Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-14, 15:56
Człowiek sie czasem przyzwyczaja do odgłosów swojego pojazdu dopiero jak posłucha innego egzemplarza, w którym wszystko działa jak należny możne zauważyć, ze coś u niego jest nie tak. W szczególności dotyczy usterek, które nasilają się powoli, coś głośniej inaczej pracuje a nie od razu pierdut i wiadomo ze awaria.
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2012-08-17, 19:15
Byłem dzisiaj na stacji diagnostycznej z prośbą o sprawdzenie zawieszenia. Opowiedziałem mechanikowi o dziwnych dźwiękach podczas skrętu na nierównościach. Samochód dokładnie sprawdził mi na szarpakach (ok 20min). Z kanału słyszałem tylko z ust mechanika słowa typu hmmm, hmmm. Podszedł do mnie i mówi... panie tu wszystko sztywne jak w nowym aucie. Sytuacja identyczna jak u jackthenighta.Przypuszczam, że samochód mamy z tego samego kwartału. Co to może być? nie mam najmniejszego pojęcia
No a ja ładnie sobie załatwiłem zawieszenie przez końcówki drążka kierowniczego. Najpierw były luzy na jednej stronie potem na drugiej, a ja głupi jeździłem dalej, i ciągle wytłumaczenia, że nie ma kasy, niema czasu na wymianę a do pracy blisko bo kilka kilometrów. Więc taki efekt że wczoraj jak się trochę bawiłem z końcówką to chyba w srodku szczeliła ta śruba i jak lekko odkręciłem to już niestety nie da się jej odkręcić i teraz muszę pomalutku jechać na warsztat żeby wymienili obie.
Acha i najważniejsze od luzów na końcówkach drążka i długiego jeżdżenia na nich poszedł sworzeń wachacza i cholera jasna łożysko w przednim kole. Tak się kończy zaniedbywanie luzów w zawieszeniu, to potem koszty człowieka dopadają
Wysłany: 2012-08-26, 10:47
Może któryś z kolegów lub koleżanek wie, kto jest producentem oryginalnych części zawieszenia Dacii? Chodzi mi końcówki drążków, łącznik stabilizatora i wahacze.
Kol. ozi77, jak już się chcesz wypowiadać na jakiś temat to może byś wpierw zaczerpnął trochę wiedzy o mechanice zawieszenia aut z przednim napędem a nie zadawał iluzorycznych pytań.
Ostatnio zmieniony przez chriskb 2012-08-26, 11:31, w całości zmieniany 1 raz
Co ma wspólnego łożysko do luzów na gałkach i cała reszta ?
Ano ma wiele. Zawieszenie samochodu, to jedna zbita całość, która ze sobą świetnie współpracuje jak jest w pełni sprawna. A każdy uszkodzony element zawieszenia, będzie z czasem powodował awarię kolejnych elementów, gdyż każdy z nich ma spełniać swoje zadania, a jeśli któryś przestaje to robić cierpią na tym kolejne, tym bardziej na polskich dziurawych drogach.
Wysłany: 2012-08-26, 18:29
Kratylos napisał/a:
Mariusz napisał/a:
Może któryś z kolegów lub koleżanek wie, kto jest producentem oryginalnych części zawieszenia Dacii? Chodzi mi końcówki drążków, łącznik stabilizatora i wahacze.
Witam .
Jakich producentów końcówek polecacie , potrzebuje wymienić końcówkę z prawej strony ale nie wiem na którego producenta się zdecydować czy np MAXGEAR, TEKNOROT ,QUALITE FRANCE jest coś warte czy może polecacie coś innego. Chodzi o dobrą jakość za rozsądną cenę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum