Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 81 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3679 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-29, 14:36
Faktycznie interes jakich mało , mapy pół roku do tyłu.
Na szczęście na rynku nie brakuje gotowych kombajnów 2DIN.
Ciekawym projektem byłoby zaadoptowanie Raspberry Pi (właśnie dotarł po 3 miesiącach ) do samochodu - dotykowy wyświetlacz plus moduł GPS via USB i możemy wszystko łącznie z Full HD czy DVB-T :)
zobaczymy na jaki czas będzie licencja po zakupie samochodu. Mogli by wymyślić że po przedłużeniu gwarancji do 5 lat, ma się 5 letnią licencje. No i mnie ciągle ciekawi na jakim systemie jest postawiona ta skrzynka 2Din.
Przerobić i sprzedawać Nawigację Automapy z głosem laisara zamiast Hołka
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2012-06-29, 15:24, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-29, 16:17
DrOzda napisał/a:
Ciekawym projektem byłoby zaadoptowanie Raspberry Pi (właśnie dotarł po 3 miesiącach ) do samochodu - dotykowy wyświetlacz plus moduł GPS via USB i możemy wszystko łącznie z Full HD czy DVB-T :)
Do tego nie trzeba Raspberry Pi (chociaż cena fajna), już wcześniej można było spokojnie to zrobić na nanoITX albo innych dedykowanych CarPC. Myślałem o tym i zauważyłem trzy problemy:
co z dźwiękiem? Głośniki samochodowe wymagają wzmacniacza, który trzeba by było skądś zaadaptować, albo zrobić - jakby nie patrzeć, world of pain.
co z blutututu? Nie spotkałem się z przyjemnym w obsłudze, darmowym stosem BT, i żeby jeszcze miał PBAP, i inne profile, i żeby dało się to jakoś sensownie oprogramować.
co z systemem? Coś musiałoby rządzić dźwiękiem, zciszać audio, jak GPS chce coś powiedzieć, albo jak telefon dzwoni, itp., do tego jakieś fajne dotykowe GUI, które też samo się nie zrobi, a gotowych rozwiązań zasadniczo nima.
Ja sobie odpuściłem.
maciek napisał/a:
Przerobić i sprzedawać Nawigację Automapy z głosem laisara zamiast Hołka
Taak! Taak! :D "Skręć w lewo, aczkolwiek ja bym skręcił w prawo." ;)
Media Nav, wbudowany w centralną część deski rozdzielczej, z intuicyjnym w obsłudze ekranem dotykowym 7” (18 cm), jest wyposażony w radio i technologię Bluetooth, umożliwiającą słuchanie muzyki ze swojego odtwarzacza w audiostreamingu lub korzystanie z telefonicznego zestawu głośnomówiącego. System umożliwia również podłączanie przenośnych urządzeń audio za pomocą gniazd USB i Jack, umieszczonych w panelu czołowym. Media Nav oferuje nawigację Nav N Go z trybem wyświetlania 2D (Birdview).
Dzięki portowi USB i dedykowanemu interfejsowi internetowemu, klienci mogą aktualizować mapy NAVTEQ.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Jeszcze pytanko odnośnie Media Nav. Jak wybierałem auto to zrezygnowałem z tego ustrojstwa na rzecz "zwykłego" Dacia Radio bo gdzieś wyczytałem, że na razie Navi nie mówi po naszemu, a kumpel który był na pikniku twierdzi, że nawi komunikowała sie z nim w sposób zrozumiały. Jest już faktycznie polski upgrade?
Media Nav fajny bajer wziął bym go (jeśli bym musiał) w tedy gdyby miał kamerkę cofania w Dokkerze i Lodgy na pewno takie ustrojstwo by się przydało. Ciekawe czy Media Nav ma MirorLinka? że podłączamy np. Nokie przez USB i uruchamiamy własną Nawigacje w telefonie i wyświetla nam to się na 7calowym wyświetlaczu?
Marka: Reanult
Model: Trafic
Silnik: 2.0
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sie 2012 Posty: 384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-01, 12:10 Aktualizacja Media Nav
Wybieram się w przyszłym tygodniu swoją Lodgy do Włoch, więc pierwszy poważniejszy test ją czeka
niestety, z wbudowanej mapy nie skorzystam, bo obejmuje Polskę tylko, a jak zobaczyłem cenę mapy Europy (120 euro), to stwierdziłem że przypnę sobie jednak na szybę Mio które mi zostało po Loganie
ciekawe, czy gdzieś pokażą się "alternatywne" mapy w stosunku do oficjalnej...
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-02, 00:22
O czym tu dyskutowac, samochod za 50-60 tys. PLN to aktualizacje map powinny byc przynajmniej na czas gwarancji bezpłatne. Co innego kupic sobie w przyslowiowej biedronce nawigacje za 150 zl i dokupywac mapy , co innego w samochodzie. Chyba,, ze mapy beda materialem aksploatacyjnym jak klocki hamulcowe czy płyny. Jednak marketingowo Dacia powinna przez 3 lata zapewniac mapy aktualne.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-12-02, 00:22, w całości zmieniany 1 raz
Czy komuś udało się wczytac książkę telefoniczną. Mam Samsunga Galaxy SI, zestaw głośnomówiący pięknie współpracuje ale niestety książka nie została załadowana. Wie ktoś może czy coś da sie z tym zrobić?
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-05, 22:51
Boogie napisał/a:
Czy komuś udało się wczytac książkę telefoniczną. Mam Samsunga Galaxy SI, zestaw głośnomówiący pięknie współpracuje ale niestety książka nie została załadowana. Wie ktoś może czy coś da sie z tym zrobić?
W demówce sparowałem srajfona 4 i książka była od razu. Niestety, Androidy to loteria i burdel na kółkach - w moim samochodzie Pioneer (z wbudowanym zestawem Parrota) działa normalnie ze srajfonem i z HTC One V (Jelly Bean), a HTC Desire HD z Froyo nie chce za żadne skarby - paruje się, można dzwonić i rozmawiać, ale PBAP nie działa i rób mu co co chcesz. M. in. dlatego nie kupię już nigdy telefonu z Androidem. :>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum