Witam mam problem z instalacją fabryczną w moim DD
otóż powinno wchodzić 43 l (pojemność 50 l )
już 2 raz udaję mi się zatankować tylko 20 l
a dioda pokazuje full (wcześniej puste )
wiecie może co jest tego stanu przyczyną ?
W poniedziałek dzwonie do serwisu .
Samochód był już tankowany co najmniej 5-7 razy (lpg)
jednak teraz zwróciłem na to uwagę
ponieważ zakończył się okres docierania
coś jest nie tak z instalacją w moim aucie ponieważ był problem z włączaniem LPG od nowości
w serwisie już zamówiono odpowiednią cześć i teraz na nią czekają
jednak ten problem teraz wyszedł .
Wydaję się iż jest to problem z regulacją jakiegoś zaworu , lub czujnik za szybko pokazuję pusty bak .
Dostałem samochód z pełnym bakiem lpg i wyjeździłem 2 razy więcej niż teraz .
Wydaje mi się iż samochód przy 30 l pokazuję pusty bak (czerwona dioda) i tym jest to spowodowane .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2012-05-05, 22:59, w całości zmieniany 1 raz
nie wiem czy dobrze rozumiem, wyjeździłeś LPG do końca i przy pustym zbiorniku (po automatycznym przełączenia zasilania na benzynę) wchodzi tylko 20 l? czy tylko sugerujesz się tym, że dioda (czerwona) świeci sygnalizując pusty zbiornik LPG i udaje się zatankować w/w 20 l LPG... u mnie jest tak, że czerwona dioda zapala się po ok. 300 km (zbiornik realnie mieści 62 l LPG) i też można odnieść wrażenie, że zbiornik jest pusty ale samochód przejeżdża jeszcze na gazie kolejne 300 km i więcej i po zużyciu wszystkiego gazu automatycznie przełącza się na zasilanie benzyną...
hmm ciekawa koncepcja , wydawało mi się iż gdy pali się czerwona (tylko ) to jadę na benzynie
spróbuje zrobić według twoich instrukcji
ale i tak zadzwonię do serwisu bo po coś mi ta gwarancja :)
jeżeli masz instalację fabryczną to zapewne jest to Landi Renzo Omegas... całkowite zużycie LPG ze zbiornika sygnalizowane jest sygnałem dźwiękowym i przełączeniem zasilania na benzynę, należy wówczas ręcznie wyłączyć funkcję zasilania LPG (przestanie "pipczeć" sygnalizator) i wtedy masz pewność, że zużyłeś wszystek (?) gaz a tankowanie do pełna pokaże rzeczywistą pojemność zbiornika...
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-05-06, 13:45
Trzy tankowania LPG pod rząd i spalanie w trasie 8,2-8,5 l./100 km. Samochód zapakowany pod dach, komplet na pokładzie, jazda do 100 km/h. Całkiem nieźle, zastanawiam się czy można zejść poniżej 8 l./100 km. W MCV oczywiście.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Trzy tankowania LPG pod rząd i spalanie w trasie 8,2-8,5 l./100 km. Samochód zapakowany pod dach, komplet na pokładzie, jazda do 100 km/h. Całkiem nieźle, zastanawiam się czy można zejść poniżej 8 l./100 km. W MCV oczywiście.
Witam
Widzę że wielkość spalania byłaby dla mnie akceptowalna.
Pytania:
1. Podobno regulacja zaworów co 15 tys. km (info z serwisu Renault)?
2. Serwisy oferują montaż instalacji Landi (droższa ale taka jak fabryczna) lub Lovato (tańsza). Obydwie są IV generacji. Co wybrać? Podobno w Lovato jakiś element jest mniej trwały niż w Landi.
3. Jak długo trwał montaż instalacji Landi w firmie Trans Wag? Serwis Renault Rzeszów montuje instalację przez 3 dni.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez art30 2012-05-07, 10:55, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-05-07, 10:54
art30 napisał/a:
Co wybrać? Podobno w Lovato jakiś element jest mniej trwały niż w Landi.
Lovato jest w kilku wariantach dostępny, jeśli mowa o Lovato Smart to ma on tańszy sterownik (ale do daćki OK, po prostu nie obsługuje motorów powyżej 120/130KM OIDP) i mniej trwałe wtryskiwacze. Różnica cenowa to 2300zł Lovato vs 2990zł Landi Renzo Omegas. Osobiście wolałbym dopłacić
Co wybrać? Podobno w Lovato jakiś element jest mniej trwały niż w Landi.
Lovato jest w kilku wariantach dostępny, jeśli mowa o Lovato Smart to ma on tańszy sterownik (ale do daćki OK, po prostu nie obsługuje motorów powyżej 120/130KM OIDP) i mniej trwałe wtryskiwacze. Różnica cenowa to 2300zł Lovato vs 2990zł Landi Renzo Omegas. Osobiście wolałbym dopłacić
Nie wiem jaki to wariant Lovato. W ulotce Serwisu Renault jest tylko informacje że to ta sama generacja ale dla mniej wymagających klientów (jaki to ma być ten mniej wymagający klient ?). Facet z serwisu twierdzi że wtryski gazu ciszej pracuję w Lovato. Dla mnie nie ma to znaczenia - MCV i tak nie pracuje jak Rrolls-Royce.
3. Jak długo trwał montaż instalacji Landi w firmie Trans Wag?
8 (osiem) godzin... instalacja Landi Renzo Omegas, samochód Duster, zbiornik w miejscu koła zapasowego, wlew gazu pod klapką obok wlewu benzyny... firma Trans Wag oferuje również inne, tańsze instalacje LPG - w tym Lovato...
Zdarzało mi się, że samochód uznawał na autostradzie że nie ma gazu, a po ponownym odpaleniu na wolniejszej drodze zrobił jeszcze 30-40km. Co ciekawe tylko pod warunkiem, że nie chciało się pojechać agresywniej. Wynika to chyba z samego ciśnienia w zbiorniku, bo to jest chyba mierzone...
stag 300 premium. Może przegiąłem z tą ilością kilometrów jak sobie tak przypominam, ale fakt faktem, że przy jeździe spokojnej (tak na 7l LPG/100km) po brutalniejszej (11-12l LPG/100km) na rzekomo pustym zbiorniku udawało mi się dojechać przykładowo z Olkusza to Jerzmanowic...
Czaju ma rację. U mnie jest podobnie po jeździe przez 100 - 150 km A4 z silnikiem na 4500 - 5000 obr/min wyłącza się instalacja przy niskim ciśnieniu gazu na listwie wtryskowej. Po obniżeniu prędkości obrotowej do 3000 obr/min i resecie instalacji przejeżdżam jeszcze około 20 - 30 km. Przy normalnej jeździe coś takiego nie występuje.
Po prostu przy zbyt niskim ciśnieniu gazu w zbiorniku parownik nie ma wydajności takiej jaką potrzebuje listwa przy pełnym obciążeniu i bardzo wysokich obrotach.
Ale o to będę się pytał na przeglądzie w serwisie gazowym - czy tak ma być czy to jakaś kicha z wydajnością.
malygabrys, tak jak mówiłem - skoro mierzymy ciśnienie, to wydaje się być dość intuicyjne. Szczególnie że nigdy nie doprowadza się do stanu żeby zbiornik był w 100% pusty (ze względów bezpieczeństwa). Nie chcę oszukać, ale chyba kilkanaście procent pojemności zbiornika jest zawsze...
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-07, 18:23
W cytrynie AX mialem gaz II generacji. Pod koniec oproznienia zbiornika pozwalal na powolne toczenie sie z predkoscia 40-60 km/h przy ok 3-3.5 tys obr. Jednak wzrost predkosci obr. silnika skutkowal utrata mocy az do zgasniecia silnika. Ta instalacja sie sama na gaz przelaczała ale odwrotnie juz nie, trzeba było recznie wymuszac.
Szczególnie że nigdy nie doprowadza się do stanu żeby zbiornik był w 100% pusty (ze względów bezpieczeństwa)
wydaje mi się, że względy bezpieczeństwa nie mają tu nic do rzeczy a jeżeli tak to co się może wydarzyć jak zbiornik zostanie opróżniony? silnik nie zgaśnie (pomijam awarię ale to i przy jeździe "na benzynie" może się zdarzyć), ja miałem przypadki opróżnienia zbiornika i nic się nie wydarzyło, zasilanie zostało przełączone automatycznie na benzynę a po zatankowaniu LPG wszystko było OK...
Zdarzało mi się, że samochód uznawał na autostradzie że nie ma gazu, a po ponownym odpaleniu na wolniejszej drodze zrobił jeszcze 30-40km. Co ciekawe tylko pod warunkiem, że nie chciało się pojechać agresywniej. Wynika to chyba z samego ciśnienia w zbiorniku, bo to jest chyba mierzone...
Co do przełączania się z gazu na benzynę to oprócz spadku ciśnienia w zbiorniku to może być jeszcze zle zamontowany zbiornik LPG to znaczy wielozaworem w stronę przodu samochodu do tak zwanej "jazdy na wstecznym",niestety u mnie tak zamontowali i przy około 1/4 zbiornika i agresywnym ruszeniu przerzuca na benzynę. Nie jest to bardzo uciążliwe a obracać cały zbiornik nie kalkuluje się zbytnio.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
logiczny w określonych tym artykułem założeniach, każdy użyszkodnik samochodu ma inne parametry (potrzeby) i stosownie do nich sam kalkuluje czy nakład na instalację LPG będzie dla niego opłacalny czy nie a złowieszcze prognozy odnośnie do zamiarów unijnych ustawodawców podniesienia akcyzy na gaz LPG są od dawna głoszone i ... póki co ...są głoszone...
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-05-22, 15:12
Nie zawsze dystans pokonywany na trasie dom-praca-dom jest kluczowym kryterium. Znam gościa który ma raptem 10km do pracy ale minimum 3 weekendy w miesiącu robi trasy po 250-300km.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum