania w tylnych drzwiach za kierowcą. Zgłoszę to przy pierwszym przeglądzie. Teraz autko nadrobi zaległości w kilometrach bo zaczyna się sezon wyjazdów i wypraw. Już za tydzień ruszam w Bieszczady a stamtąd po kilku dniach do Rumunii, w Karpaty. Będzie to pierwszy egzamin Dustera w trudnym górskim terenie. Cały wyjazd pochłonie jakieś 3500 km. Jakąś skromną fotorelację będę wrzucał na bieżąco w odpowiednim dziale.
Na razie w aucie nie robiłem żadnych modyfikacji poza przystosowaniem auta do spania (zdjęcia w temacie Spanie w Dusterze). Większe inwestycje na ten rok to rury boczne fabryczne, kangur na przód nie fabryczny. Opony AT, ale chyba poczekam z nimi jak się zużyją fabryczne.
Autko jak na razie bardzo się podoba, ale oczywiście każdy ma jakieś uwagi. O zaletach nie będę pisał, wymienię tylko to co mi przeszkadza. Wg mnie jest trochę źle zestrojona skrzynia biegów, 6 jest za niska, można by było ją tak zestroić, żeby silnik przy 90 - 100 km/h miał niższe obroty. Tak naprawdę jeżeli nie potrzebujemy dużych przyśpieszeń to można sobie darować 5 bieg i z ciut dłuższym pociągnięciem na 4ce zmieniać na 6kę. Drugim mankamentem to położenie pokręteł nawiewu pod takim kontem i tak nisko, że by zobaczyć oznaczenia, gdzie chcemy skierować nawiew to trzeba się schylać, ale to drobiazg pewnie z czasem będę to robił z pamięci. Do termometrów nie mam jakiegoś przywiązania, ale mógł by być fabryczny jak i opcja kom. z chwilowym spalaniem. I ostatni minus to brak wewnętrznej klamki w tylnych drzwiach (klapie).
Co do spalania to na razie się nie wypowiem, bo robiłem trasy po 10 - 20 km. Raz tylko miałem trasę większą niż 100 km. Wtedy przy spokojnej jeździe jeszcze zimą udało mi się osiągnąć wynik 7,4.
Przyszła pora na małe podsumowanie po powrocie z RO. Licznik zbliża się do 9000 km z czego po rumuńskich droga zrobiłem 3500 km wraz z dojazdem i powrotem. Na miejscu większość tras po bocznych drogach z fatalną nawierzchnią i dosyć dużo szutrów oraz trochę lekkiego off-roadu. Zawieszenie spisało się rewelacyjnie jak i napędy. W jednym miejscu zjechaliśmy dosyć ostro z grzbietu połoniny na równą półkę by rozbić biwak, po całonocnej zlewie miałem obawy czy rano po mokrej trawie i błotku wyjedziemy z tego miejsca, ale po zapięciu Look nie było najmniejszych problemów. Trochę szybko zaklejają się błotem fabryczne opony, ale gdy się zużyją to i tak założę AT. Średnie spalanie wyszło mi na poziomie 7,8 były w tym długie podjazdy na 2 biegu, ale też i długie zjazdy, codziennie też przed spaniem autko chodziło sporo na biegu jałowym by ugrzać legowisko przed snem. Jedynka, która ma zastąpić reduktor jest trochę za szybka i słaba, przy naprawdę stromych podjazdach, kiedy trzeba uważnie dobierać tor jazdy, by nie przywalić jakimś wielkim kamorem w spód, to robi się problem. Jak na razie muszę przyznać, że z autka jestem bardzo zadowolony. Czytając na forum o przygodach niektórych użytkowników, muszę przyznać, że chyba trafiłem na dobry egzemplarz . Jak na razie jedyne defekty to słynna śruba pokrywy zaworów, która lekko przecieka, ale to załatwię sam, oraz brak zasilania do głośnika w tylnych drzwiach za kierowcą, ale to już zgłoszę przy okazji 1 przeglądu by się nie bujać niepotrzebnie po serwisach. Nie odnotowałem żadnych pęknięć lakieru i innych dupereli o których tu czytam, ale nie ma się co za wcześniej cieszyć bo to dopiero 9000km. Za 1,5 tygodnia znowu miesięczny wyjazd 2 tyg po Bieszczadach i 2 tyg po Rumunii, pęknie jakieś 5 tyś i zobaczymy czy po powrocie będę nadal tak zadowolony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum