Marka: Dacia/Renault
Model: Duster 4x2/Fluence Intens
Silnik: 1,6/1,6
Rocznik: 2012/2016
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2012-11-11, 20:01
Pewnie, że się dało. Tylko, że w tym miejscu nie spełniałyby żadnej funkcji ochronnej. Tu gdzie są, w znacznym stopniu to jednak one wystawiają się na cios. Poza tym na żywo nie wygląda to aż tak źle.
P.S.
W instrukcji listwekowej stało napisane "13 centymetrów nad przetłoczeniem".
Ostatnio zmieniony przez miskowski 2012-11-11, 20:05, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-11, 20:07
Właśnie chyba chodziło o jak najlepsze doleganie listew do blachy drzwi. W sandero listwy wypadaja w tym miejscu za nisko, jednak w Dusterze moga idealnie trafiac w linie, gdzie najczesciej jestesmy narazeni na ataki kołomarketowe parkujacych obok nieudacznikow nie szanujacych swojej i cudzej wlasnosci.
Wysłany: 2012-11-11, 20:57
Jak na mój gust, nawet na tej wysokości listwy tylko częściowo chronią przed obtłukiwaniem. "Najwyższy" czyli najbardziej urazowy punkt drzwi wypada znacznie wyżej, bo na dolnej krawędzi wgłębienia podklamkowego. Dobrze widać tę linię na pierwszym zdjęciu, bo akurat na niej łamie się światło. Aby dobrze chronić na aktualnej wysokości, listwy powinny być sporo grubsze. Tyle tylko, że wtedy wyglądałyby groteskowo.
P.S.
Zerknąłem do wątku Axiowego i ona też ma przetłoczenia na drzwiach. Czyli prawdopodobnie mamy do czyneinia z nowym trendem.
Ostatnio zmieniony przez miskowski 2012-11-11, 21:04, w całości zmieniany 4 razy
Witaj. Ładna ta furka - też zastanawiałem się nad białą, ale granat zwyciężył Oglądając zdjęcia Twojego Dusera zauważyłem (zwłaszcza na pierwszym), nie wiem czy dobrze, że na drzwiach, poniżej czarnych listew znajdują się przetłocznia blachy - czy to prawda, bo w moim takich przetłoczeń nie ma.
Te przetłoczenia są w Dusterach od początku produkcji. Dobrze je widać na tym zdjęciu kolegi piotrres (jego Duster jest jednym z pierwszych na forum).
_________________ "Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze." A. Einstein
Wysłany: 2012-11-11, 23:15
Przejrzałem jeszcze kilka wątków dusterowych i faktycznie przetłoczenia są. Czyli taki po prostu urok tych drzwi. Co do nakładu pracy - zmachałem się straszliwie siedząc cztery godziny w myjni, pijąc kawę i konwersując z właścicielem. Natomiast co do jeżdżenia, to faktycznie trochę szkoda teraz autko poniewierać, ale na szczęscie wilgoć wszelaka po wosku szybciutko spływa precz.
TD Pedro, pewne sprawy związane z utrzymaniem/obsługą samochodu wolę powierzyć zaufanym specom
ja też... ale w woskowaniu trochę sobie ufam i czuję się specem tyle, że to wymaga trochę wysiłku (mam na myśli ręczną, solidną robotę) a już "nie te oczy"
Wysłany: 2012-11-12, 02:10
Axia, we Wrocławiu mogę polecić Ci w ciemno. Myślę jednak, że będą to informacje średnio dla Ciebie przydatne.
TD Pedro, umyć mogę. Ale za wosk to już wolę się nie brać samodzielnie. Co fachowiec, to fachowiec, a koszty dramatycznie wysokie nie są. Poza tym z natury leniwy jestem, a właściciel myjni jest bardzo sympatycznym człowiekiem więc spędziłem sobotnie przedpołudnie łącząc przyjemne z pożytecznym...
Ostatnio zmieniony przez miskowski 2012-11-12, 02:12, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 823 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2012-11-12, 20:09
laisar napisał/a:
Ależ ma - tylko że na ciemnym kolorze mało widać pod większością kątów, bo cień ginie w lakierze, a tymczasem na białym się odcina.
Laisar (jak zwykle masz rację). Wstyd mi, że po roku użytkowania nie znam swojego bolidu z drugiej jednak strony jestem szczęśliwy bo po takim czasie dalej go odkrywam.
Fakt, że na ciemnych kolorach aby zobaczyć przetłoczenia trzeba dobrze się przyjrzeć, a przede wszystkim samochód MUSI lśnić jak u kol. "Miśkowskiego". Niestety ja mam zwykle szczęście, że w tym samym dniu gdy mam "dzień gospodarczy" po umyciu samochodu pada deszcz.
_________________ Nowa zabawka DD 2 :)
Ostatnio zmieniony przez BLACHA_997 2012-11-12, 20:09, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum