Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2010-10-11, 11:21
Opony: Logan/Sandero I+II+III / Lodgy / Dokker / Jogger
Autor Wiadomość
Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2012-09-23, 09:40   

odradzam kupowanie opon chińskich. Nie są aż taką okazją cenową, żeby godzić się na wyraźnie gorsze, a przede wszystkim bardzo niezrównoważone parametry (są słabsze nawet od tanich budżetówek) Chodzi konkretnie o to,że taka opona może być np bardzo przyzwoita na suchej nawierzchni, za to na mokrej lub zaśnieżonej jest fatalna i poza wszelkimi normami. Jeździsz przecież w zmiennych warunkach. Nawet zimą trafiają się okresy z niewielką temperaturą ujemną lub nawet wręcz dodatnią, suchą i idealnie czysta nawierzchnią, a za parę dni pada marznący deszcz albo mamy zawieję. Opona zimowa w każdych warunkach musi utrzymywać jakiś rozsądny poziom. Opony chińskie zwykle tych warunków nie spełniają. Zapewne za kilka-kilkanaście lat ich jakość się poprawi na tyle,że będą warte zainteresowania. Tylko,że za tym pójdzie z pewnością podwyżka ceny. Identyczna sytuacja miała miejsca z oponami koreańskimi. Kiedyś np "Kumho" były tanie i fatalnej jakości, teraz często nie ustępują innym produktom - niestety również ceną. Oszczędzając na oponach oszczędzasz na własnym bezpieczeństwie (a przy okazji tych , których przewozisz)
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-09-23, 09:42, w całości zmieniany 3 razy  

wiciu_r 

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6Mpi
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-09-23, 10:38   

Osobiście w C5 używałem letnich Sawa Intensa bo w teście były niezłe jeśli chodzi o aquaplaning, oczywiście nowych.
Teraz razem z Lodgy będę w salonie kupował też oferowane przez nich zimówki po 240zł, ale jakoś nie zapytałem o markę.

Dar1962 

Wysłany: 2012-09-23, 11:33   

może oferują zimowe motrio? Słyszałem o nich dobre opinie

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wysłany: 2012-09-23, 11:45   

Dar1962 napisał/a:
może oferują zimowe motrio

czyżby "marka" motrio rozszerzyła już swoje "wpływy" :-P na opony? jeżeli tak, to może być interesująca alternatywa... :-)

Dar1962 

Wysłany: 2012-09-23, 12:22   

Zimowe motrio oferowali u Nazarka na Kunickiego już w październiku 2011, kiedy zamawiałem auto. Miałem na nie chrapkę ale zanim się zdecydowałem, szybko się rozeszły, bo mieli niewiele a cena była rozsądna.Oglądałem je i wyglądały bardzo solidnie
http://moto.wp.pl/kat,551...,wiadomosc.html

motrio_winter.jpeg
Plik ściągnięto 170 raz(y) 62,69 KB

Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-09-23, 12:25, w całości zmieniany 2 razy  

tomszafa 

Model: Duster
Silnik: 1.6 16V 4x2 + LPG
Wersja: Delsey
Wysłany: 2012-09-23, 18:52   

Modlishkaaa napisał/a:
Dziękuję za tak duży odzew ;) nie jestem chętna do zakupu takich opon ale chciałam poznać Waszą opinię - może byście mnie czymś zadziwili ;) Pan zapewniał o 2letniej gwarancji, o klientach super zadowolonych, twierdził,m że na 1000opon wraca do reklamacji ok 5sztuk. Mimo wszystko i tak nie byłam nimi zainteresowana. Znalazłam na oponeo opony za 177zł, nie wiem jednak co o nich myśleć gdyż produkcja - Chiny ...

Rzważam:

http://www.oponeo.pl/dane...185-65-r15-88-h

http://www.oponeo.pl/dane...185-65-r15-88-t

Moim zdaniem odpuść sobie opony chińskie. Sam pracuje w fabryce opon i wiem jak skomplikowanym produktem jest opona i jak dużo od jej jakości zależy.
Z tych co wymieniłaś wziąłbym Daytony bo sam na nich jezdze (grupa Bridgestone) ;-)

www.dusterklub.pl - KLUB DUSTERA

marszelest 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V / LR-IV
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-09-23, 18:59   

z tych 4 linków to dayton i kormoran
kormoran ma lepszy bieżnik ale mniejsza trwałość
z tych 4 opon ja bym wybrał dayton
ale to tylko moja opinia

czaju 

Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wersja: Prestige
Wysłany: 2012-09-24, 13:32   

wszystkie "driftowozy" na imprezach jeżdżą na bieżnikowanych i... jeśli jest jakiś warsztat z renomą w pobliżu (np. jakiś team się tam zaopatruje na bieżąco) to i technologia jest odpowiednia. Pamiętam jak w zeszłym roku na finałach w Sosnowcu "Ogień" pokazywał nowy produkt jego sponsora i upalał gumę na różowo... W autobusach, ciężarówkach jest tak samo bezpiecznie jak w osobówce - chyba każdy miał okazję widzieć taki kawał nadlewki z dużej opony na poboczu - wszystko w granicach rozsądku. Najtańsze nowe pewnie okażą się gorsze od dobrych bieżnikowanych...

Lukas87 

Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Wysłany: 2012-09-24, 13:59   

czaju napisał/a:
Pamiętam jak w zeszłym roku na finałach w Sosnowcu "Ogień" pokazywał nowy produkt jego sponsora i upalał gumę na różowo.

Znam tą firmę pare km od domu, kuzyn kupował od nich bieżnikowane do CC i nic się nie działo
http://www.globgum.com.pl/glob-gum/index.htm

tomszafa 

Wysłany: 2012-09-24, 14:56   

czaju napisał/a:
wszystkie "driftowozy" na imprezach jeżdżą na bieżnikowanych i... jeśli jest jakiś warsztat z renomą w pobliżu (np. jakiś team się tam zaopatruje na bieżąco) to i technologia jest odpowiednia. Pamiętam jak w zeszłym roku na finałach w Sosnowcu "Ogień" pokazywał nowy produkt jego sponsora i upalał gumę na różowo... W autobusach, ciężarówkach jest tak samo bezpiecznie jak w osobówce - chyba każdy miał okazję widzieć taki kawał nadlewki z dużej opony na poboczu - wszystko w granicach rozsądku. Najtańsze nowe pewnie okażą się gorsze od dobrych bieżnikowanych...

Sorki ale nie porównuj bieżnikowania opon osobowych do ciężarowych. Konstrukcja opony jest zupełnie inna i opony ciężarowe są przystosowane do ponownego bieżnikowania, znaczy ich budowa jest dużo wytrzymalsza (konstukcja pod bieżnikiem) niż opon osobowych.
Ja nikogo nie chce uświadamiać i jak chce to niech jeździ na bieżnikowanych. Ale bieżnik opony to nie wszystko. Czy wiecie jakie opony są użyte do bieżnikowania? W jakim stanie jest ich kord, bok opony, wnętrze?

michal_suchy 
Zielony listek

Marka: Renault / Zainteresowany Dacia
Model: Grand Scenic/Zainteresowany Duster
Silnik: 1,9 dCi / Zainteresowany 1,6
Wysłany: 2012-09-24, 15:13   

Używam opon bieżnikowanych zimowych firmy Targum. Przez dwa sezony(około 30 tyś km) , nic się z nimi nie dzieje . Używam ich w Grand Scenicu 1,9dci tak że maja co dźwigać. Odpowiem może na kilka argumentów z wcześniejszych postów .
1. Jak zawsze ważny jest producent , opony mają 2 lata gwarancji door to door i jeśli coś się stanie nie ma problemu z wymianą.
2. Cena , jeśli porównujecie oponę bieżnikowaną z nowymi to tak jak by porównać renault czy Dacię do Audi czy BMW . W przypadku 16" nowa kosztuje 330-400 zł bieżnikowana 125zł . Jeśli te porównanie ma mieć sens to należy porównać 3 letnią oponę używaną dobrego producenta z fabrycznie nową bieżnikowaną. Dopiero wtedy cena będzie podobna.
3. Ktoś mówił że są wadliwe, nowym oponom też trafiają się wady i z gwarancją w tym przypadku też bywa rożnie - najczęściej odpowiedź" że to z winy użytkownika".
4. I tak na koniec , jeśli kupi się oponę bieżnikowaną znanego i polecanego producenta to nie ma z nim aż takich strasznych problemów. Testy wykazują że na śniegu są nawet lepsze niż firmowe. Na mokrym gorzej ale tragedii nie ma . Może są trochę głośniejsze , ale przynajmniej jak się trafi w zimową wyrwę w jezdni to mniej żal ;).

Nie namawiam nikogo do zakupu , przedstawiłem jedynie własne doświadczenia. Ja jestem zadowolony mając na względzie (cena-jakość).
Ostatnio zmieniony przez michal_suchy 2012-09-24, 15:34, w całości zmieniany 1 raz  

TD Pedro 

Wysłany: 2012-09-24, 16:48   

nie bardzo rozumiem poniższy wywód
michal_suchy napisał/a:
2. Cena , jeśli porównujecie oponę bieżnikowaną z nowymi to tak jak by porównać renault czy Dacię do Audi czy BMW . W przypadku 16" nowa kosztuje 330-400 zł bieżnikowana 125zł . Jeśli te porównanie ma mieć sens to należy porównać 3 letnią oponę używaną dobrego producenta z fabrycznie nową bieżnikowaną. Dopiero wtedy cena będzie podobna.

czego ma dowodzić? trochę dziwnie brzmi sformułowanie "fabycznie nowa bieżnikowana", na pewno są firmy które rzetelnie wykonują proces bieżnikowania ale jednak podzielam stanowisko kol. tomszafa
Cytat:
Sorki ale nie porównuj bieżnikowania opon osobowych do ciężarowych. Konstrukcja opony jest zupełnie inna i opony ciężarowe są przystosowane do ponownego bieżnikowania, znaczy ich budowa jest dużo wytrzymalsza (konstukcja pod bieżnikiem) niż opon osobowych.
Ja nikogo nie chce uświadamiać i jak chce to niech jeździ na bieżnikowanych. Ale bieżnik opony to nie wszystko. Czy wiecie jakie opony są użyte do bieżnikowania? W jakim stanie jest ich kord, bok opony, wnętrze?

michal_suchy 
Zielony listek

Marka: Renault / Zainteresowany Dacia
Model: Grand Scenic/Zainteresowany Duster
Silnik: 1,9 dCi / Zainteresowany 1,6
Wysłany: 2012-09-24, 17:04   

[quote="TD Pedro"]nie bardzo rozumiem poniższy wywód
michal_suchy napisał/a:

czego ma dowodzić? trochę dziwnie brzmi sformułowanie "fabycznie nowa bieżnikowana"

Ma to na celu pokazać że opona bieżnikowana jest bardzo dobrym produktem w stosunku do ceny. I można grymasić że może jest głośniejsza, trochę gorzej zachowuje się na mokrym. Jeśli są kryteria że mam w portfelu 500zł idzie zima i mam kupić opony używane np. 3 letnie to ja osobiście wybrał bym nie używane bieżnikowane. Pomijam kwestie umoralniana typu jak cie nie stać na auto to kup rower , bo nie o to w tyj dyskusji chodzi.

Do kolegi TD Pedro:
Fabrycznie nowa opona bieżnikowana to znaczy że ma nowy bieżnik 8mm ;) i nikt na nim nie jeździł. Cały czas mówimy o zimówkach.

TD Pedro 

Wysłany: 2012-09-24, 18:18   

michal_suchy napisał/a:
Pomijam kwestie umoralniana typu jak cie nie stać na auto to kup rower , bo nie o to w tyj dyskusji chodzi.

daleki jestem od tego typu uwag :roll:

natomiast poniższe wyjaśnia mi co miałeś na myśli
michal_suchy napisał/a:
mam kupić opony używane np. 3 letnie to ja osobiście wybrał bym nie używane bieżnikowane

nie załapałem o co chodzi z porównywaniem o które pytałem, jaki miałby być kontekst tego porównania - teraz już wszystko jasne :-)

(a sformułowanie "nowa bieżnikowana" cokolwiek by nie znaczyło to brzmi trochę... dziwnie :-P )
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2012-09-24, 18:21, w całości zmieniany 1 raz  

tomszafa 

Wysłany: 2012-09-24, 18:20   

michal_suchy napisał/a:

Do kolegi TD Pedro:
Fabrycznie nowa opona bieżnikowana to znaczy że ma nowy bieżnik 8mm ;) i nikt na nim nie jeździł. Cały czas mówimy o zimówkach.

Nowy bieżnik? No i?
Jeszcze raz powtarzam opona to nie tylko bieżnik. Ale tak jak mówiłem nie zamierzam nikogo pouczać i każdy robi jak chce. Opona może Ci się rozlecieć od środka a bieżnik możesz mieć nówka nie zużyty, to samo może się stać z bokiem opony. Jaką masz gwarancję, że opona poddana bieżnikowaniu nie ma np. 10-15 lat? Jak to sprawdzisz?
Ja po prostu znam proces produkcji opony i wiem jak bardzo jest to skomplikowany proces.
Ja nie dam się nigdy namówić na bieżnikowane opony. Dla mnie bezpieczeństwo jest ważniejsze.
A jak napisałeś, że zdarzają się reklamacje również w nowych oponach, jest to prawda ale ryzyko w porównaniu z bieżnikowanymi jest dużo mniejsze.

Dar1962 

Wysłany: 2012-09-24, 18:33   

określenie: fabrycznie nowa opona bieżnikowana, brzmi paradoksalnie, żeby nie powiedzieć - niedorzecznie. Albo coś jest fabrycznie nowe albo bieżnikowane, czyli odnawiane, regenerowane, naprawiane czy jakby to jeszcze nazwać. Jak wskazuje praktyka - nie wszystko i nie w każdych okolicznościach da się zregenerować na tyle skutecznie, aby stan techniczny i jakość tego przedmiotu można było określić jako równoznaczny z nowo wytworzonym. Takie opony są dobrym tego przykładem
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-09-24, 18:37, w całości zmieniany 3 razy  

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Rocznik: 2011
Wysłany: 2012-09-24, 18:59   

Bieżnikowane to były dobre ale XX wieku. Obecnie to chyba nikt normalny takich opon do nowych aut osobowych nie zakłada oprócz tych grup, które startują w ekstremalnym off-road na mocno modifikowanych autach 4X4, gdzie liczy się trakcja a nie szybkość.

Dyziek 

Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny
Wysłany: 2012-09-25, 09:58   

Czytam Wasza dyskusje i jestem lekko przerazony plynacymi z niej wnioskami.
Nie oszczedzajcie na oponach. Czy klocki hamulcowe tez kupujecie uzywane?

Wybaczcie prosze, jesli ponizsze moje sugestie kogos uraza. Zalezy mi na tym, by dac przez analogie do myslenia. Nie ryzykujcie zyciem, zdrowiem i przyszloscia.

Czy kupicie dla siebie / partnera (w zaleznosci od płci) tanie prezerwatywy w kiosku, albo takie lezace sobie na naslonecznionej wystawie od x czasu?
Czy bedac juz 'po' gumke myjecie, suszycie, pudrujecie i zwijacie do ponownego wykorzystania?
Jestem pewien, ze nikt z Was tego nie praktykuje. A dlaczego? Przeciez ryzyko peknietej gumy ze stalym partnerem jest mniejszym problemem, niz 'odpadnieta nalewka', czy peknieta opona w samochodzie. Mozecie zabic nie tylko siebie.
Skoro w codziennym zyciu zachowujecie sie racjonalnie (bezpieczenstwo jest podstawa), to dlaczego majac samochod zachowujecie sie irracjonalnie?

Tak jak pisalem wyzej. Nie zamierzam nikogo urazic, lecz zmusic do przemyslenia.

pozdrawiam,
M.

kukubara 

Marka: daeewoo fan :)
Model: Octavia, moze za niedlugo DACIA
Silnik: 1.6
Rocznik: Kraków
Wysłany: 2012-09-25, 11:27   Re: Opony bieżnikowane-nalewki

Modlishkaaa napisał/a:
Jak w temacie

Niebawem przyjdzie czas na kupno 2 opon zimowych i zastanawiam się nad oponami bieżnikowanymi, które nie ukrywam są w zachęcających cenach ok 120-130 zł za jedną. Co sądzicie o tego typu oponach ??

Od "kilku aut" jezdze na wielosezonowych oponach Debica Navigator:
http://www.opony.com/para...-195-65r15-91-t
187zl / szt z dostawa pod drzwi.

Opony zachowuja sie bardzo dobrze przez caly rok - nikt mnie juz nie namowi
ani na letnie, ani na zimowe, ani tym bardziej na bieznikowane za 130zl/szt.

Jakub

Lukas87 

Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Wysłany: 2012-09-25, 11:50   

Tym bardziej jeśli ktoś robi 10kkm rocznie i kupuje bieżnikowane :roll:

wiciu_r 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6Mpi
Wysłany: 2012-09-25, 12:20   

I tu trochę odbiegnę od tematu, ale czy zakup opon deklarowanych przez producenta jako cołoroczne znosi prawdopodobny przyszły obowiązek stosowania opon zimowych?

wojtek_pl 

Marka: Peugeot
Model: 3008
Silnik: 2.0 HDI 165
Wysłany: 2012-09-25, 12:23   

wiciu_r napisał/a:
I tu trochę odbiegnę od tematu, ale czy zakup opon deklarowanych przez producenta jako cołoroczne znosi prawdopodobny przyszły obowiązek stosowania opon zimowych?
Tego nie wiadomo bo nie ma chyba jeszcze projektu ustawy a tym bardziej przegłosowanej ustawy, która może być zupełnie różna od projektu. A diabeł tkwi jak zwykle w szczegółach. I mam szczerą nadzieję, że żadnego takiego obowiązku nie będzie ! :evil:
Ostatnio zmieniony przez wojtek_pl 2012-09-25, 12:23, w całości zmieniany 1 raz  

kapelusznik 

Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022
Wysłany: 2012-09-25, 12:23   

wiciu_r napisał/a:
czy zakup opon deklarowanych przez producenta jako cołoroczne znosi prawdopodobny przyszły obowiązek stosowania opon zimowych

np Navigator ma oznaczenie M+S - czyli to samo co na zimowych

Navigatory 2 miałem 3 sezony na Felicii, teraz ten komplet razem z autem upala brat
ani on, ani ja nigdy nie narzekałem

w lecie troszkę głośniejsze od letnich, natomiast w zimie nie ma porównania do "nie zużytych zimówek z niemiec" ;-)

kupiłem tylko dlatego że skończyły mi się na raz zimówki i letnie, w Dacii pewnie zrobiłbym to samo
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2012-09-25, 12:26, w całości zmieniany 1 raz  

Dyziek 

Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny
Wysłany: 2012-09-25, 12:24   

Potwierdzam, mialem caloroczne Navigatory w Matizie. Na miasto jest ok.

kukubara 

Marka: daeewoo fan :)
Model: Octavia, moze za niedlugo DACIA
Silnik: 1.6
Rocznik: Kraków
Wysłany: 2012-09-25, 12:24   

Jedyna wmiare sensowna informacja ktora znalazlem w sieci n/t tego
kretynskiego obowiazku to taka, ze "będzie musiało to być ogumienie
zimowe bądź całoroczne z bieżnikiem nie płytszym niż 4 mm."

Ciekawe ktory producent gum zalatwil te przepisy i ile to kosztowalo...

J
Ostatnio zmieniony przez kukubara 2012-09-25, 12:25, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu