Wszystko uszkodzone w nowym aucie? Chodzi na pełnych obrotach i dlatego wyje.
No patrz, a u mnie nie wyje - u mnie subtelnie szumi i robi niezły wiatr w aucie.
Jedź do ASO.
---
u mnie też działa efektywnie; to moje pierwsze auto z klimą - i nie wyobrażam sobie bym kiedyś kupił bez tej opcji; co roku odgrzybiam a co mniej więcej 2 lata sprawdzam i uzupełniam czynnik chłodzący :)
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-05-04, 21:23
Artus napisał/a:
Wentylator chłodnicy robi wiatr w kabinie? To Ty jedź do ASO
Wentylator chłodnicy ? To zabłysnąłeś teraz :)
Artus to wentylator nagrzewnicy dmucha powietrzem i o nim jest mowa.
Dobrze, że się dowiedziałeś, bo w ASO jakbyś powiedział, że wentylator chłodnicy za słabo schładza ci kabinę, to mieli by pewnie niezły ubaw :)
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-04, 21:41
jackthenight napisał/a:
Artus napisał/a:
Dobrze, że się dowiedziałeś, bo w ASO jakbyś powiedział, że wentylator chłodnicy za słabo schładza ci kabinę, to mieli by pewnie niezły ubaw :)
Tylko jakos jak wlaczam klime wlacza mi sie oprocz wentylatora nawiewu w kabinie wentylator chlodnicy. Zawsze, wiec po czesci jego usterka ( tego duzego ) moze miec wplyw na calosc sprawnosci klimy.
Jechałem wczoraj z Warszawy do Kazimierza, na zewn pewnie cos pod 28-30 st, klima daje rade ale nie powiem bym zmarzl, ot chlodzi. Najlepiej to czuc jak sie wraca do schlodzonego pojazdu. Mialem juiz nabijany czynnik w zeszlym roku, wiec zakladam, ze jest OK. W zwiazku z tym subiektywnym w moim odczuciu poprawnym ale nie wystarczajacym chlodzeniu kabiny planuje zainwestowac w przyciemnienie tylnych szyb + ocieplic podsufitke.
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-05-04, 21:49
Ja od swojej klimy jestem chory właśnie. Żona przez całą drogę mi zwracała uwagę abym wyłączył klimę bo się robi za zimno. Także wieje tym zimnym powietrzem. Nawet jak ustawię nawiew na szybę i nogi, albo na samą szybę to po chwili czuję że wieje zbyt chłodne powietrze.
gdzieś coś ktoś pisze że w Dacii klima jest słaba i w ogóle jakby jej nie było - nie wiem ja tego problemu nie mam, mam porównanie i wciąż nie mam kompleksów - fakt wiatrak pracuje głośno i tylko na I biegu poziom hałasu jest znośny, ale to mi starczało w upały w zeszłym roku schłodzić wnętrze samochodu na 60km do 14stopni.
Druga sprawa to spróbować wyciągnąć filtr kabinowy - niestety ale w samochodach w takowy wyposażony, przy Polskich remontach dróg i wszechobecnym kurzu może się okazać że jest nieźle przytkany...
To że ASO raz coś po czarowało, a nadal nie działa, nie oznacza że TTTM. Jak już pewnie wielu na forum zauważyło moje stanowisko, ASO nie jest dla mnie wiarygodnym źródłem informacji motoryzacyjnych, a już oczekiwanie naprawy nietypowej usterki często mija się z celem, chociaż zdarzają się perełki.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-05-04, 22:30
Mój sposób na optymalną temperaturę przy użyciu manualnej klimy:
1)samochód 8-13h w nasłonecznionym parkingu - zebrać się na odwagę, wskoczyć, odpalić, ustawić klimę na maxa i wyskoczyć z auta
2)miła konwersacja/papieros/cokolwiek (byle nie dłużej niż 3 minuty, bo za bardzo schłodzi)
3)wsiadamy, szybkość nawiewów przy włączonej klimie na najniższy bieg - utrzymuje temperaturę do której schłodził
Sprawdza się w aveo 1.2 z 2009 i sandero dci 2011r
ja przedtem otwieram na chwilę wszystkie drzwi (lub tylko okna - zależnie od okoliczności/miejsca) a po przewietrzeniu/schłodzeniu wnętrza odpalam silnik i klimę i do przodu... wykluczam tym samym konieczność wypalenia papierosa ... (traci na tm ewentualna konwersacja - ale nie zawsze jest ktoś w pobliżu ...)
laisar zaczęliśmy pisać posty razem ale byłeś szybszy...
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2012-05-04, 22:47, w całości zmieniany 1 raz
Bez jaj, tak naprawdę wystarczy otworzyć po jednych drzwiach na przestrzał, najlepiej po skosie - np kierowcy i klapę w heczbeku, albo prawe tylne pasażera w 4D - i po sprawie.
No chyba że tym myśliwym wcale nie chodzi o polowanie... <;
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 60 Skąd: Piaseczno... teraz już Grójec
Wysłany: 2012-05-05, 08:27
jackthenight napisał/a:
Artus napisał/a:
Nie pij tyle albo nie pisz na forum po pijaku, bo nie trybisz nic.
Wysłany: 2012-05-05, 10:04
bebe napisał/a:
A ten Twój automaton do klimy, nie ustawia? Bo zastanawiam się nad zrobieniem sobie takiego samego.
Działa, ale żeby schłodzić to musi najpierw dmuchać chłodnym powietrzem, a ja jestem bardzo wrażliwy, kiedy zimne powietrze z bliska wieje mi prawie że prosto w twarz.
Jak dodam ciepłego, to schładzanie się robi mniej efektywne.
Artus napisał/a:
Nie pij tyle albo nie pisz na forum po pijaku, bo nie trybisz nic.
Hmm a ja dodam swoje 3 grosze tez. Klima w u mnie w dusterze dziala na pewno dobrze, ale jesli jedzie sie w sloneczny dzien i slonce mocno przyswieca w auto to dopiero na 3 biegu i min. temp. w aucie jest przyjemnie. Za to ja odkrylem inny sposob jak temu zaradzic, wlaczam wew. obieg i zdecydowanie lepiej wtedy schladza wnetrze auta. Nie wiem czy to prawdlowe, ale wtedy 2 lub 1 bieg wystarcza.
No wlasnie nie jestem do konca pewien czy tak jest, Przy suchym powietrzu ciezko sie oddycha i mozliwe jest drapanie w gardle. Ostatnio robiac 200km w ten sposob nie zauwazylem zadnych z tych objawow. Na moj gust wnetrze dustera do szczegolnie szczelnych nie nalezy, wiec moze to powietrze nie jest wcale takie suche?
Po kilku próbach optymalnym wydaje się sposób:
- przewietrzenia nagrzanej kabiny (okna lub drzwi),
- włączenie klimy na mocniejsze chłodzenie z opcją nawiewu przez wloty z przodu kokpitu (pokrętło max. w prawo), kierunek nawiewu w górę na szybę lub lekko na boki,
- potem zmniejszenie chłodzenia do optymalnego dla warunków zewnętrznych.
Jak dla mnie klima działa dobrze i wydajnie, nawet przy słońcu na wprost i czarnych ubraniach ..;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum